Hur gallrar man??

 Svara  4 inlägg  2916 visn.  2 följer
Avatar Fallback

Hur gallrar man??

 
#82327 Hejsan.

Jag har precis börjat gallrat med en bestånds gående maskin o självklar så har ja gallrat förut med en "vanligt" stor maskin men ja hittar inte riktigt rytmen, skulle vilja ha lite tips o råd o hur man ska tänka när man ska gallra med en bestånd gående skördare :smile:   TS
Malwa Gallring
Avatar Fallback

Re: Hur gallrar man??

 
#82337 mummel......

Användarvisningsbild

Re: Hur gallrar man??

 
#82345 Se till att du nyttjar stråkmöjligheten med maskinen.
Tex när du hugger vägar så ska du inte hålla på att vinkla och nosa in hela tiden för att räcka ett träd till, utan bara köra rakt fram och ta det som är enkelt.
Resten tar du i stråkningen.
Det krävs lite stråktänkande när området planeras, vilket kan vara lite svårt i början innan man kommer in sig i tänket.
Sedan försök minimera tomköret mellan väghugge och stråkning.
Andragallring kräver mer teknik än förstagallring för att få det lönsamt, tomköre ska minimeras samt måste in i stråken och vräka virke.
Kör man med innosningar i andragallring är det en oeffektiv stickvägsgående maskin, går bort alldeles för mycket tid åt att backa fram och tillbaka.....
Sedan är ju verkligheten lite annorlunda emellanåt med terräng etc, då får man improvicera 8)

Avatar Fallback

Re: Hur gallrar man??

 
#84449 Ja masterchief har rätt, inga instick där stråk ska köras. du ska framåt och ta det du når med kran. sen tar du hårdare i virkeszonen och spar tätare i stråket då blir det mycket enklare med virkeshögarna,kranen och skotningen. Enklast med skaplig terräng är att köra väg stråk väg, kanske inte effektivast, men du får ut rätt stickvägsavstånd utan att snittsla.och så blir vägen klar om skotaren ligger i arselet. du har ju alltid möjligheten att ta till dubbelstråk om du inte får ihop det. I vissa andragallringar där inte dom gammla stickvägarna stämmer med avstånd eller riktning kan det vara lika bra att strunta i dom. I rätt skog och i rätt terräng går det bra med H8an. men det mesta beror nog på vad som sitter bakom spakarna.Kör så det ryker.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).