Skogsfastigheter

Älglicensbryderi

3 inlägg 1377 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Älglicensbryderi

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#55094 Ställer frågan här, det finns en hel del jägare i forumet har jag märkt. :-)

Köpte för några år sedan en fastighet med tillhöranda utarrenderad jakt till 2012. Får inte en spänn i avgift, men det visste jag när jag köpte.

När jag i fjorl så köpte till lite mark som låg en bit bort, tänkte jag arrendera ut den (se annan tråd). De som jagade ville inte vara med i någto jaktlag, utan registrera älgjakten som E-område.

Döm om min förvåning när jag idag fick brev från lässtyrelsen, att min först köpta mark var registrerad som en del i en storlicens av arrendatorn, och att därför all mark som jag äger i länet borde ingå i denna storlicens!

Men detta är väl himla m'ärkligt! Kan någon som arrenderar mark ansluta sig till en storlicens, vilkt gör att jag som markägare måste ta med resten av marken? Har ingen större lust till det alls, går det att undvika? Vad händer sedan när arrendet för den först köpa marken går ut 2012, kan jag ta ut min mark från storlicensen?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Älglicensbryderi

Magnus M  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#55188 Du skrev "borde ingå". Stod det så ordagrant? Dom vill ju att man ska va med i större sammanslutningar typ storlicens eller älgskötselområde men ingen kan tvinga dig.
Har du slagit ihop fastigheterna eller är det olika fastighetsbeteckningar. Man ser nog gärna att hela fastigheten ingår. Men som sagt, inget tvång vad jag vet.

Ang om arrendatorn kan gå med i storlicens så är det nog inget hinder för honom att göra så om det inte står ngt annat skrivet i kontraktet.

O självklart kan du gå ur sen när arrendet går ut. Kolla bara vad som är avtalat i storlicensen, ev uppsägningstid o sånt.

Magnus M

Användarvisningsbild

Re: Älglicensbryderi

Magnus M  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#55206 Storlicens kallas det ofta när flera jaktlag söker sk. flerårslicens tillsammans. Tilldelning sker av Länsstyrelsen på 3 år o älgarna fördelas sen inom licensområdet av jaktlagen själva. Inga krav på skötselplan o sånt men ett skriftligt avtal o styrelse ska finnas har jag för mig. Vi hade ett sånt på totalt 4000 hektar hos oss under hela 90-talet. Vi utökade sedan området o ombildade till älgskötselområde.

Magnus M

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).