Skogsfastigheter

Köp av skogsfastighet och avverkning

4 inlägg 3383 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Köp av skogsfastighet och avverkning

rikardlindell  
#110501 om man köper en fastighet för 2,9milj, gör rationaliseringsförvärv och avverkar för c:a 2 milj
Hur mycket skatt blir det?? det finns även ett underskott   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Köp av skogsfastighet och avverkning

alias  
#110608 På tok för lite indata för att besvara på ett seriöst sätt, men jag kan ge lite tankar gällande hur jag resonerar - sen finns det säkert andra som tänker annorlunda.

Beror helt på skogens del av fastighetens anskaffningsvärde, om virkesintäkten är att klassa som avverkningsrätt eller leveransvirke (avverkningsrätt är att föredra), dina likviditetsbehov (påverkar prioriteringarna av vilka bokslutsdispositioner som är lämpligast), dina möjligheter till olika bokslutsdispositioner, vilken marginalskatt du drabbas av mm.

Skulle spontant säga att du inte behöver betala nånting i skatt under förvärvsåret, problemen kan uppstå på några års sikt (tips gör en budget för flera år, lämpligen 3-5 år, så du kan testa hur olika scenarion slår likviditets- och skattemässigt). Ofta går det att konstruera nollresultat i resultaträkningen, men det kanske inte är det lämpligaste ur likviditetssynpunkt (vid ett fastighetsförvärv kan det ju vara önskvärt att betala in lite skatt vid användande av räntefördelning, expansionsfond eller periodiseringsfond, hellre än att undvika att betala skatt genom att sätta in pengarna på ett skogskonto där man inte kan disponera dem för att minska de räntebärande skulderna). Sen är ju inte skatterna som betalas in vid avsättning till expansionsfond eller periodiseringsfond slutgiltiga skatteinbetalningar. Sedan påverkar ju de flesta bokslutsdispositioner räntefördelningen som påverkar det totala skatteuttaget på sikt.

Det är mycket att tänka på och jag har säkerligen inte lyckats få med allt i denna korta text.

När det rör sig om så pass mycket pengar så skulle jag kontakta en skogligt kunnig redovisningskonsult.

Lycka till!

MVH
Alias

Användarvisningsbild

Re: Köp av skogsfastighet och avverkning

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#110629 Om du utnyttjar skogsavdraget fullt ut men inte tänker periodisera utan endast ser ett år frammåt så blir det ungefär så här; (1 000 000 - underskott) x 0,3

Användarvisningsbild

Re: Köp av skogsfastighet och avverkning

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#110633
alias skrev:
När det rör sig om så pass mycket pengar så skulle jag kontakta en skogligt kunnig redovisningskonsult.

Alias


Just det! Varför ge sig in i så stora affärer utan expertkompetens. Skogsforum i all ära, men...

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).