Skogsfastigheter

Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

13 inlägg 3463 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

Kiwisailor  
#773369 Hejsan!

Jag har en fråga som inte riktigt rör Skogsfastigheter, men eftersom att det rör avstyckning av en skogsfastighet så hoppas jag att det ryms inom ämnet ändå. Just nu är nämligen goda råd dyra och det finns ingen plats på internet där jag fått så mycket hjälp på det här ämnet som skogsforum.se

Kortfattat har jag hittat en liten magisk gammal gård på en äng som helt håller på att växa igen. Jag har besökt området flera gånger och inser att jag inte kommer kunna släppa det här. Först och främst för läget som är avskilt, lantligt och fin natur. Men också för att det ligger på en gammal äng/betesmark som håller på att växa igen. Inom 10 år är den helt borta, och är det något vi behöver för att bevara mångfalden är det just den här typen av naturängar. Här vill jag röja bort sly och ha djur på bete emellanåt alternativt slå den själv. Här finns också en liten gård med riktigt gammal fin lantbrukshistoria som inom några år kommer vara bortsopad för evigt. Här har människor i mer än tvåhundra år levt hela sina liv, kor råmat och barnfötter sprungit runt. Bostadshuset är ett torp med några småhus runt. Det har stått obebott i 50 år och har sett bättre dagar om man säger så. Det står fortfarande upp, taket är mossbeväxt och har några skavanker men gör sitt jobb så pass bra att insidan av huset är fint. Alla väggar är okej utom en sida där det är i mycket dåligt skick, knuten är i princip genomrutten och ca 10 panelbrädor runt omkring har fallit av. Dessutom är alla fönster och dörrar urplockade. Ja, ni förstår ju att det här inte riktigt är ett hus normala människor köper.

Nu till kruxet. Huset står på ofri grund inom utökat strandskydd. Det är här det blir riktigt knivigt. För om jag ansöker om att stycka av samt att få strandskydds dispens och lantmäteriet gör en bedömning att kommunen behöver se över ärendet så kommer det bli i princip omöjligt att få igenom ärendet. Tittar man på objektet på en karta ser det ändå rimligt intakt ut. Jag hoppas att jag vid en avstyckning kan skicka in bilder på fastigheten och området (hemfridszonen) som dokumenterar och tydligt visar att det här är ianspråkstagen mark. Men för att det ska vara möjligt är det ett riktigt minfält av juridiska fällor jag behöver ta mig igenom.

Jag har läst olika tragiska domslut från Mark- och miljööverdomstolen där människor fått sina strandnära visioner krossade. Bland annat ett ärende där en person blivit dömd att riva ett hus där han kört "renovera-en-vägg-i-taget" metoden https://www.strandskyddsdomar.se/forela ... a-byggnad/.

Summerat har jag förstått att om ett gammalt bostadshus är uppenbart obebott, t.ex. på grund av att byggnaden är i obeboeligt skick, byggnaderna förfallna eller trädgården helt igenväxt, finns inte längre någon hemfridszon kring byggnaderna. Allmänheten har nu tillgång till området enligt allemansrätten. Det blir då förbjudet att återupprätta en hemfridszon genom att ta området i anspråk för bostadsändamål, dvs. förbjudet att privatisera området. Det är alltså inte ens tillåtet att renovera en gammal bostadsbyggnad som förlorat sin hemfridszon, eftersom området då blir privatiserat.

Reglerna gäller oavsett om Lantmäteriet styckat av en tomt eller inte. Så börjar man renovera ett hus på ofri grund så gäller samma regler.

Men det finns otydlighet och ett litet svängrum i hur lagen efterföljs. Jag tror att i alla de ärenden som kommit upp i Miljö och Mark domstolen handlar det om människor som helt enkelt inte varit medveten om hur regler och lagar ser ut eller gått in för att överlista dom. Går man in med en attityd att lura och kringgå lag och myndigheter tror jag att det är kört.

