Stormfast 1:a Gallring?

 Svara  12 inlägg  5092 visn.  3 följer
Avatar Fallback

Stormfast 1:a Gallring?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#152562 Funderar på om man i förväg skulle hugga upp vägar och sedan vänta med gallringen 2-3år. För att få det mera stormfast.
Skiftet ligger på en kulle/sluttning. 7ha T24 ålder 26år ca 12cm i bh.
Lönsamheten blir naturligtvis usel på det sättet, men blir inte bättre när skogen ligger ner :sad:   TS
Malwa Gallring
Användarvisningsbild

Re: Stormfast 1:a Gallring?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#152567 Så ung skog brukar ju inte vara stormkänslig om den blivit röjd i tid. Har iof sett att oröjda bestånd (överslutna) som gallrats kan vara känsliga för toppbrott. Är det överslutet? mät Gy och kolla sedan hur det ligger enligt gallringsmallen. Om det ligger högt enligt mallen så kan ett alternativ vara underröjning eller uttag av energived genom låggallring fem år innan första gallring för gagnvirke.

Avatar Fallback

Re: Stormfast 1:a Gallring?

 
#152627 Hej!

Man tycker ju inte att det skulle behövas, men med den blåst som vi upplever nu börjar man fundera.
Om det är så stort som 7ha är det väll antagligen ingenting du tänkt göra själv med motorsågen!?
Och det känns ju litet "okonventionellt" att ta dit maskiner för att enbart hugga vägar och sedan vänta enbart 2-3år till "riktiga" gallringen. Om du vill hugga vägar för att få stormfastare vägträd skulle jag isfl vänta längre med "riktiga" gallringen för att få lite extra tillväxt på vägträden.. Men det beror -som föregående talare poängterat- på hur beståndet ser ut, är det överslutet med upphissade kronor måste man väll göra något åt det. Ta lite grundytor så får man nått mer att gå på!

Jag tycker i allafall att det är kul att man funderar i andra banor än de vanligaste metoderna.

Hör av dig när du funderat litet mer, kul att höra vad du kommer fram till!

Hälsningar

/johanm

Avatar Fallback

Re: Stormfast 1:a Gallring?

 
#152631 Gallra med beståndsgående skördare.Typ Rottne h8 el vimek Skota med vimek Malwa Traktor el dyl .Kan inte bli annat än nöjd :-bd

Användarvisningsbild

Re: Stormfast 1:a Gallring?

 
#152646
macke skrev:Gallra med beståndsgående skördare.Typ Rottne h8 el vimek Skota med vimek Malwa Traktor el dyl .Kan inte bli annat än nöjd :-bd


Nja.. jag vet inte men tror att du inte får ett bra netto $-) med små maskiner i den klen skogen utan mitt alternativ skulle vara att röja lite mera än vanligt sedan vänta med gallring.

Användarvisningsbild

Re: Stormfast 1:a Gallring?

 
#152647 3 träd har blåst ned i våran pågående förstagallring med H14 de senaste 2 stormarna...
Hälften tall hälften gran i beståndet, dock på olika ståndorter 8)
Hur man gallrar är halva hemligheten.
Sedan kommer ju lagen om all jävlighet in i bland o då kvittar det vad man än gör :???:

Avatar Fallback

Re: Stormfast 1:a Gallring?

 
#152713 Netto får man, men givetvis inte så högt fast är det meningen att man ska få ett maximerat netto i så tidig gallring. Just för bla annat storm fastheten så tror jag att det är lika bra att gallra iett tidigt skede så dom kvarvarande stammarna kan lägga på sig .Desto snabbare kommer andra gallringen :wink:

Avatar Fallback

Re: Stormfast 1:a Gallring?

 
#152778
macke skrev:Netto får man, men givetvis inte så högt fast är det meningen att man ska få ett maximerat netto i så tidig gallring. Just för bla annat storm fastheten så tror jag att det är lika bra att gallra iett tidigt skede så dom kvarvarande stammarna kan lägga på sig .Desto snabbare kommer andra gallringen :wink:


Håller helt och hållet med. Generellt sett är det ju inte "meningen" att men skall få något större netto i förstagallring.
Så det är nog klokt att göra gallringen tidigt med ett lite sämre netto eller tillochmed ett litet minusresultat, men att å andra sidan få ett stormfast och tåligt bestånd. Och ju tidigare man gallrar desto färre "tvingande stamval".

