Skogsfastigheter

Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

29 inlägg 6741 visningar 11 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

Skogssörk  
#727745 De flesta skogsägare lyssnar på vad virkesköparen säger och gör så som Torbjörn beskriver i artikeln, får ett föryngringspaket i samband med avverkningsuppdraget.

Det är dock, utifrån egen erfarenhet, långt ifrån alla virkesköpare som är intresserade eller bryr sig särskilt mycket om skogsvården. De vill hellre lägga tid och kraft på att göra virkesaffärer. Då är det lätt att det blir ett "standardpaket" som är enkelt för virkesköparen att ordna med samma plantval från samma plantleverantör (oftast gran) som leder till samma röjning och sedan samma gallring vilket i stort sett sker oberoende av ståndort, skogsägares mål, ekonomi, klimatanpassning och så vidare.

Visst är det bra om fler skogsägare är intresserade och kan bilda egen uppfattning om vad som är bäst och kunna utföra mer av sitt skogsbruk på egen hand. Men att göra allt själv om man har lite större innehav men också arbetar heltid kan bli övermäktigt. Man ska dels ha förmåga och tid att ta del av ny forskning och nya/olika brukningssätt. Att hitta rätt plantor, rätt röjare, rätt maskinförare, sälja virket till bästa pris, göra rätt ekonomiska val kräver kunskap och tid. Få skogsägare har den tiden. Även om de har ett stort intresse.

Nu vet jag inte vad till exempel Hushållningssällskapet tar för sina tjänster, men det borde vara lönsamt för många skogsägare att köpa en rådgivningstjänst av något slag.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

Camaro1969  
#727759 jag har inte varit skogsägare så länge, sen 2018 bara

men jag har stött på virkesköpare av olika kalibrar.

nån "miljömupp" som ville ha samråd med skogsstyrelsen för gallring....
nån som ville hugga bra nog men erbjöd även bra pris
nån som tyckte timmerställningen skulle stå bra många år till och förränta sig...

så det finns ju olika

Avatar Fallback

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

Axl  
#727769 Vet du inte vad vill beställa eller vad olika beslut får konsekvenser spelar det ingen roll om det är en virkesköpare eller fristående konsult som vallar dig i skogen. Alla ska ha in pengar till sin lön. Tar du ut en "fristående konsult" så har ju denne en ide om hur han/hon ska få in till sin lön. Absolut ingen garanti för att du får varken bättre råd eller mer betalt i slutänden.

Användarvisningsbild

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

Camaro1969  
#727784 Det kan då vara lika bra att du frågar din konsult som sköter deklarationen om råd.
Eftersom du valt nån som kan skog är denne säkert väldigt skogsintresserad med:)

Användarvisningsbild

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

svampbob  
#727788 Hitta en konsult som redan har fullt upp då blir det billigt.
Jag har märkt att då jag köper konsulter som redan har fullt upp så blir fakturorna små.
Jag har själv heltid åt det stora skogsbolaget men förutom det ett par uppdrag som är på ca 25% vardera. Dom små får otroligt få timmar på sin faktura då jag multitaskar uppdragen.

Avatar Fallback

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

alias  
#727807 Jag hävdar att allt handlar om BESTÄLLARKOMPETENS!

Under den, förvisso rätt korta, period som jag gjorde skogsbruksplaner kan jag inte dra mig till minnes att förmedlande virkesköpande organisation lade sig i föreslagna avverkningsnivåer i planerna jag upprättade (vet inte om andra planläggare, eller f.d. planläggare här på forumet upplevt det likadant?). Vad som dock var tråkigare var att endast någon enstaka skogsägare hade, eller i vart fall kunde sätta ord på, ett konkret mål med sitt skogsbruk.

Hur vet man om man får bra eller dåliga råd (oavsett vem som ger dem) om man inte har en målbild?