Så min fråga är helt enkelt: Om jag köper huset, hur ska man gå vidare med detta och hur stora ingrepp vågar man göra? Jag vill alltså på inga sätt kringå lagen, men jag vill på ett försiktigt och ödmjukt vis påvisa att det här finns en liten gnista kvar av en hemfridszon som jag tycker är tillräcklig för att få stycka av och bo där. Så istället för att ge sig på att renovera huset; hur skulle det istället vara om man bevarar huset och stoppar nuvarande förfall? Alltså åtgärder som man kan göra som inte är att renovera eller nödvändigtvis privatiserar området på ett provocerande sätt.
T.ex:
- Sätta tillbaka panel som trillat ner
- Sätta in fönsterna och dörrarna som blivit borttagna
- Gå loss med röjjsåg och tar bort det värsta runt huset
- Borstar av mossan från taket
- Sätta tillbaka takpannor
- Ställa ut en utemöbel vid huset
- Koppla på batteridrivna lampor i utebelysningen (elen är bortkopplad) som går igång på kvällarna.
- Hänga upp gardiner och ställa krukväxter (plast) i fönsterna.
- "Bättra på" färgen lite.
- Gör allt på insidan av huset som bevisar att det är beboligt (insidan av huset får man däremot göra vad man vill på tror jag).

Åtgärder man får göra tro jag också är att laga en skada som skett till följd av t.ex. att ett träd trillat ner. Men är osäker.

Om man genomför dessa "bevarande åtgärder" och tar lite tid på sig så att människor i området får tid att ändra uppfattning och sluta se det som övergivet så tänker jag att det borde gå lite smidigare med en eventuell avstyckning. T.ex. gå runt till de grannar som finns muta dom med en påse bullar och berätta vad man tänkt göra och att de gärna får komma förbi och titta hur det går.

Jag vill tro att det här är möjligt att genomföra. Men man måste göra det på rätt sätt. Inkludera människor i närområdet/le mycket och vara den där trevliga grabben som ska rädda en gård. Jag tycker själv att det jag gör är 100% vettigt, både för mig själv, för att bevara naturängen och för att bevara gammal lantbrukshistoria. Men sånt skiter ju myndigheterna tyvärr högaktningsfullt i.

Vad tror ni? Är det här en möjlig idé att genomföra? Har någon nått annat förslag som skulle kunna vara till hjälp för mig?



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

Hema  
#773384 Har du kontaktat nuvarande ägare till huset och marken? Är vederbörande intresserad av att sälja?

Avatar Fallback

Re: Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

Kiwisailor  
#773442 Yes, båda är med i båten så långt och verkar hålla med mig om att ängen är värd att bevara.

   TS
Avatar Fallback

Re: Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

Hema  
#773456 Då är väl första steget att slå ängen och ta bort sly och dyligt, så att det inte växer igen, precis som du nämnde. Nästa steg är jag mer osäker på. Skulle du kunna ställa upp en husvagn kanske? 🤔

Avatar Fallback

Re: Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#773460 Mycket beror på var i landet det ligger, är det mycket folk i närheten, är det populärt område etc.

Avatar Fallback

Re: Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

Brorsan  
#773505 Den här tråden säger ju allt om hur strandskyddslagen fungerar och är utformad.
Du ska normalt logiskt sett inte behöva ställa den här frågan.

Regering och riksdag gör om och gör rätt!

Avatar Fallback

Re: Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

jannee  
#773510 När det gäller ödehus och deras bevarande är det viktigaste att taket är helt ok, sedan ska övrig del av byggnaden vara väderskyddad/vädertätad.
Fönster eller fönsterluckor i fungerande skick - skivor för fönstren kan vara ok.
Då räknas det som att man beräknar skydda och behålla byggnaden = ett bevarat ödehus, kanske bara då tillfälligt ödehus.
Även all växtlighet som kan påverka byggnadens fortsatta liv och levene bör omsorgsfullt avlägsnas.
En slipsten ska dras på exakt rätt sätt.
Här har du ett sanningsenligt exempel.
En person köpte en tomt med ett ruckel beläget 10 meter från havskanten.
Rucklet var på ca 40 m2 ej bebott eller nyttjats de senaste 40 åren.
Även strömmen till rucklet var bruten
Han sökte byggnadslov för en tillbyggnad med ALLT vad det innebar med infiltration och brunn.
Detta godkändes och byggnationen genomfördes.
När ALLT var gjort sökte han tillstånd att riva det gamla rucklet eftersom expertis ansåg det omöjligt att genomföra en renovering och på rucklets torpargrund återuppbyggde han en ny något förstorat hus.
Nu är allt färdigt och han har en villa som verkligen är strandnära.
Kommuns enda krav är att allmänheten ska ha möjlighet att passera huset längsmed havskanten.
Däremot är det ok att vägen som går till fastigheten går förbi en bevakad grind = omöjlig att passera för obehöriga.

