Rationaliseringsförvärv, tokiga regler?

 Svara  6 inlägg  3733 visn.  0 följer
Avatar Fallback

Rationaliseringsförvärv, tokiga regler?

 
#106166 Funderar på köpa en till skogsfstighet och började undersöka vad som gäller för rationaliseringsförvärv. Tydligen verkar det vara upp till varje länstyrelse att bestämma avstånd, i Norrbotten är det 1 mil vid kusten och 2 mil i inlandet, låter ju helt absurt!

Kollade runt på lite olika länstyrelser och en del tillåter även köp utan för kommungränser. Detta låter ju helt absurt att det ska vara olika regler för något som egenligen är en skatte reduktion och samma regler borde gälla överallt. Om det skulle vara skillnad borde ju Norrlandslänen tillåta längre avstånd, vad fan är 1 eller 2 mil för avstånd här uppe, det är ju som ett stenkast tame fan!

Någon som processat med länstsyelsen i Norrbotten och fått rätt angående detta?   TS
Enso Cat
Avatar Fallback

Re: Rationaliseringsförvärv, tokiga regler?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#106177 Det som är intressant är ju egentligen vad skatteverket tycker. Lst har nog gjort det enkelt för sig när man satt ett avstånd som kriterium för vad som är rat.fvv.

Egentligen skulle t.ex en passande åldersfördelning kunna vara grund för rat.fvv.

/Nisse

Avatar Fallback

Re: Rationaliseringsförvärv, tokiga regler?

 
#106185 Har jag missat något? Är det inte Länsstyrelsen som skall bevilja reationaliseringsförvärvet, dvs utan deras medgivande kan man ej göra det avdraget i deklarationen? Defacto är det allatså inte skatte myndgiheten som beslutar om man har rätt till "skatte" avdrag utan länsstyrelsen.

   TS
Avatar Fallback

Re: Rationaliseringsförvärv, tokiga regler?

 
#106209 Begreppet Rationaliseringsintyg förekommer i inkomstskattelagen i två olika sammanhang, dels vid s.k. rationaliseringsförvärv och dels vid avsättning till ersättningsfond.

Tillskottsförvärv av mark som förbättrar en brukningsenhet som ett led i jordbrukets eller skogsbrukets yttre rationalisering kan betraktas som rationaliseringsförvärv. Förutsättningen är att förvärvet innebär en effektivare drift och bättre förutsättningar för ett ekonomisk jord- och skogsbruk genom den ökade arealen och/eller en bättre arrondering av fastigheten. Rationaliserings-
förvärvet ger förmånligare skogsavdrag genom att endast hälften så stora skogsavverkningar behöver göras för att utnyttja hela avdragsutrymmet.

Avyttras en fastighet som en del i jordbrukets rationalisering kan köpeskillingen avsättas i en ersättningsfond i avvaktan på inköp av en ersättningsfastighet. Förutsättningen för att få avsättningen godkänd är att fastigheten avyttras som ett led för jordbrukets eller skogsbrukets yttre rationalisering.

Yrkande om förmånligare skogsavdrag eller yrkande om avsättning till ersättningsfond granskas av Skatteverket. Som stöd för ett yrkande kunde jord- och skogsbrukare tidigare vända sig till Länsstyrelsen och ansöka om Rationaliseringsintyg. Intyget är inte obligatoriskt och Skatteverket kan bortse från ett utfärdat intyg. Länsstyrelsen i Skåne har därför beslutat att upphöra med denna service.

Avatar Fallback

Re: Rationaliseringsförvärv, tokiga regler?

 
#106298 Aha, det är alltså Skatteverket som numera tar beslutet? Vet ni om det går att få ett förhandsbesked från dem innan man köper den aktuella fastigheten. Köpet beror till väldigt stor del på att jag får igenom detta. Och eftersom det rör sig om ca 3-4 miljoner i köpeskilling, så påverkar det väldigt mycke hur finansieringen skall läggas upp.

   TS
Avatar Fallback

Re: Rationaliseringsförvärv, tokiga regler?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#106306 Det har nog alltid varit skatteverket som beslutar om detta. Vore intressant att veta om någon fått igenom ett rat.fvv på andra grunder än att det ligger nära.
En passande åldersfördelning, som sagt, kan ju ha en kraftigt förstärkande effekt på den långsiktigt jämna avkastningen.

/Nisse

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Dumt att nyttja rationaliseringsförvärv? av Zalman - ons 29 aug 2012, 14:38
i Skogsfastigheter
4 svar
4073 läst
av haggloader     
ons 29 aug 2012, 21:55
Rationaliseringsförvärv - Skatteverket?? av alias - mån 18 feb 2013, 21:06
i Skogsfastigheter

123
38 svar
23152 läst
av jannee     
ons 24 dec 2014, 09:51
Regler vid dikesröjning av batmer - sön 05 sep 2010, 12:25
i Skogsröjning
12 svar
7522 läst
av mooos73     
lör 18 jan 2014, 17:48
Nyckelbiotop regler av Tomasab - tor 20 jan 2011, 11:27
i Gallring
8 svar
6411 läst
av PinusSylvestris     
sön 19 jun 2011, 16:17
Nya regler för avlägg av Jamax - mån 09 jan 2012, 21:30
i Skotare
13 svar
5820 läst
av Engstrand     
fre 13 jan 2012, 20:41
Annonser