Jag vågar sticka ut hakan och påstå att om man kan avgöra om boksluts- & deklarationskonsulten eller det skogliga bollplanket ger bra eller dåliga råd så behöver man egentligen inte hjälpen.

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#727837 @Torbjörn Johnsen Du har nog fått svaret i flera kommentarer ovan. Skogsägare föds fulländade, om de inte gör det så frågar de farfar och då har de uppnått ett tillstånd av fulländad visdom som ingen levande konsult kan uppnå 😉.

När jag funderat ett varv så har jag faktiskt tagit hjälp själv inför och efter en affär och betalat för det. Den tidigare foristen Bertilsson hjälpte mig att simulera prislistor och göra en del tillägg i ett kontrakt för AU.
Lärde mig enormt mycket om aptering på det och de tusenlapparna gav ungefär 10ggr tillbaka på sista raden.

När det gäller planläggning från alias ovan så har jag tidigare inte hört ett ord från planläggaren innan denne skickat färdigt förslag. Om planläggaren inte hör av sig innan påbörjat fältarbete så har jag svårt att se hur skogsägarens mål ska kunna jobbas in. Sista planläggaren ska jag i rättvisans namn säga skötte sig bra och ringde för att i lugn och ro resonera om min målsättning med skogen. Den sista hade också en realistisk nivå på ståndortsindex till skillnad från den förra.

@svampbob du får lära av konsulter i andra branscher och införa minsta debitering om en timme så får du snart ihop 10-12h fakturerbart på 8h arbetdag.

Användarvisningsbild

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

Sjögården  
#727845 Om vi bara lär oss att virkesinköpare/skogsinspektorer eller rådgivare med ett företagsnamn på kepsen alltid arbetar först och främst för den som betalar lönen.
Ett råd är alltid ett råd och beslutet är skogsägarens eget.. 😉

Användarvisningsbild

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

Tåndemåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#727848 Jag jobbar som bekant som både planläggare och med gröna frågor. Skogsrevisor bland annat.
Jag har hållit långt över 100 utbildningar i över 15 olika ämnen.
Och en sak har jag lärt mig och det finns ingenting som heter en fri lunch! Inte ens ni som kom på skogsforumsträffen i Stavsjö fick en fri lunch.
Ni fick höra på min agenda och mitt sätt att se på skogsbruk.

Det är beklämmande att höra om bocken som trädgårdsmästare när det är just detta man kämpar för med näbbar och klor att förhindra. Även om det finns en södra keps på mitt illa klippta frisyr.
Jag träffar inom mitt jobb ca 100 skogsägare där man får tid att prata och det är kanske 10-20 st som överhuvud taget har funderat över varför de har skog och har ett tydligt mål med sitt skogsbruk.
Det är samma gubbar och tanter som kommer på skogsdagarna oavsett om det är barkborrar eller vattenfrågor som man snackar om.
Många av er som är aktiva här inne är inte de normala skogsägare som finns ute i stugorna utan ni är här och skriver för att ni har också en agenda.
Ni liksom jag skriver här för att ni tycker något och vill hjälpa andra med deras frågeställningar.

En skogsbruksplan är så mycket mer värd för en markägare som fått förtroende för planläggaren än den som bara fått en skogsbruksplan även om det står samma råd i planen.
Det är mer en en gång jag har fått packa upp planpärmen från sin obrutna förpackning när jag kommit ut och gjort en skogsrevision.
Det är lika vanligt att jag suttit för sjunde gången med en markägare som vill ändra ett dike i planen på kontoret innan han är nöjd.
En oberoende rådgivare är inte mer oberoende än sin lön.
En rådgivare på hushållningssällskapet kommer inte att föreslå för dig att här borde du göra ett au istället för att stämpla denna skitskogen. - Det blir ju ändå mest massaved.

Detta var lite om mina sneda och oerhört partiska tankar.
Senast redigerad av Tåndemåla fre 17 sep 2021, 09:09, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

karhuerik  
#727849 Hej!

