Skogsfastigheter

Undantag

14 inlägg 4981 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Undantag

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#367 Många gamlingar på gårdar runt om. Hur skulle det gå att köpa gården deras, och låta de bo kvar så länge de lever, men sköta skogen? Lite som undantagsstuga förr, alltså.

Vet någon något om detta?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Vet å vet men...

Dansan  
#10426 Vi har köpt vår gård så.

Och om vi har förstått allt rätt så innebär det bara skyldigheter å inga rättigheter. I alla fall som om det är utformat i vårt kontrakt.
Änkan bor kvar i huset hyresfritt, så länge hon vill eller lever. Det betyder att vi måste stå för alla utgifter om något skulle hända huset och så vitt vi vet kan hon lika gärna bli kvar där i 20 år till.
Å andra sidan!
Vi köpte ju det av en anledning. Ladugården fick vi ta över och en fritidsbostad och en massa himla fin skog och åker. Så...
Ja. Det är väl det jag vet om det.
Något speciellt du undrade över?

/Daniel

Avatar Fallback
gossebear  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#10428 Jag har en liknande deal fastän med en scout lokal. Jag fixar ved till de och håller orning på vägen fram till stugan.

Eftersom jag ärven är scout o igentligen har suttit på två stolar så vet jag vad det innbeär och är... Hade ju ändå åkt på det i andra ändän.. eller vänta nu är det jag som är stugfogde för det huset,, ja ja så var det ju... :oops: :oops:

Skämt o sido.

Ja det fungerar bra bara man är klar o tydlig i kontraktet väl skrivet så gör man vinst på det. Ofast har ju som i ovan fall Änkan ett intresse av att gården lever kvar med nya goda ägare. Sedan om man skall vara ansvarig för målning och om kyl frys går sönder... så nja dét beror på vilket pris man har betalt och får ut av skogen...

Användarvisningsbild

Re: Undantag

Skogshuggarn  
#10449
Mangan skrev:Många gamlingar på gårdar runt om. Hur skulle det gå att köpa gården deras, och låta de bo kvar så länge de lever, men sköta skogen? Lite som undantagsstuga förr, alltså.

Vet någon något om detta?


"Undantag och inhysesmän",,, det låter som rena rama 1800 talet. :)

Är det inte bättre att försöka köpa loss någon utav gårdarna helt och hållet, istället för att gå som "halvdräng" på egna äger?.
Friheten att själv kunna bestämma/förfoga över egendomen till 100 % har också ett värde skulle jag tro. :roll: :?:

Avatar Fallback
gossebear  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#10451 Det har det säker med frihet på de egna ägorna, men hur är det mot friheten mot banklån för att lösa priset på gården? kan det vara värt att vänta 5-7 år för änkan att flytta istället för att ha 500-700' extra i banklån?

Har man dessutom en personlig ellr fått köpa marken för den man är där säljaren har känt att du var rätt emetionella köpare så kan det vara värt det.

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#10452
gossebear skrev:Det har det säker med frihet på de egna ägorna, men hur är det mot friheten mot banklån för att lösa priset på gården? kan det vara värt att vänta 5-7 år för änkan att flytta istället för att ha 500-700' extra i banklån?

Har man dessutom en personlig ellr fått köpa marken för den man är där säljaren har känt att du var rätt emetionella köpare så kan det vara värt det.


Aha!,,,, hehe :lol: .

Men ska man tänka såpass "ekonomiskt" så är det väl lika bra att gifta sig med änkan? :lol: .
Då blir väl allas behov, ehrm, :roll: "nöjaktigt försett"? :oops: ,,,, nåja, kanske inte riktigt. :wink: :lol:
Skämt åsido!, jag förstår ungefär hur "strategin" är upplagd, men hade inte jag "finansiella medel", att solitt köpa fastigheten
så avstod jag nog hellre alltihopa än att bli satt som "undantagsbrukare" bara för några 100 lappar i månaden.


"Köpt är köpt, och sålt är sålt",,,, enklare än så kan det väl knappast bli, oavsett part.

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#10463 Kan väl vara ett sätt att försäkra sig om gården, om de som bor där känner att de vill ha lite mer pengar att röra sig med innan det är dags att ta sig över till andra stranden?

   TS
Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#10464 samma
Senast redigerad av Mangan sön 15 jul 2007, 20:59, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Avatar Fallback
Dansan  
#10469 Ja, kanske lät jag lite bitter men faktum är att vi är supernöjda.
Vi fick en gård vi egentligen inte skulle ha haft råd med tack vare änkan. Och någon dräng är väl egentligen inte att tala om. Skog, gärden och sjö, ekonomibyggnader, fritidshus och en mycket bättre plats att slänga upp ett nytt hus på än det där änkan bor är vårt. Där har hon inget att säga till om.
Hon kan bo i huset 15 år. Det är inte där vi vill bo ändå och hon sänkte priset, precis som någon tidigare sa.

Jag skulle vilja kalla oss hyresvärdar som inte får in någon hyra. Och det är ju kasst men någon dag flyttar hon och då kanske vi får igen lite av det vi lagt ner på hennes hus.

Daniel

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#10470 Var det någon ni kände sen tidigare?

Hur ser kontraktet ut?

   TS
Avatar Fallback
Dansan  
#10472 Nej det var en ingen vi kände tidigare.

I kontraktet står det kort å gott.

"Änkan har rätt att bo kvar i huset så länge hon vill eller kan - hyresfritt."

Visst var vi lite oroliga men eftersom det är vår första gård så har det gjort övergången mycket smidig och trevlig.

Jag älskar alla gamla salta historier som finns i gården och i vanliga fall så ingår ju inte dom i köpet utan vid tillträde så försvinner säljaren från gården och kan på sin höjd ge lite hjälp över telefon om något skulle krångla som han har tidigare erfarenheter av.

I veckan så röjde vi i ladugården och varje pinal hade en liten historia som änkan glatt berättade och som gav karaktär till gården.
Jag antar att det är det som kallas mjuka värden....

/D

Avatar Fallback
Djang  
#10483 Jag har alldeles nyligen köpt en Gård på det viset. Inom släkten, ägaren bor kvar så länge hon vill kostnadsfritt. Jag står för evt kostnader på huset, förutom driftskostnader.
Men har ju ladugård och skog att ta hand om "sålänge" så det finns att göra. Kan ju även göra yttre renoveringar på huset.
Vid köp på detta sätt så finns det många argument till att hålla ner priset.

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#10591 En av årets semesterbilder,,,,,,, :PBild

Avatar Fallback
Dansan  
#10592 Haha!

Ja, det är tur att jag skipper föda gamlingen med :o

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).