Sida 1 av 1

Virkesbrist tvingar västra Kanada att börja gallra skogen

Postat: ons 29 maj 2019, 20:42
av Fredrik Reuter
Skogsbruket i British Columbia (B.C) i västra Kanada har kämpat i många år med att bekämpa Contortabastborren som orsakat hejdlöst mycket skador på skogen genom att angripa främst tall.

Nu ser det ut som man nått framgångar i bekämpningen och helt plötsligt dyker ett nytt problem upp - virkesbrist.

Anledningen är att barkborren tvingat skogsägarna till stora avverkningar under lång tid och industrin har anpassat sig till virkesflödet. Nu när angreppen börjar bli mindre är risken överhängande att skogsindustri får slå igen helt enkelt på grund av virkesbrist.

Mycket av skogen är statsägd i denna del av Kanada och årliga kvoter styr avverkad volym. Men det finns även ett tryck från allmänheten då skog som syns från vägar eller bebyggelse inte får slutavverkas, helt enkelt för att det ska vara ett intakt skogslandskap.

Lösningen enligt forskare i Kanada är nu att istället börja med gallring, något som i princip är obefintligt i västra Kanada idag. Som en sidnot så är gallring relativt vanlig i östra Kanada, detta då skogsmarken på östra sidan till större delar är privatägd.

Redan hösten 2018 påbörjades ett arbete att se över hur man ska gå tillväga för att kunna börja med gallring i större skala. Och det är ett stort arbete. I princip finns inga CTL maskiner i form av skördare och skotare i denna del av Kanada, forskarna anser att detta är den bästa tekniken när det kommer till gallring, men tar även upp att Fällare/läggare och skidders skulle kunna nyttjas men inte lika effektivt.

Det skulle ta tid att lära maskinförare att köra skördare och skotare, dessutom är skördare och skotare riktigt dyra i inköp enligt forskarna, 20 miljoner kronor för en gallringsgrupp enligt forskarna. Det känns som att detta inte kan stämma. Hälften av denna summa känns mer rimlig men även det är dyrt i Nordiska mått.

Annars har ett program tagits fram som ska utbilda ev kommande gallringsspecialister i B.C, metoden kallas “Ett, två, tre” och ska göra att maskinförarna vet hur de lägger upp vägar och gallrar bort rätt träd och korrekta uttagsvolymer.

Ytterligare problem kan också uppkomma genom Kanadas lagstiftning om avverkningslicenser, här krävs kanske lagändringar om man ska kunna bibehålla de årliga virkesvolymerna till skogsindustrin. Forskarna poängterar dock att även om gallring påbörjas i full skala så kan det inte ersätta de volymer som kommit ur skogen när barkborren härjat.

Det finns också positiva bieffekter om gallringsprogrammet startas. Vid låggallring så minskar konkurrensen för de stora träden och de får mer vatten och näring och växer bättre. Dessutom kan skogsbränderna bli mindre och/eller färre då de mindre träden i beståndet inte finns kvar efter gallring, mindre bränsle närmare marken förhindrar att skogsbränder startar och sprids.

Detta är ganska intressant, den Nordiska bilden är att vi gallrar för det forskarna i Kanada säger är bieffekter - är vi naiva i detta tankesätt?
Också intressant att allt detta orsakats av en liten insekt, eller hur?

Vilken av de Nordiska CTL-tillverkarna blir först med en “Gallringsakademi” i British Columbia, om nu planen sätts i verket tror du?

Här kan du läsa ett längre reportage om projektet (på Engelska): https://www.woodbusiness.ca/exploring-t ... rn-canada/

Re: Virkesbrist tvingar västra Kanada att börja gallra skoge

Postat: tor 30 maj 2019, 01:42
av Huggar Herman
Det var väl inte en sekund för sent att de börjar fundera på att sköta skogen även på den amerikanska kontinenten.
Jag har sett skördare/skotare fungera utmärkt i Skottland och på Irland i miljöer som påminner om det man ser i Kanada, så det argumentet håller inte.
Beträffande prisnivån på maskiner så vet jag av egen erfarenhet att det som tillverkas i Europa är mycket billigare.
Vi har kunder som köper utrustning i Europa och skeppar till USA för att det är mycket mer kostnadseffektivt, trots att de kan köpa exakt samma sak där, som är tillverkad av samma företag, men priserna är mycket högre där.
Allt för att man kommit fram till att den amerikanska marknaden klarar en högre prisnivå.

Re: Virkesbrist tvingar västra Kanada att börja gallra skoge

Postat: tor 30 maj 2019, 05:25
av boksson
Fredrik har du räknat på Kanadadollar eller amerikanska? Fortfarande en stor summa, ca 15, men lägre än 20 mille.

Re: Virkesbrist tvingar västra Kanada att börja gallra skoge

Postat: tor 30 maj 2019, 06:35
av Fredrik Reuter
Intressant ang prisnivån helt klart!
Och givetvis är det mest troligt CAD som avses, mitt misstag, bra att du på påpekar boksson.

Re: Virkesbrist tvingar västra Kanada att börja gallra skoge

Postat: tor 27 maj 2021, 15:57
av ulf 1
Tror nog Kanada kan överleva utan en Svensk skogsbruksbruksmodell, om vi tittar på turismen däröver, så var den så otroligt mycket större än den Svenska, och det är där som exportpengarna finns och kan göra ett land rikt, det fordras dock en natur att erbjuda, nästan alla som reser till norra halvklotet för att turista, är ute efter NATUR.
I Kanada gick det 6 turistnätter på varje innevånare 2019, i Sverige gick det 1,5.
De inkomster som kommer från turisternas plånböcker är så otroligt mycket mer värda för ett land än de som kommer ifrån att sälja virke och pappersmassa, så det borde inte vara svårt att välja hur vi ska behandla vår natur för att tjäna optimalt med pengar, om det nu är så vi ska tänka, det finns ju oxå andra viktiga värden att ta hänsyn till.
Det är nog bra att tänka hela varvet runt när man ska avgöra vad som är bäst för oss innevånare i ett land.
Turist fakta: https://tillvaxtverket.se/download/18.5 ... 020_ed.pdf

Re: Virkesbrist tvingar västra Kanada att börja gallra skoge

Postat: tor 27 maj 2021, 16:19
av r93
Vilket lands skog är lämplig att såga ner då?
För jag tror du förstår att trähus och dylikt kommer även i framtiden att byggas?

Så trä går det åt.

Re: Virkesbrist tvingar västra Kanada att börja gallra skoge

Postat: fre 28 maj 2021, 10:06
av ulf 1
Alla länders skogar är mycket lämpliga att såga ner, även nationalparker och naturskyddsområden, problemet är brist på kunskap och fantasi.
I Sverige ser vi allt svart/vitt, det är museum eller skövling, men ärthjärnor från skogsbruket kallar skövling för "certifierat med hänsyn" och naturkramarna kallar sitt museum för "bevarande och naturskydd", båda har lika fel, att inte få skövla är för skogsägare konfiskation, att inte få fridlysa produktiv skogsmark är för naturrörelsen dödande av arter.
Men så är det inte, det går att bedriva skogsbruk och göra det så alla blir glada och nöjda, men ingen är intresserad har jag märkt, det ska bara slängas käft i det oändliga, ta er samman folk.