Skogsfastigheter

Lösa lån med expansionsfond?

6 inlägg 4523 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Lösa lån med expansionsfond?

västbo  
#102791 Jag köpte för 2 år sedan min första skogsfastighet, då jag inte hade en hel säck med guldpengar just då så belånade jag fastigheten. Nu har jag sedan en tid startat enskild firma som konsult + skogsbruk, själva konsultverksamheten kommer att generera ett ganska hälsosamt överskott som jag hade tänkt sätta av i expansionsfonder för att kunna köpa mer skog.

Nu till min fråga; kan jag lösa lånen med medel från expansionsfonden? Fördelen med det är ju att jag endast behöver betala 26,3% i skatt för den del av överskottet som går till expansionsfonden.

/Magnus   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Lösa lån med expansionsfond?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#102807 Välkommen till forumet, Magnus!

Lånet är - förmodar jag - privat, eftersom du inte hade någon näringsverksamhet när du tog det? Detta innebär att skulden inte belastar näringsverksamheten, utan du får göra räntefördelning istället.

Expansionsfond är ju inga specifika pengar, utan mer en teoretisk avsättning. Pengarna står väl på ett bankkonto, och kan tas ut när som? Dock försvinner pengarna från näringsverksamheten (dvs från bankkonto) och övergår till dina privata pengar. Detta minskar räntefördelningsunderlaget, och ökar din skatt. Har du för lite pengar i näringsverksamheten, måste du minska din expansionsfond och betala ännu skatt på uttaget såsom inkomst.

Så det är inte helt trivialt att luska fram vilket som lönar sig bäst.

Avatar Fallback

Re: Lösa lån med expansionsfond?

västbo  
#102811 Tack för välkomnandet och svaret!

Man kunde ju ge sig på att det inte skulle vara så enkelt.. Visst stämmer det att expansionsfonden endast är pengar på ett konto som har belastats med aktiebolagsskatt. Tar jag ut pengarna därifrån och använder dem för annat än att utöka verksamheten med så åker jag på att betala inkomstskatt och sociala avgifter på dem, så vitt som jag förstått iaf..

Jag har mina misstankar om att jag rent skattetekniskt fick en näringsverksamhet när jag köpte skogen, får ta och kolla upp det med skatteverket imorn. För om skogen nu köptes privat så får jag inte riktigt ihop det med hur jag skall kunna tjäna pengar(och betala skatt) på den. Men jag är å andra sidan nybörjare på detta..

   TS
Användarvisningsbild

Re: Lösa lån med expansionsfond?

th  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#102839
västbo skrev:Jag har mina misstankar om att jag rent skattetekniskt fick en näringsverksamhet när jag köpte skogen, får ta och kolla upp det med skatteverket imorn. För om skogen nu köptes privat så får jag inte riktigt ihop det med hur jag skall kunna tjäna pengar(och betala skatt) på den. Men jag är å andra sidan nybörjare på detta..

Har du skogsfastighet är du definitionsmässigt en näringsidkare hur du än har kommit över skogen (köp, arv, gåva, stöld mm. , hmm kanske inte det senaste :smile: ). Skatteverket antar du bedriver näringsverksamhet och skickar ut besked i kommande deklaration att de förväntar sig att du deklarerar på blankett NE om du är enskild näringsidkare, eller kanske i ditt fall NEA om du har flera verksamheter. Förr blev man också automatiskt momsregistrerad hos Skatteverket men det tror jag att de slutat med numera.

Avatar Fallback

Re: Lösa lån med expansionsfond?

alias  
#102842 Började också fundera på hur man avgör vilka skulder som är att hänföra till verksamheten. När det gäller fastigheter borde man väl kolla om pantbrev är uttagna i lantbruksfastigheten eller på t.ex. annan fast egendom (eller om det är ett blancolån, även om detta kanske inte är så troligt)?

Hur ska lånen fördelas om man har en lantbruksfastighet med privatbostad som nyttjas av ägaren (proportionellt eller valfri fördelning)?

Lån till lös egendom?

Påverkar ju både resultat och beskattning av denna.

Bara mina funderingar.

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Lösa lån med expansionsfond?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#102850 Det är ju enkelt att avgöra var lånen hamnar. Är de med i bokföringen eller ej? Om lånet är i näringsverksamheten, så sänker de möjligheterna till räntefördelning och expansionsfond (kapitalet minskar). Räntan är dock avdragsgill mot övrgia inkomster.

Är de inte med i bokföringen, så är lånen privata, och sänker inte ditt "egna kapital" i näringsverksamhetebn, och äntan dras av som vanligt med 30%

Västbo, tar du ut pengarna och handlar annat fär det så händer... ingenting. Kanske. Det beror på hur mycket du har i fonden, och hur stort ditt egna kapital är. Det är bara en fiktiv avsättning, några pengar låses inte (dvs tvärt emot skogskonto).

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).