Tillköp av mark

 Svara  9 inlägg  16339 visn.  0 följer
Avatar Fallback

Tillköp av mark

 
#104513 Nu gäller denna fråga inte direkt skog så jag ber om ursäkt för om den inte passar in här.
Men iaf så har vi tänkt att utöka vår fastighet som idag är ca 1400m2 bostadsfastighet. Vi har tänkt att köpa en del av marken som gränsar till vår för att ev. bygga garage och en liten verkstad. Den tillköpta delen kan vara mellan ca.70-300m2 beroende på vad som krävs för att få uppföra den byggnad vi tänkt.
Marken vi tänkt köpa är en bit som ligger mellan vår fastighet och en allmän väg, en liten remsa som idag verkar som ett skydd mot vinden från åkrarna. På marken finns inget virkesförråd eller annat att ta i beaktande. Området ligger utanför detaljplanerat område samt ska styckas av från en störrefastighet på ca.60ha. Finns beläget i Norra sthlm området ca.1 mil från arlanda.

Någon som har koll på denna mark vad den kan vara värd(m2 pris), eller är det vanlig fastighetsmäklare som ska värdera detta? (Lantmäteriet kommer även att kontaktas för att göra avstyckningen på bästa enklaste sätt)
Någon här som också vet hur nära en allmän 70-väg man får uppföra ett garage/byggnad?

Tacksam för de tips och funderingar man bör tänka på i detta fall.   TS
Enso Cat
Användarvisningsbild

Re: Tillköp av mark

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#104531 Jag vet att tomtmark inte värderas på sammas sätt som skogsmark. Om skogsmark ombildas till tomt sker något radikalt med markpriset, det tio eller hundrafaldigas omgåede.

SKOG
De värden som styr priset på skog är; stående skogsvolym, utförda skogsvårdsåtgärder, markens läge och tillgänglighet, markens bonitet och värde av jakt. På mark med gallrings- eller äldre skog är det skogsvolymen som styr priset, statistik från LRF-konsult anger medelpriset 484 kr/m3sk för ditt område. För plant- och röjningsskog är det ofta andra parametrar som styr pris, generellt brukar priset inte gå under 10000 kr/ha -> 1 kr/m2 för produktiv skogsmark.

TOMT
För värdering av tomt är det andra parametrar som styr såsom; läge, kommunalt VA, strandnära, detaljplanelagt område, tätortnära, m.m. För att du ska få en vägledning av vad priset för tomtmark är i ditt område kan du kolla hur din fastighet är taxerad och då speciellt hur tomtmarken är taxerad. Om tomten till exempel är taxerat till 100000 kr så medför det 100000/1400 = 71 kr/m2.

I ditt fall skulle det medföra att ett tomtområde om 300 m2 taxeras till, 300 x 71 = 21300 kr. Taxeringsvärdet brukar vara 75% av marknadsvärdet. Vad köpesumman sedan blir är en annan sak.

Avatar Fallback

Re: Tillköp av mark

 
#104533 Tack för svaret, har kollat taxeringsvärde och har nu ett riktvärde.
Läget är sådant att markbiten är för liten för att kunna utgöra en egen fastighet med byggnad om den inte slås ihop med en befintlig fastighet. Inget kommunalt VA finns, ej strandnära, utanför detaljplanelagt område, ej täortnära.
Men jag ska kolla lite mer med mäklare och även föra en vidare diskussion med markägaren om prisnivån på den för honom värdelösa markbiten.

   TS
Avatar Fallback

Re: Tillköp av mark

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#104539 När de sätter taxeringsvärde, räknar de inte på kvadratmeterproset, utan de tar en "normalstor tomt", och sedan justerar de på priset. Det är just byggrätten på tomten, att du kan ställa ett hus där, som är det stora värdet, inte själva arean.

Tror du kan fråga skatteverket hur de räknar ut storlekskorrektionen, men en 10% större tomt är inte 10% mer värd.

I extremfallet kan den hör plätten vara total oanvändbar för din granne, men kan göra att du får en så stor tomt att du kan stycka av den i två och sälja den ena. Svårt att sätta pris då.

