Sida 1 av 1

Gallra Hybridasp

Postat: lör 02 dec 2017, 13:04
av Lajban
Hej! Planterade hybridasp i ett hägn för 13 år sedan. Små dyra plantor från Alnarp som planterades på gammal åkermark med förband på 3x3 meter. Hade ett LV3 med allt gräs men hårt arbete löste det. Enligt info skulle slutavverkning ske efter ca 25 år beroende på bonitet och nästa generation komma av sig själv mha rotskott. Jag tycker nu att det är dags att göra en gallringsinsats då det ser väldigt tätt ut bland kronorna. Mellan träden är det fullt med rotskott. Någon som har erfarenhet av hybridasp? Skall jag ta bort alla rotskott och glesa ut träden genom att ta bort de dåliga stammarna? Hur stort uttag bör jag göra?

Re: Gallra Hybridasp

Postat: lör 02 dec 2017, 15:40
av jannee
"Tror" att du nu bör ta bort alla rotskott, du lär få tillräckligt med rotskott efter slutavverkning.
En lätt gallring kan "nog" vara att föredra, självklart kommer tillväxten på kvarvarande stammar att öka, dock lär den totala massamängden inte öka nämnvärt gentemot att inte göra något alls.
Du är ute efter att få så stor mängd massaved och satsar inte på tändsticksvirke - eller?
Gallra själv manuellt kanske försvarbart, leja för gallring = Ebberöds bank.
https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q= ... SNzuNNV0OV

Re: Gallra Hybridasp

Postat: lör 02 dec 2017, 22:47
av Andreas99
Hej hej. Tittar man på länken Janne har skickat så är det dags för dig att gallra beståndet från 1100 stammar till 500 stamnar per hektar nu. Alternativt dela upp det på 2 gallringar, ner till 700 nu och sen till 400 om några år. Jag kan inte förstå varför det skulle vara ebberöds sparbank att leja bort den typen av gallringar? Antagligen en rejäl meddelstam, ett rejält uttag och troligtvis bra terräng pekar ju på att det blir billigt att leja bort det.
Rotskotten är svårt att säga något om utan att ha sett det. Hindrar de gallringen så måste de bort, annars vet jag inte.

Re: Gallra Hybridasp

Postat: sön 03 dec 2017, 15:50
av Lajban
Hej och tack för svaren. Jag tror jag röjer allt först och sedan gallrar bort dåliga stammar samt där det står för tätt. Kul när det växer fort och stammarna blir grova. Borde komma många nya rotskott innan slutavverkningen som väl skadar en hel del men det är bara att vänta och röja när det kommit upp i rätt höjd. Mvh Lajban

Re: Gallra Hybridasp

Postat: sön 03 dec 2017, 21:31
av Värmlänning
Bilder?

Re: Gallra Hybridasp

Postat: sön 03 dec 2017, 21:36
av Tosca
Kan du genom dina insatser minska avverkningskostnaden när det väl är dags att dra rent så är ju bra.
Du förlorar kanske i dagsläget rent lönemässigt, men jag får känslan av att du håller på med skogen även för att den är rolig och nog även ger dig motion.

Re: Gallra Hybridasp

Postat: ons 06 dec 2017, 09:37
av Lajban
Röjningen klar, dags för lite gallring :)

Re: Gallra Hybridasp

Postat: ons 06 dec 2017, 10:14
av Torbjörn Johnsen
Tack för bilder! Det här ska bli intressant att följa. Vad har du för stamantal idag? Hur höga är de högsta träden? Det finns bra gallringsmallar och några skötselexempel i dokumentet som jannee länkat till tidigare i tråden. Bara att välja intriktning: kort omloppstid och mycket fibrer eller grövre dimensioner sågtimmer och längre omloppstid. :ugeek:

Re: Gallra Hybridasp

Postat: sön 24 dec 2017, 10:51
av Lajban
Stamantalet blir med förband på 3x3 meter 1000 st per ha. Träden är idag ca 15 meter. Har nu gallrat bort dåliga stammar samt glesat ut lite. Tror på ett uttag på 20-25 % och har tänkt att gallra en gång till innan slutavverkning.
1514105425_asp.jpg

Re: Gallra Hybridasp

Postat: sön 24 dec 2017, 11:36
av Chainsaw Charlie
Det ser bra ut och låter som en bra plan. Det bör kunna bli en hel del tändsticksvirke av det där så småningom. :-bd