Det var en väldigt intressant artikel och jag känner mig nästan tvingad att svara för att representera de fristående konsulterna. Reaktionerna på artikeln har varit få, troligen för att skogsägarna på forumet tror/tycker att de kan allt själv.


Jag jobbar själv som fristående skoglig konsult i Jämtland/Västernorrland, och för mig är det rätt lätt att definiera fristående.
Om man har långtidskontrakterade avverkningsentreprenörer och leveransåtagande till industrier så kan man knappast kalla sig fristående. Kundernas skogar är ett rotstående lager, där deras önskemål får stå tillbaka för att kunna hålla leveransplaner till industri och åtagande mot entreprenörer.

När vi skall sälja virke från våra kunders fastigheter så gör vi kompletta avverkningsplaneringar, inkl kontakt med myndigheter och rågrannar, därefter låter vi samtliga virkesköpare lämna anbud på avverkningarna.
Spridningen mellan högsta och lägsta bud visar att -Ja, det behövs fristående konsulter som arbetar för skogsägarnas bästa.
Hur mycket kostar det? Mindre än de flesta tror och vinsten med att göra en komplett upphandling och ett så attraktivt anbudsunderlag för virkesköparna som möjligt är grymt stor. Vår inställning är att virkesköparna inte skall vara en motpart utan en medspelare som vi skall få att betala så bra som möjligt för virket genom en attraktiv upphandling.

Har man huggit ved med farfar på 60-talet så kan man skog, punkt. Har man dessutom fått en keps av skogsägarföreningen eller skogsbolaget så är man dessa trogen och bryr sig inte om eller förstår hur mycket man kan tjäna eller förlora på en virkesaffär, det blundar man för.
Det finns så många nyanser för en skogsägare om man vill optimera vinsten vid en virkesförsäljning(förutom skatteplaneringen som är det viktigaste). Innehållna skogsvårdsmedel, betalplaner, vrakprocent, sortering, anbudsupplägg, dellikvider, ja listan kan göras lång.....och slår hårt ekonomiskt.
Prestigen av att erkänna att man inte kan allt är väldigt hög bland manliga, praktiskt lagda, delvis själverksamma skogsägare. Företagare förstår att man skall leja in specialistkompetens om man vill maximera vinsten, kvinnliga skogsägare har ingen prestige i att ställa frågor eller anlita oberoende konsulter. Nya ,unga skogsägare är oftast affärsmässiga, prestigelösa och villiga att betala för hjälp.

Skogsbranschen har av tradition alltid varit en bjudbransch. Virkesköparen/inspektorn, osv hjälper dig med rågången, skogsvården, deklarationen som tack för att du får kasst betalt för ditt virke. Som plåster så får du två biljetter till en lokal hockeymatch och du känner dig nöjd.

Som jag jobbar så bjuder jag inte på något, knappt en keps snål som jag är....
Jag visar hur mycket och på vilket sätt jag tar betalt innan jag påbörjar arbetet. Jag har inga dolda påslag eller kostnader och helt transparent redovisning. För mig känns det bra, jag kan sova gott om natten och tycker att den tjänst jag erbjuder är riktigt bra och behövs.
Jag har tidigare jobbat på "den mörka sidan" och fått höra de flesta knep för att få skogsägaren att släppa ifrån sitt virke billigt.
Många lever i tron om att nån tjänar så förlorar en annan. Det kan vara så att båda parter kan tjäna på en affär....

Användarvisningsbild

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

Sjögården  
#728006
Tåndemåla skrev:Jag jobbar som bekant som både planläggare och med gröna frågor. Skogsrevisor bland annat.
Jag har hållit långt över 100 utbildningar i över 15 olika ämnen.
Och en sak har jag lärt mig och det finns ingenting som heter en fri lunch! Inte ens ni som kom på skogsforumsträffen i Stavsjö fick en fri lunch.
Ni fick höra på min agenda och mitt sätt att se på skogsbruk.