Sen får man tänka på att många markägare har en irrationell kärlek till varenda kvadratmeter mark... :-)

Avatar Fallback

Re: Tillköp av mark

 
#104541 Den byggnad som ska uppföras är ett garage och vi måste såklart få bygga detta garage innan vi kan genomföra köpet.
Plätten är som Mangan säger totalt oanvändbar för grannen. Däremot finns ingen möjlighet att vår tomt blir så stor att den kan styckas i två då det går en väg mellan huvudbyggnad och den plätt där garaget är tänkt att placeras.

Vi har tur med markägaren då just den här markbiten inte är en kär del av hans fastighet, och vi får utan problem köpa en bit. Så det blir en diskussion nu med kommunen och lantmäteriet om byggnation och enklaste och bästa lösningen med förrättningen. Sen ska pris diskuteras med markägaren.

Återkommer så snart det händer något i ärendet och vi har nya besked.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Tillköp av mark

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#104544 Hur vet du att markbiten är värdelös för markägaren då?
Pratat med han /henne? Om inte, gör det.
Fundera på vad du vill ge och ge markägaren ett bud +att du tar lantmäteriets kostnader, med lite tur tar han / hon budet rakt av, alternativt har du i alla fall startat en diskission...

Blanda in så lite externt folk som möjligt som kostar en massa extra pengar...

Avatar Fallback

Re: Tillköp av mark

 
#104545 Jodå, jag har pratat med markägaren om markbiten redan och han är med på att vi får köpa där. Ägaren har också nämnt att just den här biten är värdelös och att den inte räknas in i den resterande fastighetens värde och produktion, utan den bara finns där eftersom man inte kan göra något med den.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Tillköp av mark

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#104547 Som jag sa, ge han ett bud, ta på dig alla kostnader för lantmäteriet själv, får du ett handslag på det så kan du börja kolla med kommun och lantmäteri sen...
Självklart får du ju kolla lite med lantmäteriet vad dom tar för ett sånt jobb, så du vet var din totalkostnad hamnar...

Avatar Fallback

Re: Tillköp av mark

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#104551 Jag och grannen köpte till en bit var till befintliga tomter, jag ca 1,7 ha skogsbevuxet och grannen ca 2,5 ha mestadels gammal åker. Säljare var kommunen och priset utan förhandling var 5 kr/m². Lantmäteriförättningen på 22-23 tkr delade jag och grannen på.
Jag vet inte vad priset grundade sig på, kanske 5 kr/m² är ett gängse pris om dom säljer en enstaka tomt till villabebyggelse, en tomt utan väganläggning, vatten/avlopp eller liknande.
Enstaka överblivna tomter i samlad villabebyggelse utanför centralorten kostar bara ca 10 tkr, medans flådigare tomter i centralort med sjöutsikt kostar över miljonen, det gör ett prisspann nu på 6,7-1826 kr/m²
Som prisangivelse på skogs/åkermark är ju annars ett m²-pris lite ovanligt.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Erbjuden tillköp av mark av boksson - lör 21 aug 2010, 13:17
i Skogsfastigheter

123
34 svar
10468 läst
av Jasi     
sön 29 aug 2010, 20:12
Hur lägga upp tillköp av mark? av boksson - mån 09 jul 2012, 05:01
i Skogsfastigheter
2 svar
3111 läst
av boksson     
mån 09 jul 2012, 19:07
Kina köper massor med mark av Zalman - fre 13 aug 2010, 17:24
i Skogsnyheter
0 svar
1247 läst
av Zalman     
fre 13 aug 2010, 17:24
Marknadsplatser för skog och mark av jesperskog - ons 18 aug 2010, 11:16
i Skogsfastigheter
0 svar
1185 läst
av jesperskog     
ons 18 aug 2010, 11:16
Ersättnng för lo och varg på min mark? av Niking - lör 11 dec 2010, 02:26
i Skogsmiljö och Trädlära

12
17 svar
5359 läst
av Uvskogen     
lör 18 dec 2010, 11:11
Annonser