Gallring

Utföra gallringar åt privatpersoner?

20 inlägg 10639 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Utföra gallringar åt privatpersoner?

CaseIH  
#468014 Hejsan, jag går 2:an på ett naturbruksgymnasium inriktning skog och har börjat spekulera i vad man kan göra i framtiden. Detta kanske låter dumt men skulle det finnas någon lönsamhet i att starta ett företag och köpa en fyrhjuling, hydraulisk huggarvagn till den och en motorsåg och sedan utföra gallringar åt privatpersoner? Jag förstår att till en början kommer det absolut inte finnas någon som helst lönsamhet men om jag jobbar ett tag och andra skogsägare får veta av mig så kanske jag får mer jobb och kan då börja höja kostnaden för att leja mig? Vad är anledningen till att en skogsägare ska välja mig så, jo eftersom tanken är att jag ska manuellt hugga och köra fram med fyrhjuling så kommer det att bli ytterst lite körskador på beståndet och det kanske mindre skogsägare som värnar om sin skog betalar för? Sedan kommer det ju inte bli några stickvägar som syns i beståndet och det kanske vissa skogsägare också betalar extra för. Nackdelen är väl att det är mycket slit för dålig lön. Visst skulle man kunna låna lite och köpa en hyfsad skördare och skotare och anställa men om man har lån på maskinerna som ska betalas av, anställd som ska ha lön, dieselutgifter och andra utgifter så tjänar man väll inte så mycket mer på det? Ville bara ha lite tankar av er och eventuellt om det finns någon skogsägare som skulle kunna tänka sig att betala extra för att får en fin gallring utan några körskador eller stickvägsareal.   TS
Malwa skogsmaskiner för gallring demotour
Användarvisningsbild

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

anersimyra  
#468015 För skogsägaren blir det en rejäl förlustaffär.. :shock:

Användarvisningsbild

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

JörgenO  
#468020 Hej CaseIH
Lite feedback från mitt perspektiv (Privatperson, passiv skogsbrukare pga avstånd o tidsbrist).
När jag gallrar förväntar jag mig en inkomst och ingen administration. DVS jag har vid de (3st) gallringar jag låtit utföra kommit överens med en skogsköpare om pris/m3 levererat till såg o massafabrik. Jag kommer inte i kontakt med entreprenören (du i det här fallet) och betalar inte honom några pengar direkt. I ett fall så har jag frågat om det finns lite mindre maskiner (efter att ha läst om det här på forumet) och då fått (säkerligen vinklad) info om att det blir dyrare och skadorna är ändå små och det växer snart igen. Redan vid ordet dyrare så minskade mitt intresse.

Det du beskriver är att erbjuda en tjänst så som jag själv skulle vilja göra om jag kunde och hade tid, eller som kanske en äldre skogsägare skulle vilja ha det gjort men inte längre kan.

Det är möjligt att det kan finnas betalningsvilja för din idé men jag tror att du då måste kunna erbjuda skogsägaren färdiga priser/avtal om netto/m3 inkl köp o transport. Sen kommer du att behöva kunna svara på frågan om hur mycket dyrare din lösning är och varför den är värd pengarna. (framtida tillväxt eller upplevelse eller andra intangable values).

Jag tror det kommer att bli svårt att höja priser efterhand då du tänker vända dig till privatpersoner. De kanske gallrar vart 10e år och det är därför svårt att få relation till dem. Och sen, som jag är lite inne på ovan så är det nog nödvändigt om du kan baka in ditt pris i ett netto/m3.
Senast redigerad av JörgenO mån 14 aug 2017, 12:19, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

Mikael  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#468021 Har du tittat något på Vimeks kombimaskin, den ser rätt intressant ut.Torbjörn Johnsen - Vimek kombimaskin med 404-skördare och vagn (video)

Användarvisningsbild

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

CaseIH  
#468031 Jo det är väl så att om man är skogsägare och har lagt ner pengar i form av plantering och röjning så vill man kanske få in lite pengar på en gallring och väljer då det som är billigare men varje skogsägare har ju sina egna tankar. Men om jag skulle leja in en gallring på ett mindre bestånd med bra kvalitet så skulle det inte vara så roligt om bolagen drar dit slutavverkningsmaskiner och stickvägsbredd på 4-5 meter och körskador. Då skulle jag kunna betala lite extra, frågan är ju hur MYCKET EXTRA skogsägaren behöver betala för att den som sitter på en fyrhjuling och använder sig av motorsåg ska kunna tjäna en slant.
Sedan får man ju fundera på hur dessa klimatförändringar påverkar skogsbruket. Varmare och mer nederbördsrika vintrar leder till blötare skogsmark och ökar riskerna för mer körskador i skogen. Ska man utföra en gallring på lite fuktigare marker och vintern är dålig utan tjäle så behöver man rikta in sig på de mindre maskinerna. Dock lär väl bärigheten vara lika bra oss en Terri-maskin som oss en fyrhjuling?

Den kombimaskinen såg ganska trevlig ut Mikael och det lär ju vara bättre att ha ett lån på en kombimaskin istället för en skotare och skördare. Har kollat lite på terris kombimaskin och den ser ju inte dum ut heller.

Aja, det är bara lite tankar en 17åring kan ha. Körde lite skotare på slutavverkning i vintras och gallrade även med motorsåg och måste säga det att det var roligare att gallra än att köra på slutavverkning men kroppen slits ju mer vid manuell huggning.....

   TS
Avatar Fallback

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

Axl  
#468032 tror frågan varit uppe förut och det är fortfarande ingen bra idé.

Användarvisningsbild

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

Vardon  
#468038 Fast du blandar och ger lite grann utefter vad du själv vill känns det som.

