Skogsfastigheter

Köpa 2-4 ha...?

3 inlägg 2966 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Köpa 2-4 ha...?

Warlock  
#69652 Tjenare!

Jag äger idag ett gammalt hus med tillhörande lagård som står på en tomt på ca 1 ha (gammal åker). Fick häromdagen erbjudande av en kompis som äger typ 2-4 ha mark att eventuellt köpa den marken. (han kom över markplätten i samband med att hans bror köpte ut hemstället, han vet själv inte exakt hur mycket det är eller exakt var dess gränser är...). Marken består till största del av en åker. Marken ligger i grannbyn.

Min tanke med skogsinköp är att hålla mig själv med ved samt att dra in någon krona på den inom överskådlig tid. Att kunna dra av moms på saker till skogsbruket som man sedan kan ha användning av "privat" lockar ju också.

Eftersom det är åkermark tänkte jag att man skulle kunna plantera typ masurbjörk eller nåt på den för att lämna kvar nåt av värde till barnen när man själv viker in årorna. Jag är typ 30 år ung och torde inte få ta del av så mycket inkomst vid slutavverkning (heter det så?) En odling på typ 2 ha masur borde väl inbringa en krona eller två vid slutförsäljning?

Eller så planterar man vanlig björk och hoppas på bra massavedspris vid averkningsdags (måste ju innebära minst jobb?) Då bör man väl hinna med ca 2-3 averkningar på samma tid som man hade avverkat 1 gång om man planterat gran?

Anser Ni att det kan vara värde för mig att köpa marken?

Kan man på nåt vis räkna ihop den tomtmark jag redan har med den nya marken för att på så vis få kalla hela rasket för en och samma skogsfastighet? Vad krävs för att få kalla markplätten för skogsfastighet?

Jag har några kompisar som äger lite skog, typ 60 ha eller nåt sånt, och de försöker ivrigt övertyga mig om att det är super att äga skog, man kan visst dra av momsen på fyrhjulingar, takplåt mm mm. Sen tjänar man visst en liten hacka varje gång man avverkar lite!!! (Jag har konstigt nog aldrig hört dem prata om plantering, tar inte skogen slut för dem nångång? Lever de i en fantasivärld där de bara säljer utan att säkra upp inför framtiden eller är det jag som inte försår mig på skogsbruk?)

Det kan ju inte vara så enkelt (rätta mig om jag har fel, jag kan INGET om detta, utan tänkte väl lära mig med dessa 2-4 ha innan man köper en ordentlig bit skog på typ 100 ha eller nåt...) Jag har inte heller någon erfarenhet av eget företagande...

Om man köper en markplätt där man inte kan räkna på nån inkomst alls i princip,(det står ingen skog på den) och sedan planterar nån inkomstbringande växt typ gran tall eller masur eller nåt annat, så får man ju ingen inkomst (bara dryga utgifter) på typ minst 25 år (då är jag 55). Hur kan man då få dra av momsen på tex en skogsmaskin, jag har ju ingen inkomst...

Är det kanske så att marken i fråga enbart kommer att kosta mig pengar de närmsta åren och inte ge mig någon inkomst alls (förutom det minimala beståndet massaved som står där, som nog egentligen är mest ved att ta hem o elda...)

Vad kan man få betala för denna markplätt tror Ni? Den finns i Umetrakten!

Är det ekonomiskt försvarbart att köpa marken?

Om man köper kontant?

Om man lånar?

(Hur ska man ha råd med mer amorteringar och räntor, jag har ju knappt råd med huset...?! Det är kanske naivt att tro att man kan anskaffa skog när man är mitt i den dyraste delen av livet med två småttingar och hus i behov av renovering och kärv arbetsmarknad nå dj_vulskt...)

Arealen är ju minimal, men tanken på att äga en plätt skog tilltalar mig, bara att stå och se sig omkring och veta att "...alla dessa tio träd är mina..." Jag har även fått för mig att det är bra ekonomi att äga en skogsfastighet!

Snälla, hjälp mig med tankar och synpunkter!

mvh
//Warlock   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Köpa 2-4 ha...?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#69660 Är marken en egen fastighet eller del av en fastighet? Om det är det senare, så får du nog inte lov att köpa den är jag rädd. Lantmäteriet kommer antagligen inte godkänna att lägga den biten till din nuvarande tomt.

Är det egen fastighet, går det bra.

Med så liten mark så blir det nog svårt att dra av för fyrhjulingar och annat. Det blir svårt att motivera vad du skall ha den till.

Jag vet inte vad åkermark är värd därikring, men plantera lövräd på åker är inte helt lätt. Sorkar, älgar, rådjur och gräs kommer att ställa tlll det.

Avatar Fallback

Re: Köpa 2-4 ha...?

orre  
#69846 Mitt förslag:
Plantera ca hälften med Masurbjörk och hälften med Balsampoppel.(Läs gärna hur min poppel utvecklats i följande tråd)
viewtopic.php?f=22&t=112&p=44897&hilit=balsampoppel#p44897

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).