Skogsfastigheter

Gödsling i södra Sverige, intresse för nya produkter osv.

2 inlägg 978 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Gödsling i södra Sverige, intresse för nya produkter osv.

Sörlänningen  
#652522 Jag blev häromdagen kontaktad av en gammal kursare från ingenjörsprogrammet jag gick en gång i tiden. Han 'skissade' på en större anläggning av något slag i Småland. De letade efter avsättning för restprodukter, helst lokalt. Alla deras tänkta restprodukter innehåller en hel del kväve, vilket ju är ett problem i Götaland p.g.a. avrådan mot kvävegödsling. (Som jag begriper reglerna är det tillståndspliktigt så fort man kvävegödslar på något annat sätt än för hand, och att man i princip inte får tillstånd i Götaland. Helt manuell kvävegödsling är tillåten, men inte rekommenderad.)

Förutom rena kväveprodukter hade de också PK-gödselprodukter på planeringsstadiet. I alla textböcker står det att kväve är flaskhalsen på fastmark, men PK oftast är flaskhalsen på torvmark. Som en skogsbonde med en hel del skog på torvmark är jag fullkomligt övertygad om att det finns behov av betydligt mer vitalitetsgödsling (PK + spårämnen (i första hand Bor, såvitt jag kan begripa). Vi brukar PK-gödsla vissa av våra torvmarker ungefär vart tjugonde år, men vi brukar låta den gulna lite först och ta det som en signal på att mer PK-gödsling behövs (det hjälper alltid).

Den första frågan är dock: hur vanligt är det egentligen att PK-gödsla skog på torvmark? I skolboken är det väldigt tydligt att det är något som hjälper på torvmark, man hör nästan aldrig om det som en praktisk skogsåtgärd. När någon i våra trakter för tjugo år sedan ringde Skogsstyrelsen för att fråga om PK-gödsling av torvmark blev denna tillsagd att ringa min far, helt enkelt för att han var den de kände till som sysslade med det.

Andra frågan: om möjligt intresse för produkterna min gamla kursare talade om. T.ex. talade han om en mullprodukt (alltså inte pellets, utan den har konsistens ungefär som kompost) med t.ex. N/P/K på 27/14/6. TÄr det för hög kvävehalt för att vara realistisk som PK-gödsel?

Han talade också om en pumpbar produkt med N/P/K på 36/2/18. Den senare såg de mer som en ren gödselprodukt för kvävegödsling.

Alla kommentarer är av intresse. Kan det finnas någon möjlighet till hyfsat storskalig avsättning av produkter som det här i Småland (givet rådande regler och praxis)?

NOT:
Hittade inget klockrent ämne att sortera in tråden under. Det blev Skogsfastigheter, eftersom det var här jag kunde hitta den mest snarlika tråden: Gödsling av skogsmark
Flytta gärna, om det finns något bättre.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Gödsling i södra Sverige, intresse för nya produkter osv

uffejohan  
#652650 Intressanta tankar. Jag har sett att en del av mina granplanteringar som delvis ligger på torvmark, har gulnat betänkligt i barren. Som ett experiment har jag spridit NPK 11/5/18 på några provytor nu i vår och märkt ut områdena noga med snitselband. Ska bli intressant att se om det blir någon skillnad efter nästa vinter. Misstänker att det är brist på PK, men har i så fall ingen bra och prisvärd lösning om så är fallet. Att köpa säckar på Granngården och sprida för hand kan knappast vara ekonomiskt försvarbart med de givor jag gav.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).