Sida 1 av 1

Hur ser Skogsforums fastigheter ut?

Postat: sön 21 jul 2024, 10:30
av Badger
Är det fler än jag som undrar hur det ser ut med skogsägandet här på forumet? Hur stora är fastigheterna? Hur stor andel av olika trädslag har fastigheterna? Hur ser det ut med trädslag och åldersfördelning? Hur vilka bruksmetoder används? Skulle vara intressant med en enkel enkät/omröstning här på forumet på detta.

Re: Hur ser Skogsforums fastigheter ut?

Postat: sön 21 jul 2024, 12:08
av rokon
Mitt skifte är på 243 ha som består av 192 ha produktiv skogsmark välaronderat och vackert med egen sjö och eget berg samt 2 myrar. den mesta arealen är på huvudskiftet, och drygt 20 ha på utskriftet 4 km grusväg längre bort men bägge skiften har samma bäck med hyggligt stort vattenflöde som rinner genom.
Den övervägande delen är ungskog då merparten av arealen köpte jag till av min enda rågranne Sveaskog år 2009.
Ca 2/3 av skogen är barrskog ganska väl fördelat på tall, gran, contorta. och sedan ca 1/3 lövskog huvudsakligen glasbjörk med mindre inslag av sälg och asp. Totalt 28992 m3 sk. Inriktningen har varit trakthyggesbruk, men från min del och tidigare min fars sida även skönhetsvärlden och naturvärlden kring sjö och vattendrag.
Jag har röjt och avverkat manuellt större delen av rågångarna kring skiftet som är ca 3,5 -4,5 meter breda kronrågångar. Utsättningen på det tillköpta gjordes av Lantmäteriet.
Jag har en önskan om att äntligen kanske lyckas få rönnupslag att kunna bilda stammar, men det har varit stört omöjligt tidigare på grund av stor älgstam. Men då älgarna till sist fick konkurrens förutom Av jägare även av växande björnstam som passade på att förse sig med kalvkött så har nu älgstammen reducerats. Jag är uppfostrad till att anse rönnen som närmast ett heligt träd. Och önskar få se deras röda höstlöv och bär sätta färg på tillvaron under hösten.
Jag har skött all röjning själv, men lejt skogsbolag för gallring och avverkning plantering samt skotning. Har även egen traktor med KTS huggarvagn med winch numera, men tyvärr kraftigt reducerad egen ork pga av hälsoskäl.
Jag har sedan barndomen blivit väl introducerad i förutsättningarna med kunskap inom skogsnäringen. Jobbat inom plywood industri samt vidareutbildning 3 år träteknisk linje gren båtbyggare i Storebro Vimmerby kommun. Har även varit verksam med eget båtbyggeri och varvsverksamhet främst reparationer.

Re: Hur ser Skogsforums fastigheter ut?

Postat: sön 21 jul 2024, 14:06
av Badger
Verkar vara en fin plats Rokon. Det är intressant att du vill ha rönn och i mina trakter betraktas rönn som ogräs. Dock har rönnens anseende ökat lite senaste åren i och med att den är bra som viltbete och på så vis kan ”skydda” annan skog. En sjö hade jag gärna haft på min mark.

Re: Hur ser Skogsforums fastigheter ut?

Postat: sön 21 jul 2024, 14:57
av rokon
Badger skrev:Verkar vara en fin plats Rokon. Det är intressant att du vill ha rönn och i mina trakter betraktas rönn som ogräs. Dock har rönnens anseende ökat lite senaste åren i och med att den är bra som viltbete och på så vis kan ”skydda” annan skog. En sjö hade jag gärna haft på min mark.

Tack Badger, vatten i alla former är ett plus, du kanske kan få till en damm?
Angående Rönn, både i Västerbotten och i Norrbotten vet jag att det varit och i viss mån så är Rönnar populära vårdträd som ger behaglig skugga under tiden då Norra Sverige har mest soltimmar. De ger ju även bra vindskydd tåliga som de är och ej för höga. Men allt för goda för älgen. Sälg i alla stadier och åldrar har jag dock, de verkar inte smaka lika gott för älgen. Men de hyser om man räknar dess olika stadier 280 arter av insekter samt blommar tidigt vilket ger vilda bin en viktig näring tidigt på säsongen. Min farmor kom från Stöttingfjället (hon var en av tolv syskon) sydväst om Lycksele och farfar var född och uppvuxen på en gård i Kusmark nordväst om Skellefteå och Mormor från Holmsund., men mina föräldrar föddes i Norrbotten.

Re: Hur ser Skogsforums fastigheter ut?

Postat: sön 21 jul 2024, 20:15
av Badger
En damm i all ära, men en liten badsjö med fisk och fågelliv är något helt annat. Ska jag få det måste jag helt enkelt byta fastighet. Jag får fortsätta vara avundsjuk på dig och andra som har en egen sjö.

Re: Hur ser Skogsforums fastigheter ut?

Postat: sön 21 jul 2024, 21:13
av rokon
$matches[2]
Jag bifogar 3 bilder från 2023 bäcken vid vårflod nedströms sjön i maj, samt sjön från passet på Björnstenen taget den 12 juni samt det vackra hyggets plantering med Sveaskogs levererade plantmaterial från plusträd som kallas Lillpite fotat 7 maj med snö kvar. Bävern tyckte det var en bra ide att höja vattenståndet i sjön med 80 cm, och det tyckte jag var okej, att lite granar längs stränderna drunknade gör inget för jag har ändå alltid sett till att lämna död granved som får GBB`s antagonister att finnas på plats. Ärligt talat så är inte GBB något problem här så vitt jag vet, men jag håller inga rena granbestånd utan låter granplanten samsas med glasbjörk som älskar fuktig-rätt blöt mo.
Ps såg idag att inget av dämningen av sjön var kvar, tror någon i VVO har skjutit bäver något av de senaste åren så att de har upphört med underhållet av dammen och vårfloden sedan tagit den, dammen var ca 70 meter bred, så när den for fanns inget kvar.
Men nu kommer det att börja grönska ännu mer vid standen framöver