Logistik, Transport

Vägersättning för virkestransporter.

9 inlägg 12473 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Vägersättning för virkestransporter.

traktorz  
#280145 På vårt skifte har vi anlagt en skogsbilväg, ursprungligen farbar även med personbil. Med tiden så hade vägen försämrats, vägbanken pressats ut, hjulspår bildats i vägbanan som tjänstgjort som diken, vattensamlingar som gjort vägbanan mjuk, sönderkörda vägtrummor, etc. Allt pga olika kända resp okända nyttjande av vår skogsbilväg. Med tiden blev det bara möjligt att köra ut virke vintertid, då bärigheten sommartid blev allt sämre.

Hur som helst, vi har börjat rusta upp vägen sen några år tillbaka, har börjat med dikesröjning, nya vägtrummor, dikesgrävning samt grusning med fiberduk under på vissa utsatta ställen. Vi har redan grus för årets reparationer och vägsladdning på plats.

Har läst på lite bland de intressanta diskussionerna om ersättning för nyttjande av skogsbilvägar. Det har blivit aktuellt med anledning av stormen Ivars framfart i vintras, vilken drabbade åtskilliga skogsägare. Fler än vi anande, kom därför att dra nytta av vår skogsbilväg, en ca 2.5 km lång sträcka. I anslutning till denna vår skogsbilväg, så finns en förlängning på ytterligare samma längd 2.5km, dvs tot 5.0 km väg. Längs denna förlängning har lejonparten av vinterns virke skeppats ut från, genom vår väg.

En del virke har skotats ner till landsvägen längs vår skogsbilväg, medan tidigare under vintern så kördes virket ut direkt med lastbil. Är det någon skillnad ur vår synvinkel, huruvida med vilket redskap som virket transporterats längs vår väg?

Till vem skall vi kräva vägavgifter, till skogsägaren eller till de uppköpande bolagen?

Vad är skäliga ersättningsnivåer, baseras dessa på virkesvolym, eller kan andra krav på ersättningsgrunder ställas? Praxis?

Ref:
viewtopic.php?f=20&t=11758
viewtopic.php?t=1691
viewtopic.php?f=17&t=3487
viewtopic.php?f=20&t=8462   TS
Avatar Fallback

Re: Vägersättning för virkestransporter.

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#280146 Vilka är "vi", är det en förening eller är det bara ägarna till en fastighet? Får/Fick ni något statsbidrag?

Användarvisningsbild

Re: Vägersättning för virkestransporter.

traktorz  
#280150 Vägen var ursprungligen en basväg före farfars tid, blev sen en traktorväg på fars tid. Far såg sedan till att vägen blev körbar med bil under torra perioder, m hj a skogsägarföreningen som ville komma åt virket. Brorsan och jag äger idag skiftet och vägen till 50% del vardera. Inga statsbidrag har utgått på denna väg, som enbart används för utkörning av virke vintertid, markberedare som larvar fram sommartid, samt vid älgjakten. Vi, brorsan och jag, har inte satt upp vägbom ännu, men vi har en inköpt sådan redan.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vägersättning för virkestransporter.

ÅsaNisse  
#280157 Se till att det inte körs med kedjor och band på vägen för de inte bara gör vägen korrugerad utan tuggar sönder gruset också. Det blir bara stenmjöl när man hyvlar efter dom. Dessutom skräpar dom ofta ned med jord och bark på vägen. Det är material som drastiskt försämrar bärigheten sedan när det blir inblandat.

Avatar Fallback

Re: Vägersättning för virkestransporter.

Famag  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#280724 Lastbilstransport på privat skogsbilväg kostar 5:- till 20 :- ton per km

Avatar Fallback

Re: Vägersättning för virkestransporter.

zeetorg  
#280737 Här uppe är det väl vanligare med 1-5 kr per kubik och påbörjad km.
Körs vägen sönder skall den givetvis återställas till ursprungligt skick.

Användarvisningsbild

Re: Vägersättning för virkestransporter.

traktorz  
#280741 Grus kan jag tänka mig räknas i ton. Men skogsägaren får väl oftast betalt i uttransporterad volym. Kan därför tänka mig att vägersättningen baseras på någonting i stil med x kr/m3 och påbörjad km.

Turligt nog eller pga stor skicklighet hos transportledaren vid de sista möjliga utkörningsdagarna med nattkyla i början av april, så blev det knappast några skador på själva vägbanan, fast vägkroppen har nog pressats ut och gjort dikena smalare och sämre på flera ställen.

Samtidigt passade vi på att ta ner några utsatta träd nära vägen, som tidigare skadats av snöröjniningen. Alltså inga trädskador pga plogning/hyvling att ersättas denna vinter.

Den slutliga frågan blir då att hitta en lämplig ersättningsnivå i kr/m3 och påbörjad km.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vägersättning för virkestransporter.

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#280742 Det verkar inte som de frågade först, så kör på minst 5:-/m3fub-km utan att skämmas. Det kostar i storleksordningen 30:-/m3fub-km att skota, som jämförelse.

Avatar Fallback

Re: Vägersättning för virkestransporter.

barr  
#796765 Inlägg med 9 år på nacken. Vilket gör det ännu mer intressant för min del.
Hur gick det med vägrenoveringen oh vilken ersättning har du och brorsan valt att ta ut?

Annons:
Eco Log på Swedish Forestry Expo
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).