Skogsfastigheter

köpa stor fastighet

7 inlägg 3679 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

köpa stor fastighet

skogsfågel  
#91485 Hej!

Man har ju drömmar och jag drömmer om att få äga en stor fastighet i sörmland där man kan bedriva verksamhet på jakt, jordbruk, skogsbruk och lite annat tex konferanser osv. Men så vida jag inte vinner en massa miljoner på lotto så blir det att drömma hela livet.

Men har alltid undrat hur mycket en bank skulle kunna tänka sig låna till en vanlig svensson med ca 100 hektar skog som skulle vilja köpa en stor fastighet om vi säger 1500 hektar skog och 500 hektar åker. Man belånar ju fastigheten men dem kan vell inte låna hur mycket som helst?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: köpa stor fastighet

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#91499 Nej, det är ofta det som är problemet. Bankerna lånar inte gärna ut till avverkningsmogen skog, eftersom det är dålig säkerhet. Du kan kanske får låna 60% av värdet på skogen. Men de är nog väldigt intresserade av att du skall betala räntan också, så du måste få dem att tro att du har likviditet.

Användarvisningsbild

Re: köpa stor fastighet

Jerrka  
#91506 Ja det låter ju som du måste ha en bra affärsplan att komma med till banken..

För det blir väl ett helt nytt egenföretagande låter det som..Har du kunskap/erfarenhet av att bedriva det du tänkt?

Ju större det är, och ju mindre du kan, både teoretiskt och praktiskt, så kanske du måste anställa och avlöna x antal ??

Avatar Fallback

Re: köpa stor fastighet

lmd  
#91519 Helt klart är det som Jerrka säger! Ja, när jag var i köpartagen så var det inte heller sugen att belåna avverkningsmogen skog. Man sitter ju lite i rävsax där. Det är den som är dyr, men man får inte belåna till den. Antingen hugga ner den för att ha råd (vilket ändå kräver god likviditet om du inte kan få ett avverkningsförskott) eller ge fasen i att köpa. Det är ofta alternativen.. :-(

Avatar Fallback

Re: köpa stor fastighet

alias  
#91551
lmd skrev:Helt klart är det som Jerrka säger! Ja, när jag var i köpartagen så var det inte heller sugen att belåna avverkningsmogen skog. Man sitter ju lite i rävsax där. Det är den som är dyr, men man får inte belåna till den. Antingen hugga ner den för att ha råd (vilket ändå kräver god likviditet om du inte kan få ett avverkningsförskott) eller ge fasen i att köpa. Det är ofta alternativen.. :-(


Att köpa avverkningsmogen skog är ju bara att byta pengar med banken och få en massa arbete tillbaka i form av skogsvård. Bättre då att köpa större areal (det är ju den du vill åt) med plant- ungskog och gallringsskog. Då får du dessutom högre procentuell virkestillväxt samtidigt som du slipper betala så mycket i stämpelskatt och pantbrevskostnad.

Gjorde ett snabbt överslag på ditt exempel ovan och hamnade på ett pris på minst 150 miljoner.

1,5 % av köpeskillingen i stämpelskatt (som fysisk person, det dubbla för juridiska personer) => minst 2,25 miljoner

Skulle du sedan lyckas lånefinansiera köpet till 100 % så skulle du få betala ytterligare 2 % av köpeskillingen för att ta ut pantbrev i fasigheten => 3 miljoner

Bara där är man uppe i en kostnad på 5,25 miljoner eller 3,5 % av köpeskillingen.

Bara denna kostnad för teknikaliteter runt köpet har då kostat dig 2625 kr/ha utöver ditt bud.

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: köpa stor fastighet

lmd  
#91560 Ja, alltså jag vill då helst ha en jämn åldersfördelning naturligtvis :-)

Avatar Fallback

Re: köpa stor fastighet

nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#91773 Förslagsvis börjar du med att spara ihop till handpenningen( 15 mille ) och div avgifter, 5-6 mille, innan du kontaktar banken.

Då skall det inte vara några problem.

/Nisse

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).