mån 03 okt 2022, 16:16#773369
Hejsan!
Jag har en fråga som inte riktigt rör Skogsfastigheter, men eftersom att det rör avstyckning av en skogsfastighet så hoppas jag att det ryms inom ämnet ändå. Just nu är nämligen goda råd dyra och det finns ingen plats på internet där jag fått så mycket hjälp på det här ämnet som skogsforum.se
Kortfattat har jag hittat en liten magisk gammal gård på en äng som helt håller på att växa igen. Jag har besökt området flera gånger och inser att jag inte kommer kunna släppa det här. Först och främst för läget som är avskilt, lantligt och fin natur. Men också för att det ligger på en gammal äng/betesmark som håller på att växa igen. Inom 10 år är den helt borta, och är det något vi behöver för att bevara mångfalden är det just den här typen av naturängar. Här vill jag röja bort sly och ha djur på bete emellanåt alternativt slå den själv. Här finns också en liten gård med riktigt gammal fin lantbrukshistoria som inom några år kommer vara bortsopad för evigt. Här har människor i mer än tvåhundra år levt hela sina liv, kor råmat och barnfötter sprungit runt. Bostadshuset är ett torp med några småhus runt. Det har stått obebott i 50 år och har sett bättre dagar om man säger så. Det står fortfarande upp, taket är mossbeväxt och har några skavanker men gör sitt jobb så pass bra att insidan av huset är fint. Alla väggar är okej utom en sida där det är i mycket dåligt skick, knuten är i princip genomrutten och ca 10 panelbrädor runt omkring har fallit av. Dessutom är alla fönster och dörrar urplockade. Ja, ni förstår ju att det här inte riktigt är ett hus normala människor köper.
Nu till kruxet. Huset står på ofri grund inom utökat strandskydd. Det är här det blir riktigt knivigt. För om jag ansöker om att stycka av samt att få strandskydds dispens och lantmäteriet gör en bedömning att kommunen behöver se över ärendet så kommer det bli i princip omöjligt att få igenom ärendet. Tittar man på objektet på en karta ser det ändå rimligt intakt ut. Jag hoppas att jag vid en avstyckning kan skicka in bilder på fastigheten och området (hemfridszonen) som dokumenterar och tydligt visar att det här är ianspråkstagen mark. Men för att det ska vara möjligt är det ett riktigt minfält av juridiska fällor jag behöver ta mig igenom.
Jag har läst olika tragiska domslut från Mark- och miljööverdomstolen där människor fått sina strandnära visioner krossade. Bland annat ett ärende där en person blivit dömd att riva ett hus där han kört "renovera-en-vägg-i-taget" metoden
https://www.strandskyddsdomar.se/forela ... a-byggnad/.
Summerat har jag förstått att om ett gammalt bostadshus är uppenbart obebott, t.ex. på grund av att byggnaden är i obeboeligt skick, byggnaderna förfallna eller trädgården helt igenväxt, finns inte längre någon hemfridszon kring byggnaderna. Allmänheten har nu tillgång till området enligt allemansrätten. Det blir då förbjudet att återupprätta en hemfridszon genom att ta området i anspråk för bostadsändamål, dvs. förbjudet att privatisera området. Det är alltså inte ens tillåtet att renovera en gammal bostadsbyggnad som förlorat sin hemfridszon, eftersom området då blir privatiserat.
Reglerna gäller oavsett om Lantmäteriet styckat av en tomt eller inte. Så börjar man renovera ett hus på ofri grund så gäller samma regler.
Men det finns otydlighet och ett litet svängrum i hur lagen efterföljs. Jag tror att i alla de ärenden som kommit upp i Miljö och Mark domstolen handlar det om människor som helt enkelt inte varit medveten om hur regler och lagar ser ut eller gått in för att överlista dom. Går man in med en attityd att lura och kringgå lag och myndigheter tror jag att det är kört.
Så min fråga är helt enkelt: Om jag köper huset, hur ska man gå vidare med detta och hur stora ingrepp vågar man göra? Jag vill alltså på inga sätt kringå lagen, men jag vill på ett försiktigt och ödmjukt vis påvisa att det här finns en liten gnista kvar av en hemfridszon som jag tycker är tillräcklig för att få stycka av och bo där. Så istället för att ge sig på att renovera huset; hur skulle det istället vara om man bevarar huset och stoppar nuvarande förfall? Alltså åtgärder som man kan göra som inte är att renovera eller nödvändigtvis privatiserar området på ett provocerande sätt.
T.ex:
- Sätta tillbaka panel som trillat ner
- Sätta in fönsterna och dörrarna som blivit borttagna
- Gå loss med röjjsåg och tar bort det värsta runt huset
- Borstar av mossan från taket
- Sätta tillbaka takpannor
- Ställa ut en utemöbel vid huset
- Koppla på batteridrivna lampor i utebelysningen (elen är bortkopplad) som går igång på kvällarna.
- Hänga upp gardiner och ställa krukväxter (plast) i fönsterna.
- "Bättra på" färgen lite.
- Gör allt på insidan av huset som bevisar att det är beboligt (insidan av huset får man däremot göra vad man vill på tror jag).
Åtgärder man får göra tro jag också är att laga en skada som skett till följd av t.ex. att ett träd trillat ner. Men är osäker.
Om man genomför dessa "bevarande åtgärder" och tar lite tid på sig så att människor i området får tid att ändra uppfattning och sluta se det som övergivet så tänker jag att det borde gå lite smidigare med en eventuell avstyckning. T.ex. gå runt till de grannar som finns muta dom med en påse bullar och berätta vad man tänkt göra och att de gärna får komma förbi och titta hur det går.
Jag vill tro att det här är möjligt att genomföra. Men man måste göra det på rätt sätt. Inkludera människor i närområdet/le mycket och vara den där trevliga grabben som ska rädda en gård. Jag tycker själv att det jag gör är 100% vettigt, både för mig själv, för att bevara naturängen och för att bevara gammal lantbrukshistoria. Men sånt skiter ju myndigheterna tyvärr högaktningsfullt i.
Vad tror ni? Är det här en möjlig idé att genomföra? Har någon nått annat förslag som skulle kunna vara till hjälp för mig?