Skogsfastigheter

"Återköp" av arrenderätt och sommarstuga

4 inlägg 8685 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

"Återköp" av arrenderätt och sommarstuga

Lucke  
#101195 Hej!

På vår skogsfastighet finns det sedan ett halvt sekel tillbaka en tomt utarrenderad med en liten sommarstuga på. Nuvarande arrendator har beslutat sig för att sälja stugan och vi har fått frågan om vi vill köpa den. Arrendatorn har varit i kontakt med en mäklare och där fått en prisuppskattning som vi upplever som för hög.
Enligt Jordabalken Kap10§7 har vi som jordägare förköpsrätt till stugan och arrenderätten. Frågan är hur arrendatorn och vi skall komma fram till rätt pris. Om vi nu har förköpsrätt så borde det rimligen finnas ett sätt att komma fram till ett pris som båda parter "måste" acceptera. Förköpsrätten skulle ju inte vara vatten värd om det var fritt för köpare eller säljare att hitta på vilket pris som helst. Hur gör man??? Finns det några ackrediterade, opartiska värderingsmän som har juridiskt mandat att tala om vad stugan skall kosta t.ex.?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: "Återköp" av arrenderätt och sommarstuga

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#101207 Om jag förstått det hela rätt, så ligger den aktuella stugan på ofri grund, d.v.s. du äger marken och arrendatorn äger stugan?

Ifall arrendatorn redan har en annan köpare, som är beredd att betala en viss summa för denna stuga, så är du nog tvungen att acceptera detta pris - ifall du vill ha stugan i fråga! Sedan är det ju frågan om det finns en annan köpare till den aktuella stugan. Marknaden styr!

/Niklas
Senast redigerad av Niking mån 20 sep 2010, 16:16, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: "Återköp" av arrenderätt och sommarstuga

Contorta  
#101215 Japp. Om ni inte är överens om priset, får säljaren lägga ut den till öppen försäljning. Du har rätt att köpa den till samma pris som högstbjudande. Du behöver alltså inte bjuda över, men måste betala samma pris. Annars blir det en ny ägare.

Avatar Fallback

Re: "Återköp" av arrenderätt och sommarstuga

ormstorp  
#101538 Den här problematiken är faktiskt väldigt intressant. Det finns ju en intressekonflikt här. Mäklaren vill ju gärna tjäna pengar och sätter därmed ett högt pris på fastigheten så att han kan få uppdraget. Detta medför ju att ett köp innan försäljning blir mindre fördelaktigt för dig. Dock skall man ju vara klar över att mäklaren kanske inte lyckas med vad han tänkt sig. Kvar finns ju du då. Att sätta ett högt överpris vid en försäljning kan lätt skapa en negativ effekt. Du har ju precis som Contorta skriver rätt att gå in istället för ny köpare med hembud. Du har dock några alternativ.

- Få spekulanter är intresserade om du tidigt visat ditt intresse i att köpa arrendet.
- Arrende avgiften. Är det dags att förhandla den eller löper den med index. Går det att höja?
- Servitut övriga nyttjande rätter på din fastighet som inte ingår i arrendet. Är dessa i så fall inskrivna? Kan man få betalt för dessa?

En sista sak, ligger det nära sjö, å eller hav köp den oavsett pris.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).