Skogsfastigheter

Köpa till skog till befintlig fastighet?

6 inlägg 5423 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Köpa till skog till befintlig fastighet?

storsorken  
#101011 Hej,
För tillfället bor jag i ett hus utan skog som styckats av från en tidigare skogsfastighet som numera tillhör andra delar av släkten. Jag är intresserad av att köpa till en bit skog, inga större arealer till att börja med utan mest för husbehov. Jag kommer med största sannolikhet köpa på mig mer i framtiden om tillfälle ges. Jag är dock lite osäker på hur jag ska gå till väga för att förbereda mig på att bilda en skogsfastighet.

Till exempel:
* Måste jag ha förvärvstillstånd?
* Bör jag satsa på att övertala min släkt att stycka av en bit från en annan fastighet? I så fall, hur många hektar krävs?
* Är det bättre att sikta på att köpa en befintlig skogsfastighet?
* Vad gäller för första köpet, måste skiftena vara i samma by som huset jag bor i eller räcker det med samma kommun?

Övriga frågor jag grunnar på:
* Om man tänker på finansieringen av köpet men även bruksmässigt, vilken typ av skog och fördelning skulle vara mest fördelaktigt för mig att leta efter för en nybildad fastighet? Jag är 28 nu så skogen har ju en del tid på sig att växa. Kan tillägga att jag bor efter Västerbottenskusten.

Säg till om jag uttryckt mig oklart på någon punkt.

Tack på förhand! :o   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Köpa till skog till befintlig fastighet?

nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#101019 Förutom vissa i vissa områden som är glesbygd och kräver förvärvstillstånd så får du köpa skog varsomhelst, oavsett var du bor.

/Nisse

Avatar Fallback

Re: Köpa till skog till befintlig fastighet?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#101031 1) Som Nisse säger, i det som räknas som glesbygd eller omarronderingsområde måste du det. Bor du redan i kommunen är det grönt.

2) Antar at du har en hästgård eller villa med något hektar nu? Det skall bli en livskraftig fastighet för att du skall få slå ihop, lite beroende på skulle jag tippa på att 15-50 ha är det minsta Lantmätaren vill godkänna. Men det där kan variera mycket har jag förstått.

3) Läget är nog det som får styra. Eller om du kan tänka dig att flytta är nog det lättaste att köpa en ny fastighet med gård och allt. Men det är inte gratis... :-)

4) Om du köper en hel fastighet spelar det ingen roll, vill du ha mark som inte kan bilda egen fastiget (små skiften, avstyckat) som måste slås ihop med din, vet jag inte om det räcker med samma kommun ens. Det där är mer eller mindre upp till lantmätaren (igen...).

5) Jag tror skog som skall till att röjas för andra gången är en bra investering om man kan gra jobbet själv och inte behöver pengarna. Har du egna maskiner kanske gallring eller tom slutavverkning (STORA maskiner) kan vara lönsam. Men gammal skog är tråkig, den måste man ju hugga ner, och så dröjer det 10-15 år innan det kommit upp något igen. :-)

Mina tankar, vassego.

Avatar Fallback

Re: Köpa till skog till befintlig fastighet?

haggloader  
#101067
Mangan skrev:1) Som Nisse säger, i det som räknas som glesbygd eller omarronderingsområde måste du det. Bor du redan i kommunen är det grönt.
Jag är lite osäker om det där stämmer. Tror egentligen att du också måste bo i glesbygd i vissa kommuner, -räcker således inte om du bor i kommuncentrat.

Avatar Fallback

Re: Köpa till skog till befintlig fastighet?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#101089 "För enskilda personer krävs inte tillstånd utanför glesbygd. Inom glesbygd behövs tillstånd om det inte är släktförvärv eller om du sedan minst ett år är folkbokförd inom glesbygdsområde i den kommun där egendomen ligger."

Rätt av haggloader, fel av mig. ;) Ser även att om man köper av släkten behövs inget tillstånd.

http://www.lansstyrelsen.se/halland/amn ... lstand.htm

Avatar Fallback

Re: Köpa till skog till befintlig fastighet?

ormstorp  
#101539 Kolla hur din fastighet är typad. Har du möjlighet så är ju ett rationaliseringsförvärv det bästa. Då ansöker du bara hos länstyrelsen. Alternativt om du får nej direkt kan du ju fastighetsreglera en liten bit och sedan vänta något år innan du köper på dig med.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).