Användarvisningsbild

Re: Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

MrZnake  
#773622 Första inlägget för mig.
Som ts skriver om åtgärderna så är det inte dispenspliktigt att underhålla byggnader. Vad ts måste ha i åtanke är att en avstyckning eller fastighetsreglering inom strandskyddat område är klurigt och kommer i normalfallet bara omfatta tomt runt bostadshuset. En kombinationsfastighet är inte otänkbar men måste tydligt motiveras. Jag skulle i första hand rikta mina åtgärder på att få till ett hus som till synes funkar för sommarboende som minst och att alla gårdsbyggnader tydligt är inom tomtområdet. Se till så du får dispenser från kommun eller länsstyrelse(beror på om det finns andra områdesskydd). För mer lättläst info kolla strandskyddshandboken på Naturvårdsverkets hemsida(gratis pdf) för att se hur prövningen går till och vad man tittar efter i dispensprövningen.

Avatar Fallback

Re: Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

Kiwisailor  
#773675 Som vanligt får jag fantastiska svar här. Är oerhört tacksam! Det här är ju ett projekt där man greppar efter halmstrån ibland, och då är allt av handfast natur som en respit skänk från ovan.

Slå och underhålla ängen skulle kunna göra stor skillnad. Och visst måste man få slå en äng som man arrenderar även om det är inom strandskydd? Det är väl ett viktigt naturvårdsarbete oavsett strandskydd?

Men en ännu viktigare fråga: Eftersom att marken är ett betesarrende, får jag då sätta upp stängsel kring ängen och huset (som står på det området) samt låna in några kor och ha där på sommaren? Det skulle ju bidra till att hålla marken öppen (Naturvårdsarbeteskortet!) och indirekt gör väl ett stängsel att privatpersoner undviker att gå där - det i sin tur skulle kanske kunna vara fördelaktigt då man vill stycka av och ansöka om strandskyddsdispens för ett område som redan av naturliga skäl är avstängslat?

Annars blir det väl att få huset till "sommarstugeskick" utan att nämnvärt påverka miljön eller utsidan av huset som ni skriver. Det får helt enkelt bli ett fokus på att lappa och laga och sätta upp gammal panel över dåligt timmer etc. Så länge det ser gammalt men helt ut är det bra.

El skulle också vara möjligt att koppla in och sätta in en luftvärmepump så kanske huset kan torka upp lite. Men alla omkostnader här är ju lite som att spela på lotto. Tabbar jag mig kan det ju innebära att huset rivs och alla investeringar går förlorade. Även om Lantmäteriärendet om en avstyckning inte går igenom så kommer jag att behöva betala mycket för den och det är ju omöjligt att veta hur mycket. Bara strandskyddsdispensansökan är 10 lakan oavsett utslag. Så egentligen är det vansinne att ens försöka. Men no pain no gain :)

Ska fortsätta studierna och lusläsa reglerna i strandskyddshandboken, men snart är det dags att köra igång planerna och då får det bära eller brista helt enkelt.

   TS
Avatar Fallback

Re: Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

Hema  
#773730 Vet vissa kommuner som inte vill ha kor/hästar gåendes i vattnet, risk att de kissar o skiter i det.. Övergödning. Kanske enklare med får? Är det mycket sly kanske getter funkar bättre. Fast tar du slyet med röjsåg, tar fåren resten.

Användarvisningsbild

Re: Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

Arvid0  
#774002
Hema skrev:Vet vissa kommuner som inte vill ha kor/hästar gåendes i vattnet, risk att de kissar o skiter i det.. Övergödning. Kanske enklare med får? Är det mycket sly kanske getter funkar bättre. Fast tar du slyet med röjsåg, tar fåren resten.


Vilka kommuner då? Hur förhindrar de det?

Användarvisningsbild

Re: Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

Elis76  
#774013
Arvid0 skrev:
Vilka kommuner då? Hur förhindrar de det?


Här kan Du läsa mer.

https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/sa-planeras-sverige/planeringsfragor/strandskydd/

Avatar Fallback

Re: Hjälp mig avstycka/rädda en gammal gård inom strandskydd

Brorsan  
#774043 Om du stängslar ända ner till sjön får du sätta upp övergångar eller grindar vid stranden annars är det upplagt för klagomål från det rörliga friluftslivet.
Kommer det in ett klagomål kommer kommun/ länstyrelse ut och kontrollerar, då kan dom få upp ögonen på dom ej nyttjade husen innan du fått dom i skick.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).