Skogsfastigheter

Information om bokföring/deklaration?

4 inlägg 5541 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Information om bokföring/deklaration?

sorken  
#61305 Hej
Har nu en liten skogsfastighet som ett hobby projekt, men som jag har förstått har jag nu även blivit med enskildfirma. Hela mitt liv har jag varit anställd och inte gjort några speciella ekonomiska transaktioner så för det mesta har ju den normala deklarationer bara varit att skriva under utan ändringar eller tillägg och skicka in.

Jag ser inga direkta inkomster de kommande åren bara utgifter t.ex. inköp av skyddskläder motor och röjsåg och liknande. Vad jag undrar över finns det någon bra böcker som tar upp grunderna i bokföring och även hur deklarationen som kommer skall göras t.ex. skatteregler? Min fru som är hälften ägare har läst en termin ekonomi på universitet så hon har lite kunskap om ekomiska termer och liknande. Eller ska man ringa upp LRF och ta dom till hjälp, och i så fall behövs det verkligen för denna lilla verksamhet och i så fall vad skulle man tro att det kunde kosta?

MVH AW   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Information om bokföring/deklaration?

kava  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#61307 Här finns lite:
http://www.blinfo.se/Go.do?path=/shop/books

Användarvisningsbild

Re: Information om bokföring/deklaration?

Skogstomte  
#61327 Jag skulle gjort såhär:

Även om din fru har ekonomiutbildning så tycker jag att det är bäst att ta kontakt med LRF konsult eller någon annan liknande konsult/redovisningsbyrå. Säg att ni vill ha en genomgång, en plan och lite goda råd. Bra är om ni själva har en plan så att ni kan förmedla den till konsulten - så får ni bättre hjälp. Skicka in alla papper i förväg så att de kan förbereda. Åk dit båda två och lyssna på vad de har att säga. Be även om råd inför deklarationen. Det finns ofta möjligheter som man inte tänker på. Viktigast av allt: begär pris på hela paketet innan ni sätter igång, så slipper ni träta om det sen. Vår erfarenhet av LRF konsult är god - de kan jord & skog - men de tar betalt. Deklaration med viss konsultation brukar kosta oss 8´- 10´ungefär. Borde väl hamna i samma härad i ditt fall. Deklarationen borde ni väl klara själva sedan tycker jag.

Ett litet tips som företagare: det finns ofta fler möjligheter att dra in någon krona än vad man tror, behöver inte vara så märkvärdigt, sälj några vedpinnar eller ännu hellre hugg den färdigt, hyr ut husvagnsplats - allt beror på vad du kan, vill och orkar - det ska inte bli ett påhäng. Inga stora förtjänster att vänta, men kan man få lite bidrag till sina investeringar så blir det lite roligare.

Detta är bara min åsikt, lyssna inte bara på mig :smile:

Avatar Fallback

Re: Information om bokföring/deklaration?

mrlynx  
#61400 LRFkonsult har gett ut en bok som jag fick med när jag var dit och deklarerade för första gången sen jag blev skogsägare.
I den står mycket smått och gott men jag tror det är viktigt man tar hjälp första gången att deklarera så man får rätt utgångssiffror att börja med. Sen är det lättare nästa år då man kan titta på hur det såg ut förra året.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).