Avbruten dubbelstam

 Svara  5 inlägg  10715 visn.  5 följer
Användarvisningsbild

Avbruten dubbelstam

 
#448266 Hej!

Hur ska man gå vidare i en sån här situation? Överlever den hela stammen om jag rotkapar den som har gått av? Är det risk för röta? Behöver man göra någonting?

Mvh   TS
Malwa Gallring
Användarvisningsbild

Re: Avbruten dubbelstam

 
#448304 Jag skulle ha tagit bort båda och släppt upp lövträdet som står bredvid, men det är jag det.

Avatar Fallback

Re: Avbruten dubbelstam

 
#448314 Det er bedre å fjerne stammen som er knekt med en gang. Legg snittet på skrå opp mot den andre stammen. Når snittet ligger på skrå, så hindrer man lettere råte og sykdommer. Det gir også treet en mulighet til å lukke såret.

Användarvisningsbild

Re: Avbruten dubbelstam

 
#448323 I en trädgård eller om det var ett träd som någon gillade, skulle jag göra som "Ferguson system" säger, men i skogen holler jag med "Göt" alla dagar. Enligt mig så är det för grovt till att det som lämnas får vallat över och så blir det röta snabbt.

Användarvisningsbild

Re: Avbruten dubbelstam

 
#448358 Kapa den avbrutna stammen ca. 1 m upp. Låt dem båda stå så kommer den andra att växa snabbare. Man kan med fördel stamkvista den huvudstam man vill ha kvar för att lämna plats åt den del som blir kvar. Man hindrar sjukdomar o röta att nå den växande stammen. Ett växande träd är alltid en större tillgång som levande, än lagt på marken för att ruttna.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Dubbelstam av björk lika i båda? av Uvskogen - lör 30 jan 2016, 15:58
i Skogsmiljö och Trädlära

12
17 svar
4445 läst
av dwurg     
sön 31 jan 2016, 16:27
Annonser