/johanm

Användarvisningsbild

Re: Stormfast 1:a Gallring?

 
#152847 Hur ser beståndet ut i övrigt?
Tätt? Grundyta? Upplever du själv ett stort gallringsbehov nu?
Vad har du för mål med ditt skogsbruk? Max lönsamhet? Eller mer av eget intresse med stor egen insats?
Frågar för jag tycker det spelar in lite grann.

Jag håller själv på med en motormanuell stickvägsfri förstagallring (låggallring) av drygt 2 ha G32, eftersatt o tätplanterad. Av den anledningen vill/vågar jag inte annat än mkt försiktigt uttag. Från Gy 30 till ca 24 för att gå på det igen om ca 5 år. Men jag har målet max utdelning vid slutavverkning (sonen lycklig en dag hoppas jag) och gillar slitgörat. Att köpa jobbet hade kostat skjortan. Dessutom har jag brinnande intresse o nyfikenhet. Och som sagt bara 2 ha...

Kan nämna att adventsstormen tog en del i ett grannbestånd i samma ålder intill som var konventionellt och hårt gallrat. Hos oss blåste knappt en gren ner i det som redan gallrats. Så din eftertänksamhet är klok tycker jag.

Avatar Fallback

Re: Stormfast 1:a Gallring?

 
#154057 har man tid och intresse är det inte så dumt att göra en tidig förstagallring själv , tex vedhuggning.

Användarvisningsbild

Re: Stormfast 1:a Gallring?

 
#159491 Jag har funderat lite på hur man skall kunna påverka stormfastheten vid en första gallring förutom det man gör när man gallrar. I de områden jag har gallrat har det inte varit problem med stormskador, det beror på att jag nästan alltid gallrar lite försiktigar än vad mallar rekommenderar och tillåter. Det gör jag ju för att jag inte är anställd av något bolag utan jag hugger åt privata skogsägare, så om dom inte blir nöjda så har jag inget jobb. Kunderna accepterar att det blir ett mindre uttag och kanske lite mindre i fickan för dem, men dom har ett fint bestånd som tål stormar. Sen lämnar det lite mer kvar till nästa gallring där timmer även kan tas ut.

Men nu över till det jag funderade på, skulle det vara en idé att redan från en väldigt ung plantskog röja hårt i kantzonerna för att få ett stormfast "vindskydd" inför en kommande första gallring? Man offrar ju såklart lite av kvaliteten på dom stammarna som står i kantzonerna men å andra sidan så har man ju ingen nytta av ett bestånd med högkvalitativa stammar om dom inte klarar av att stå ända till slutavverkning!

Annars är nog trädvalen i första gallringen viktigt för att få en stormfast skog, man ska inte tveka på att ta bort alla "dubbeltoppar". Dom har en allt för stor och tung krona och dom bryts nästan alltid av där dom förgrenas efter att skiftet blivit gallrat. Sedan är det ju jätteviktigt att välja rätt trädslag när man gallrar för att få stormfast skog...

Avatar Fallback

Re: Stormfast 1:a Gallring?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#159540 Som jag ser det när man går och hugger i ytterkanter så vill det vara mer frodvuxet även om det inte varit välröjt,så det finns nog en poäng att låta yttre kanterna vara glesare från början.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Förröjning vid gallring (från Vida tråd) av Mäki - ons 29 dec 2010, 19:40
i Avtal, offerter, virkesprislistor och priser

1 ... 131415
217 svar
41784 läst
av Andreas77     
sön 04 sep 2011, 16:37
Hjortskador i gran gallring, vad göra? av 221 - lör 05 feb 2011, 12:43
i Gallring
14 svar
6351 läst
av daniel1     
tor 10 feb 2011, 22:29
Arbetsmetodik vid manuell gallring av Uffe - sön 06 feb 2011, 18:14
i Gallring
5 svar
6497 läst
av P.Larsson     
fre 08 apr 2011, 22:05
Hänsyn till rävgryt vid gallring av David S - sön 20 mar 2011, 23:15
i Skogsmiljö och Trädlära
12 svar
3688 läst
av axwell     
tis 22 mar 2011, 19:34
Stihl 241 eller stihl 261 vid gallring av skogsbaronen - sön 10 apr 2011, 08:29
i Motorsåg och handhållet

12
28 svar
20648 läst
av Volundsmed     
ons 20 apr 2011, 23:48