Man behöver ta in en slutavverkare, man kan ta in tex en rottne H8 och mindre skotare eller kanske till om med skota själv.

Jag räknar inte med några inkomster från gallring men tror mig inte ha råd att betala för de extra kostnaderna för att få manuellgallrat. Helt enkelt för att jag hamnar i ett något av moment 22 :

Visst jag får färre körskador men hur ska jag göra när det blir 2a gallring eller slutavverkning. Då lägger jag hellre pengar direkt på åtgärder som lönar sig i framtiden. Tex att kanske göra bilväg på en gång eller bro över vått parti. Visst det kostar men jag kanske hellre lägger pengarna på väg som jag har nytta av om och om igen.. Och i slutavverkningen är fyrhjulingen för liten ändå....

Titta i mitt gamla inlägg från gallringsdagarna 2016:
Vardon - Tråden om gallringsdagarna 2016

Manuell och fyrhjuling tar ungefär 1,7 h att få ut en m3fub.
Rottne H8 tar 0,2 timmar. Om vi bara antar ett pris om 200 kr / m3fub.

Så på en timme fick rottnemaskinerna fram 1 000 kr. Jag kan inte avgöra om det räcker för att täcka kostanderna...
Du får ihop 117 kr. Det kan jag avgöra att du inte klarar dig på. Och det blir ungefär en faktor 8,5 som skogsägaren får betala.

Sen är ju alltid frågan vad en "bättre" gallrad skog är värd. Det kan inte jag räkna på. Men från exemplet ovan så är frågan om man som skogsägare har råd med det, när maskingallringen inte blir så dåligt.

Så egentligen tror jag det handlar om marknadsföring. Lyckas man övertyga folk om att det är värt så varför inte. Men det är inte så lätt. Men ge inte upp, och rekommenderar besök på gallringsdagarna 2017 och ta del av infon och vad folk säger, för folk resonerar olika.

Rent krasst med de siffrorna lär både H8an och du gå runt hungriga.

Avatar Fallback

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

mrvimek  
#468053 Jag har 40 ha som ja håller på och gallra och då lejer ja en liten skördare och skota med Alstor och den blir pengar över efter även ha lejt röjning också . Så hör dig för hos skogsägare och se vad dom säger ! Annars så titta på att fixa Gräsgårdsvirke och om du kan utföra röjning samtidigt

Avatar Fallback

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

jannee  
#468056 Här nere i södra Sverige där vi de senaste 20 åren regelbundet varit utsatta för höst/vinter men även vårstormar kan vara ide att tänka om när det gäller stick och basvägar i skogen. Kanske lika bra att redan under sista röjningen röja fram dessa vägar. Jag vet att det verkligen tar emot att röja fram 4 meter breda vägar men kan vara bättre att göra detta för att vid senare gallringar undvika en massa oönskade vindfällen.
Åsikter angående dessa tokiga ideer. :?:

Användarvisningsbild

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

anersimyra  
#468061 Är det blötmark blir det rejäla körskador även efter en fyrhjuling.. :shock:

Användarvisningsbild

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

hlb  
#468073
jannee skrev:Kanske lika bra att redan under sista röjningen röja fram dessa vägar. Jag vet att det verkligen tar emot att röja fram 4 meter breda vägar men kan vara bättre att göra detta för att vid senare gallringar undvika en massa oönskade vindfällen.
Åsikter angående dessa tokiga ideer. :?:Föreslog detta för min inspektor på Sa för några år sedan, men blev nära nog idiotförklarad. I röjningsstadiet, eller redan vid plantering ser man bättre optimalt ställe för vägar.

Avatar Fallback

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

mrvimek  
#468075
anersimyra skrev:Är det blötmark blir det rejäla körskador även efter en fyrhjuling.. :shock:
bättre att köra med Alstor då

Användarvisningsbild

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

anersimyra  
#468084 Alstorn är som sagt betydligt smidigare än hjuling med vagn.. \M/

Avatar Fallback

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

valtra mega  
#468086
jannee skrev:Här nere i södra Sverige där vi de senaste 20 åren regelbundet varit utsatta för höst/vinter men även vårstormar kan vara ide att tänka om när det gäller stick och basvägar i skogen. Kanske lika bra att redan under sista röjningen röja fram dessa vägar. Jag vet att det verkligen tar emot att röja fram 4 meter breda vägar men kan vara bättre att göra detta för att vid senare gallringar undvika en massa oönskade vindfällen.
Åsikter angående dessa tokiga ideer. :?:

Har huggit upp vägar med 20m mellanrum i bestånd som varit 23 år gamla som jag kommer att klara mig med till slutavverkning med (kommer kanske att måsta ta bort några träd till) håller till på samma höjd som Umeå så storleken på skogen har väl inte nåt sista röjning i södra Sverige ännu

Avatar Fallback

Re: Utföra gallringar åt privatpersoner?

kungsis  
#468105 Jag tillhör nog den sortens skogsägare du skulle kunna få jobba hos och jag har troligtvis några till i min bekantskapskrets. Det jag menar är då markägare av mindre fastigheter som de oftast bor på och försöker sköta själva. Jag kan därför ge lite input och första frågan som jag ställer är om du räknar med att överhuvudtaget kunna gå plus mot skogsägaren. Om man som skogsägare, som försöker att göra allt själv, får betala för att få gallrat, så får du svårt att motivera åtgärden, oavsett hur mycket man pratar om bättre lönsamhet i framtiden. Vi småbrukare brukar var rätt så "ekonomiska" av oss.
Nästa fundering som jag har är om vi verkligen är tillräckligt många skogsägare som är som jag. Min uppfattning är att vi blir färre och färre och även om du får jobb hos de flesta så är vi ju i dagsläget inte fler än att du nog får räkna med att åka långa sträckor.

Mvh
Kungsis

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).