Det är beklämmande att höra om bocken som trädgårdsmästare när det är just detta man kämpar för med näbbar och klor att förhindra. Även om det finns en södra keps på mitt illa klippta frisyr.
Jag träffar inom mitt jobb ca 100 skogsägare där man får tid att prata och det är kanske 10-20 st som överhuvud taget har funderat över varför de har skog och har ett tydligt mål med sitt skogsbruk.
Det är samma gubbar och tanter som kommer på skogsdagarna oavsett om det är barkborrar eller vattenfrågor som man snackar om.
Många av er som är aktiva här inne är inte de normala skogsägare som finns ute i stugorna utan ni är här och skriver för att ni har också en agenda.
Ni liksom jag skriver här för att ni tycker något och vill hjälpa andra med deras frågeställningar.

En skogsbruksplan är så mycket mer värd för en markägare som fått förtroende för planläggaren än den som bara fått en skogsbruksplan även om det står samma råd i planen.
Det är mer en en gång jag har fått packa upp planpärmen från sin obrutna förpackning när jag kommit ut och gjort en skogsrevision.
Det är lika vanligt att jag suttit för sjunde gången med en markägare som vill ändra ett dike i planen på kontoret innan han är nöjd.
En oberoende rådgivare är inte mer oberoende än sin lön.
En rådgivare på hushållningssällskapet kommer inte att föreslå för dig att här borde du göra ett au istället för att stämpla denna skitskogen. - Det blir ju ändå mest massaved.

Detta var lite om mina sneda och oerhört partiska tankar.

Det är rätt många skogsägare som nog egentligen behöver en enklare variant av förvaltningsuppdrag.
Man har inte tid, kunskap eller förmåga att sköta sin skog på ett lönsamt sätt.
Inköparen/inspektorn gör en akututryckning när det behövs pengar eller barkborren slagit till.
Åtgärderna görs utan en långsiktig strategi eller med en övergripande målsättning.
Med ett tydligare uppdrag där man betalar för att fastigheten sköts långsiktigt undviker man att blanda ihop virkesaffären och skötseln av skogen.
Tror alla tjänar på det.. 😉

Avatar Fallback

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#728014
Sjögården skrev:Om vi bara lär oss att virkesinköpare/skogsinspektorer eller rådgivare med ett företagsnamn på kepsen alltid arbetar först och främst för den som betalar lönen.


Står det Skgosforum.se, så vet man att det handlar om att generera klick till sin nya hemsida. 🙃

För mig är det roliga med skogen att fatta egna beslut, oavsett om de är bra eller dåliga.

Användarvisningsbild

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

Sjögården  
#728016
Mangan skrev:
Sjögården skrev:Om vi bara lär oss att virkesinköpare/skogsinspektorer eller rådgivare med ett företagsnamn på kepsen alltid arbetar först och främst för den som betalar lönen.


Står det Skgosforum.se, så vet man att det handlar om att generera klick till sin nya hemsida. 🙃

För mig är det roliga med skogen att fatta egna beslut, oavsett om de är bra eller dåliga.

Så är det nog för de flesta men vi har en stor grupp skogsägare som äger för att de fått eller ärvt en fastighet utan att egentligen ha valt det.
Många behöver hjälp och stöttning och hamnar man i fel händer kan det fort bli väldigt fel.. 😉

Avatar Fallback

Re: Behövs det fler fristående konsulter i skogen?

brassel  
#739493 Några käpphästar jag hört är:
-Besluta helst bara sånt du själv begriper.
-Även om du begriper, ta helst ej för stora risker (max 50%?).
-Små onödiga risker (max 5-10%?) kan dock krydda tillvaron ibland...
-Köp framförallt inte konsulters kunskap; köp ev konsult-tid så att du frigör egen tid för tex förkovring av kunskap och risk.
:)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).