Skogsfastigheter

Bedrägeri vid köp av skogsfastighet

9 inlägg 5979 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Bedrägeri vid köp av skogsfastighet

boksson  
#81822 Till er alla som ska köpa skog
Jag vill förmedla en episod som jag råkade ut för för ett tag sedan. På www.jaktformedling.se och www.jaktformedling.dk kan privatpersoner sätta in fastighetsannonser. Oftast är det säkert ok, men ibland... En av dessa fastigheter såg intressant ut och jag kontaktade säljaren för lite mer information och åkte för att titta på skogsfastigheten, vilken såg bra ut. Då det var en privatperson som ville sälja kontrollerade jag (sån tur var) först med inskrivningsnämden vem som var ägare och hur stor fastigheten var. Konstigt nog stämde varken namnet på ägaren till fastigheten med det som säljaren uppgav eller arealen som var betydligt mindre än den säljaren uppgav (säljaren hävdade bestämt att det var han som ägde fastigheten sedan ett år). Uppenbarligen var han inte ägare.
jag drog mig ur affären, puh

Vill härmed varna alla att för f-n kolla upp med inskrivningsnämden att ägare och areal stämmer om ni ska köpa privat.

Ni får gärna skriva om era egna upplevelser på bedrägeriförsök eller annat fuffens vid köp av skogsfastigheter

mvh fredrik   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Bedrägeri vid köp av skogsfastighet

Jerrka  
#81840 Är inte åter igen skogsstyrelsen ett bra hjälpmedel om man vill kolla upp sådant !?

Avatar Fallback

Re: Bedrägeri vid köp av skogsfastighet

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#81852 Blev erbjuden en grannfastighet av en "fastighetshandlare". Den "uppdaterade" skogsbruksplanen angav kubikmassor som var helt hämtade i det blå.

Användarvisningsbild

Re: Bedrägeri vid köp av skogsfastighet

Skogshuggarn  
#81905
Skogsola skrev:Blev erbjuden en grannfastighet av en "fastighetshandlare". Den "uppdaterade" skogsbruksplanen angav kubikmassor som var helt hämtade i det blå.


Säkert med sk "friskrivningsklausul" gällande virkesförrådet? och anmaning att taxera skogen i egen regi,,, :???:

Det fredrik nämner är dock bedrägeri, och ett solklart fall för ordningsmakten,,,,

Avatar Fallback

Re: Bedrägeri vid köp av skogsfastighet

Fredde73  
#81926 Tyvärr är det väl så att vi alla gillar pengar. Helst snabba och lätta. Och eftersom det gäller säljare / mäklare av skogsfastigheter också får man nog vara beredd att kontrollera virkesvolymer m.m. om det inte finns en rätt ny skogsbruksplan upprättad av någon pålitlig som t.ex. skogsstyrelsen...

Fallet här ovan är ju dock rent bedrägeri och ska till polisen. Såna grundläggande saker som total areal och köparens identitet borde man ju trots allt kunna lita på. Men tydligen inte. Bra med en varning för så långt tänker man nog inte annars. Lite fusk med kubikmetrar räknar man nästan med men inte att säljaren är falsk och arealen fel...

Egentligen borde det vara ett krav att säljaren erbjuder någorlunda färsk skogsbruksplan vid en försäljning. När det handlar om affärer på allra minst några 100.000 kr är det rätt små slantar i en plan. Utifrån den blir ju sen betydligt lättare att själv sätta sej in i skogens bestånd och behov...

Användarvisningsbild

Re: Bedrägeri vid köp av skogsfastighet

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#81959 Beträffande uppgivna arealer, så kan dessa variera en del beroende på vilket koordinatsystem som arealerna är angivna i. Det är främst koordinatsystemets medelmeridian och skalfaktor som kanpåverka den areal som anges i kartprogrammen. I samband med att Lantmäteriet övergick från RT 90 2,5 gon V (0;15) till SWEREF 99 TM, så minskade min skogsfastighets areal från ca 212 ha till 207 hektar.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Bedrägeri vid köp av skogsfastighet

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#81973 Det kan ju hända som i mitt fall att du får en prydligt utskriven plan i näven. Pc-skog kan ju vem som helst skaffa och utskrifterna ser ju fina ut oavsett att innehållet är skit. Kan man sen få en pensionerad men betrodd skogsvårdtjänsteman att sätta autografen på så ser det ännu bättre ut.
En annan fälla man kan gå i är att fastigheten är så högd belånad att banken är den rättmätige ägaren. Då kan de stålar du gett till "markägaren" vara bortblåsta.

Avatar Fallback

Re: Bedrägeri vid köp av skogsfastighet

boksson  
#81994
Jerrka skrev:Är inte åter igen skogsstyrelsen ett bra hjälpmedel om man vill kolla upp sådant !?


jag vände mig till lantmäteriet som hänvisade mig till inskrivningsnämden där jag fick veta i princip allt jag ville veta om fastigheten, ägare, areal, uttagna pantbrev, tidigare köpeskilling etc

Skogsola skrev:Egentligen borde det vara ett krav att säljaren erbjuder någorlunda färsk skogsbruksplan vid en försäljning


Håller med, i det här fallet fanns ingen skogsbruksplan, senare har jag alltid begärt ut skogsbruksplan eller pratat med den som sammanställt skogsbruksplanen. skogsbruksplanen är väldigt lätt att manipulera om man vill. Senast i går ändrade jag i min skogsbruksplan (lade till extra kolonner för anteckningar) då jag fått den i pdf-fil och har tillgång till adobe illustrator (datorprogram)

Skogsola skrev:Blev erbjuden en grannfastighet av en "fastighetshandlare". Den "uppdaterade" skogsbruksplanen angav kubikmassor som var helt hämtade i det blå.


Hur stor var skillnaden?
vanligtvis kan en skogsbruksplan visa en diff på +- 10%.
Tydligen är det svårt att uppskatta skogsinnehåll i bestånd som har stor spridnining i ålder och luckighet enligt de skogsbruksplanssamanställare som jag pratat med.
Eftersom försäljning av skogsfastigheter är att betrakta som företagsöverlåtelser är man som köpare inte skyddad enligt konsumentlagen och antagligen inte heller enligt fastighetsmäklarlagen( från LRF konsults skogsägarens företagsbok 2010), kan rekomenderas.

Niking skrev:Beträffande uppgivna arealer, så kan dessa variera en del beroende på vilket koordinatsystem som arealerna är angivna i. /Niklas


I mitt fall diffade arealen på strax över 25%

   TS
Avatar Fallback

Re: Bedrägeri vid köp av skogsfastighet

Famag  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82082 Just detta var det om på TV nyheterna här om kvällen, stöld av fastigheter.
"Nya köparen" serverade inskrivningsmyndigheten falska kvitton.
Dom kollar ingen ting, bara skriver ut ny lagfart.
Tar dessutom bra betalt.
Jo jo, det är Sverige en rättsstat !

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).