Skogsfastigheter

Fråga ang köp av skog med jakt-servitut

6 inlägg 3789 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Fråga ang köp av skog med jakt-servitut

Svarsrobot  
#640754 Hej!
Ponera att man skulle köpa en liten skog där nuvarande ägaren skrivit in ett avtalsservitut för jakt och fiskerätt på skogen så länge denne personen lever. Som jag förstår är det mer eller mindre omöjligt att komma runt ett sådant servitut?

Men som markägare, om man gör att det inte går att jaga i skogen, riskerar man att åka dit på något vis för att den som har jakträtt inte kan nyttja sin rätt?

Om det är en lite mindre skogsfastighet och skogen är i bedrövligt skick, skulle man då teoretiskt kunna göra en deal med skogsstyrelsen att nuvarande skogen är inte bevarandevärd, utan det skulle vara bättre att blåsa ner alla befintliga träd, hägna in marken och plantera ädellöv istället? Allt sponsrat av skogsstyrelsen?

Då blir det ju lite svårt för säljaren att nyttja sin jakträtt om all skog är hägnad och därmed inte innehåller någon vilt att jaga.. Eller om kanske tom skulle plantera in egna hjortar i ett hägn runt befintlig skog...   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Fråga ang köp av skog med jakt-servitut

jannee  
#640755 "Tror" inte att sådana servitut håller.
Gå in på Wikipedia och läs
Annorlunda kan det förhålla sig om det är registrerat hos lantmäteriet = en belastning på fastigheten.
Senast redigerad av jannee mån 27 apr 2020, 18:02, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Fråga ang köp av skog med jakt-servitut

Rättselarn  
#640757 Hej!
Om nuvarande ägaren har skrivit ett nyttjanderättsavtal för jakt med sig själv eller någon annan person så kan det avtalet gälla maximalt på livstid och avtalet kan inte ärvas av någon annan.
Servitut skrivs mellan fastigheter och gäller "tills vidare" om det inte är satt något datum. Däremot så tror jag inte att jakt är tillåtet att bilda servitut för.
Om du köper en fastighet där det finns ett nyttjanderättsavtal för jakt så gäller avtalet endast jakt, allt annat som är tillåtet att göra beslutar du om. Gör du en slutavverkning så kan man ju fortfarande jaga på hygget. Sätter du upp ett stängsel så går det att jaga inom stängslet, men där kan det bli diskussion om att du hindrar jaktutövandet.

Användarvisningsbild

Re: Fråga ang köp av skog med jakt-servitut

Vardon  
#640760 https://lawline.se/answers/upplata-jaktratt

Liknande frågor och jakträtten är ju knuten till fastigheten

Däremot ska du nog förbereda dig på bråk och kanske ta nån timmes rådgivning innan.

Sen ska man inte ge bort makten om jakträtt anser jag. Rätt var det är blir nån sjuk och jakten sköts inte som man vill då är det bra kunna nyttja någon annan.

Avatar Fallback

Re: Fråga ang köp av skog med jakt-servitut

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#640771 Om du helt omöjliggör hans rätt att jaga, kanske det kan komma krav om ersättning. Har aldrig hört talas om något sådant fall dock.

Om någon har ett servitut eller - som i det här fallet - nyttjanderätt så kan man inte försvåra för dom bara för att jävlas. Men å andra sidan får du ju bedriva normalt skogsbruk.

Användarvisningsbild

Re: Fråga ang köp av skog med jakt-servitut

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#640849 Jag förmodar att ett sådant jaktservitut har en negativ inverkan på fastighetspriset, vilket bör tas med i beräkningen vid fastighetsköpet.

Att köpa en sådan fastighet till mer eller mindre vrakpris, för att sedan försöka vräka livstidsjägaren, kan nog bli dyrt skulle jag tro.
/Niklas

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).