Gallring

Kronans höjd i förhållande stammen

8 inlägg 4149 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Kronans höjd i förhållande stammen

339  
#656007 Rekommendationen brukar ju vara att kronans höjd i förhållande till hela trädets höjd ska vara ca 50 %.

Men då jag tittade på en filmsnutt om två tvillingar som brukade sin skog någonstans söderut så menade de att kronan kunde vara mindre rent procentuellt. Nu verkade ju området de visade upp ha en väldigt hög bonitet, långt över det jag har själv.

Men hur resonerar ni i gallringsskogen då det gäller björk, gran och tall? Och för att göra det svårare genom att skapa ett bestånd där lite björk står bland gran och tall.



   TS
Malwa
Avatar Fallback

Re: Kronans höjd i förhållande stammen

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#656014 Finns massvis med rekommendationer av olika "experter"som ofta är motstridiga. Tvillingarna (heter de Eriksson?) jobbar med höga virkesförråd och svag eller ingen gallring och det behöver inte vara mera fel än något annat.

Avatar Fallback

Re: Kronans höjd i förhållande stammen

339  
#656015 Jo det var nog de två personerna. Intressant lyssna, jädrans vad det växte för dem! Detta trots täta bestånd och hissade kronor. Men som sagt grymt bördigt är det nog.

   TS
Avatar Fallback

Re: Kronans höjd i förhållande stammen

bengt.a  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#656053 Allt kanske man inte kan anamma, men det är mycket de säger som man kan tänka på.

Användarvisningsbild

Re: Kronans höjd i förhållande stammen

Älgfoderodlare  
#656085 ...
Senast redigerad av Älgfoderodlare lör 17 dec 2022, 02:51, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Kronans höjd i förhållande stammen

Torbjörn Johnsen  
#656163 Kronans andel skiljer nog en del beroende på trädslag. Pionjärträden björk och tall behöver mer grönkrona och självgallrar lättare än t ex gran om de står för tätt och kronan blir för liten. En gran dör inte förrän den sista gröna kvisten längst upp ger sig och de kan stå tätt med upphissade kronor och fortfarande växa. Små kronor ger lägre tillväxt per träd. Men om de står tätt med många träd så blir det ändå mycket virke per ha.

När det gäller björken och tallen så ska de som älfoderodlare säger stå tätt i början så att de kvistrensar sig en bit upp. När man sedan börjar gallra björken så ska huvudstammarna ha fritt runt kronan så att helst inge fler grenar dör av nerifrån. Då blir det svartkvist = sämre timmerkvalité. Man underskattar lätt kronans andel av höjden på framför allt björk. Testa själv och uppskatta kronandelen på en björk du ska fälla och mät sedan med måttband ända upp till toppknoppen och se vad den verkligen är.

Användarvisningsbild

Re: Kronans höjd i förhållande stammen

Lars Lundqvist SLU  
#656174 Råden om tillräckligt lång krona handlar till stor del om vad som händer om/när man gallrar.

Träd får liten krona om det är stort stamantal. En enkel tankemodell för att förstå vad som händer är att tänka sig att marken bara kan bära en viss mängd barr (eller löv). Hur stor krona ett enskilt träd får beror då på hur många träd som ska dela på den totala barrmassan. När den totala barrmassan är uppnådd (vid 4-7 m trädhöjd) fortsätter träden att växa på höjden men kronan behåller samma storlek. Ju högre trädet blir, desto mindre andel av stammen blir då krona.

Om man gallrar minskar barrmassan och de kvarvarande träden kan då bygga ut sina kronor, och det sker delvis genom att de blir längre, tills dess den maximala barrmassan uppnås igen. Sen fortsätter träden igen att växa på höjden och bara flytta upp den krona de har.

Skälet till råden om viss kronandel är att om trädet har en väldigt kort och upphissad krona så har det också en slank stam, och om man då gallrar så ökar belastningen från vind (och snö) och risken för stambrott ökar dramatiskt. Så när träden har väldigt liten kronandel bör man inte gallra alls.

Användarvisningsbild

Re: Kronans höjd i förhållande stammen

Mellberg  
#656570 All skog går att gallra, men har du extremt upphissade kronor bör du gallra manuellt och med små uttag, men lite oftare i stället.

Varje gallring sänker den årliga tillväxten i några år, men sen är den ikapp, men aldrig förbi det orörda beståndet.

Genom att ståndortsanpassa trädslagsvalet samt använda sk "turboplantor" tycks det möjligt att öka produktionen närmare 50 % mot tidigare nivåer.

Det är egentligen så trakthyggesbruket fungerar. Går det att misslyckas 😎

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).