Kan de ha slarvat med gränsutsättningen?

 Svara  2 inlägg  976 visn.  0 följer
Avatar Fallback

Kan de ha slarvat med gränsutsättningen?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#62449 År 1929 avsöndrades en del av min nuvarande fastighet till ett litet torp. Gränsen ritades in på karta (se nedan), och markerades i naturen där det står "ds" med en dubb i sten. Nu till det märkliga. De markeringarna i hörnen dör gränsen byter riktning har jag hittat, det var inte svårt. Fet metalldubb tydligt ovan mark. De andra fyra som ligger "på linje" har jag inga spår av alls. Då har jag ändå letat länge och noga, och mätt med måttband.

11 år senare, 1940, så utfördes laga skifte på 'stamhemmanet' och karta ritades. Där fanns bara hörnen med och var dessutom koordinatsatta. Inga spår av markeringarna "på linje" i den kartan.

Kan det vara så att man aldrig huggde upp mellanmarkeringarna i stenen, att man snålade in på det trots att man ritade in på kartan?

På en annan gräns jag har, där två kartor beskriver samma gräns, stämmer det inte där heller särskilt bra.

Vad är era egna erfarenheter av gamla gränser från kartor? Eller är jag den ende här som är intresserad av gamla gränsmarkeringar och kartor? :)   TS
Enso Cat
Avatar Fallback

Re: Kan de ha slarvat med gränsutsättningen?

 
#62546 Tror inte de har snålat in på något, kan markeringarna vara borttagna eller flyttat av någon?
Själv har jag problem med att mina två skiften sitter ihop och det ena är på gamla köpehandlingar utmätt efter ägofigurer och märken i naturen, allt stämmer där. Det andra skiftet är utmätt i fot, markeringarna i naturen stämmer ej med måtten, men stämmer med en gamal skifteskart?? så vad ska man gå på måtten i gamla köpeshandlingen eller efter kartan och märken i naturen..

// J

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Annonser