Skogsfastigheter

Osäker värdering på fastighet

9 inlägg 1046 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Osäker värdering på fastighet

Bubbis  
#681771 Har tänkt att köpa en skogsfastighet som har gått i våran släkt i generationer. Ca 18 hk skog med bonitet på 6.4. Tillväxt 99 msk/ år. Skogsbruksplan är nyligen upprättad "Aug". Avverkning förslag på 840msk.

Fastigheten är belägen i Halland, då jag är uppvuxen på markerna så vet jag att det är ingen optimal skog, då det är relativt långa transport vägar innan man kommer till lämpligplats att lägga timmer på. Men den har sentimentalt värde. Nu till min fråga, vad kan den vara värd i inköpspris? Vad genererar denna för pengar per år, och hur skall man förhandla med banken då dom kan dra öronen åt sig på just denna fastighet? 🤔   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Osäker värdering på fastighet

alias  
#681789
Bubbis skrev:Har tänkt att köpa en skogsfastighet som har gått i våran släkt i generationer. Ca 18 hk skog med bonitet på 6.4. Tillväxt 99 msk/ år. Skogsbruksplan är nyligen upprättad "Aug". Avverkning förslag på 840msk.

Fastigheten är belägen i Halland, då jag är uppvuxen på markerna så vet jag att det är ingen optimal skog, då det är relativt långa transport vägar innan man kommer till lämpligplats att lägga timmer på. Men den har sentimentalt värde. Nu till min fråga, vad kan den vara värd i inköpspris? Vad genererar denna för pengar per år, och hur skall man förhandla med banken då dom kan dra öronen åt sig på just denna fastighet? 🤔


Var i Halland?

6,4 i medelbonitet låter lågt för att vara i Halland. Är det stor del av arealen som är lövskog eller tallmosse?

Vad är det totala virkesförrådet och hur fördelar det sig på olika trädslag och ålders- & huggningsklasser?

Hur långa skotningsavstånd talar vi om?

Marknadsvärde och avkastningsvärde skiljer sig ofta åt rejält!

MVH
Alias

Användarvisningsbild

Re: Osäker värdering på fastighet

Bubbis  
#681808 Nu har jag inte papperna framför mig.. Men tot är ca 3000 virkesförråd. Det är väl fördelat 30%gran 45%tall 15% björk resten är lite lärk. Mycket g2 och g3. Avstånd sett från den del som är längst bort är kanske 7 km

   TS
Användarvisningsbild

Re: Osäker värdering på fastighet

Bubbis  
#681809 Kungsbacka

   TS
Avatar Fallback

Re: Osäker värdering på fastighet

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#681818 7 km från väg i Kungsbacka kommun? 😮 Du vet väl att man ofta kan köra över grannarnas, om man har ett långt skifte?

Avatar Fallback

Re: Osäker värdering på fastighet

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#681825 En marknadsmässig värdering antar jag landar på ganska precis 2 miljoner om det inte finns något hus på fastigheten. Som en skrev på ett annat forum härom dagen "drömmar kostar pengar". Värdering av så små fastigheter så nära storstadsregioner har absolut inget att göra med avkastningsvärden om man då inte menar avkastning på fastighetsspekulation.

Avatar Fallback

Re: Osäker värdering på fastighet

alias  
#681826
Bubbis skrev:Kungsbacka


Ok, i de trakterna har jag knatat runt en hel del. Där finns ju jättefina och bördiga marker (Rossareds säteri & Gåsevadsholm m.m. mot Fjärås) och även marker med mer varierande bördighet och svåra drivningsförhållanden (mot Särö och Sandsjöbacka m.m. där det är bergigt eller blött och om man hittar en "smörhåla" med fin granskog så är den oftast inlåst av lodväggar eller dålig bärighet).

7 km skotningsavstånd är jävligt långt. Borde fördyra skotningen med flera hundra kr/m3fub.

Blir det något netto alls?

Behöver du köra över grannars marker?

MVH
Alias

Användarvisningsbild

Re: Osäker värdering på fastighet

Bubbis  
#681873 Ja, men Hur mycket i avkastning per år kan man räkna med?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Osäker värdering på fastighet

Vedproducent  
#681876
Bubbis skrev:Ja, men Hur mycket i avkastning per år kan man räkna med?

Långsiktigt runt 12-1500 kr hektar och år. Det rör sig om runt 25 000 kr om året för din fastighet. Sen kan du ju ta ut mer i början men då blir det mindre sen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).