Sida 1 av 3

Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: ons 26 nov 2014, 21:52
av Qkeeper
Fck idag ett "litet" paket med en gallringsrulle i. Vet inte om det är något att ha då åsikterna spretar men jag har vart sugen på att testa ett tag så slog väl till..

Men nu till frågan, ni som har testat eller använder gallrinsrulle har ni några tips/bra att tänka på för att få lite snurr på användningen av den?

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: ons 26 nov 2014, 22:26
av macke
Jag funderar själv på att köpa en , jag minns att det var ganska smidigt att hugga med när jag gick på utb.
Det bör vara ganska stamtätt när man använder den , så du kan ställa den på ett ställe til flera träd.
Planera huggningen så man får ris och virke på rätt ställe.
Jag kam tänka mig att ett lagom avsånd till träden är ca :5 m .
Och så ska man se upp för rotänden om den slår upp.
Fyll gärna på med mer tips...

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: tor 27 nov 2014, 18:01
av özach
slät mark och stamtät. då kommer den till stor nytta. stammarna ska ha lite brytmån kvar när dom faller annars spjälker det . det handlar om klenare skog till gallringsrullen ! ryggen älskar rullen :grin:

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: tor 27 nov 2014, 19:24
av sundelius
Jag använder rullen i stickvägarna på mina förstagallringar då funkar det bra att ha med den.
Inne i beståndet däremot tycker jag att det är alldeles för omständligt att ha den

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: tor 27 nov 2014, 20:19
av Qkeeper
Ja stamtätt är nästa område iaf, får bli litet test i helgen så får man väl testa sig feam lite men nu har man ju några saker att tänka på :)

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: tor 27 nov 2014, 20:41
av machonisti
Rullen är säkert bra men jag misstänker att den blir stående för sig själv när man yrar iväg och inte ids gå efter den.

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: tor 27 nov 2014, 20:47
av molnia
man fäller alltså på denna bock med rulle på? :-s

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: tor 27 nov 2014, 20:49
av jannee
När man träffar rullen ja, min står på logen, "använd" en dag :grin:

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: tor 27 nov 2014, 20:50
av sundelius
Japp

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: sön 30 nov 2014, 15:36
av Futurawood
Gallringsrullen är ett ergonomiskt bra redskap vid rätt användning. Som en av er skriver, ryggen älskar rullen. men som allt skall rättmetod användas.
Klen skog 1. gallring är den mest lämpad för. Den bästa förtjänsten har man vid huggningen av stickvägarna och de träd som närmast skall gallras från vägen. Antingen fäller man direkt på rullen men det är då viktigt att öppningen i brytmänen är liten så att brytmänen brister innan trädet träffar rullen. Då slår trädet så att säga över rullen och den går varken sönder eller trycks ned i marken. Eller så lyfter man mindre träd upp på rullen. Men det skall inte behövas om man ställer rullen ca 5 m från trädet.
Sedan kvistar man hela stammen och märker kapställena. när detta är gjort står man vid toppen och kan "brossla" hela trädet till sidan där det skall ligga i högarna och kapa trädet. Den tyngsta rotbiten skall man inte vid metod inte behöva lyfta utan den placerar man på rätt ställe/hög direkt. Viktigt att jobba med flera högar samtidigt som vid all huggning.
De närmaste kanträden hugger man bakvänt om man inte behöver mycket ris i vägen. Alltså man fäller dem från vägen och kvistar hela trädet likadant. När man står vid toppen kan man rulla stammen över vägen och lägga de första rotbitarna där och toppbitarna på den sidan trädet stod.
Så rätt använd som upphöjning för kvistningen och som en rulle att flytta hela stammen/bitarna till högarna vid vägen så är den perfekt. Men som allting krävs det övning innan man hittar rätt arbetsmetod.
Mellanzonsfällningen är lite mer jobbig om man tvunget vill ha rullen med sig. Det blir att man inte flyttar runt den. Men den bästa nyttan där är att man kan rulla ut stammen mot stickvägen på ett lättare sätt än att brossla varje bit.
Lycka till
LAJ

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: sön 30 nov 2014, 18:57
av molnia
har någon provat att kvista en massavedsbit och hänga upp mellan 2 träd med mindre bagare-remmar, fälla träden över den för att få upp dem lite från backen. antingen tar man med sig remmen och lämnar allt på backen eller lämnar det upplyft läge för att lättare hitta/ få tag med gripen när det ska köras ut.. ..
det enda som behöver bäras med är minst 2 bagare-remmar. massaveden har man ju där.. scenariot jag har funderat kring är ju gallring i en plantering där det inte är så grovt...

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: sön 30 nov 2014, 19:14
av Mangan
Upphängd massabit har jag sett i en gammal instruktion. HJ-bandet kallades det.

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: sön 30 nov 2014, 20:07
av Qkeeper
Ja idag stod test av gallringsrullen på schemat. Efter första dagen har den uppfyllt mina förväntningar. Tog någon timme att vänja sig vid användadet av den men när man börjar få kläm på lämplig placering för flest träd utan att flytta den så tycker jag det började flyta på. känns som man kan slippa en hel del släpande och hävande genom att bara flytta rullen. Spar som ovan nämnt på ryggen.

image.jpg

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: sön 30 nov 2014, 20:12
av macke
Gott å höra. Är den inköpt på skogma?

Re: Arbetsmetod gallringsrulle

Postat: sön 30 nov 2014, 20:23
av Qkeeper
Ja det är den.