Skogsfastigheter

Köpa naturvårdsområde (NO-område)

7 inlägg 1455 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Köpa naturvårdsområde (NO-område)

marcus75  
#627014 Hej,
jag äger en tomt med en sommarstuga och skulle vilja köpa en liten bit skogsmark i anslutning till denna. Nuvarande skogsägare säger sig vara beredd att sälja. Problemet är att skogsmarken är NO-område (naturvård orört). Vad jag läst mig till så får denna typ av mark endast utgöra en liten del av ett totalt skogsägande, skogen måste ha potential att ge ekonomisk avkastning, vilken ju inte är möjligt i detta fall eftersom skogen inte får brukas kommersiellt.

Nu funderar jag över om det vore möjligt att låta svärföräldrarna som äger brukbar skog i ett annat landskap köpa detta lilla NO-område? Eller måste den brukbara skogen ligga i anslutning till naturvårdsområdet?

På det viset skulle skogen vid sommarstugan ju finnas i släkten och därmed skulle jag känna mig trygg i att inget oönskat händer med området närmast stugan. Kan tillägga att sommarstugan ligger längst ut på en udde och att det är skogspartiet från parkeringsplats samt resterande del av udden som jag i första hand skulle vilja "trygga" på detta sätt.

Tack på förhand,
Marcus


Senast redigerad av marcus75 sön 23 feb 2020, 23:27, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Köpa naturvårdsområde (LO-område)

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#627019 Jag antar att du vill ansluta den här skogen till din fastighet där sommarstugan står? Prata först med lantmäteriet, de är de som bestämmer om det går eller ej. Jag gissar på ej.

Avatar Fallback

Re: Köpa naturvårdsområde (LO-område)

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#627023 De vill inte göra nya små skogsfastigheter. Sommarstugetomten bör vara under 2 ha eller över cirka 40 ha efter fastighetsregleringen. Om det är NO område i markägarens certifiering bryr sig inte lantmäteriet ett smack om.

Användarvisningsbild

Re: Köpa naturvårdsområde (LO-område)

marcus75  
#627029
Mangan skrev:Jag antar att du vill ansluta den här skogen till din fastighet där sommarstugan står? Prata först med lantmäteriet, de är de som bestämmer om det går eller ej. Jag gissar på ej.


Tack för svar.
För min del spelar det mindre roll om skogen ansluts till min fastighet eller ägs av svärföräldrarna. Men det får väl bli ett samtal med Lantmäteriet då!

   TS
Användarvisningsbild

Re: Köpa naturvårdsområde (LO-område)

marcus75  
#627032
Skogsola skrev:De vill inte göra nya små skogsfastigheter. Sommarstugetomten bör vara under 2 ha eller över cirka 40 ha efter fastighetsregleringen. Om det är NO område i markägarens certifiering bryr sig inte lantmäteriet ett smack om.


Tack för svar.
Stugtomten är på några tusen kvm nu och skulle i så fall totalt vara under 2 ha, men min tanke var om den kunde införlivas i svärföräldrarnas (över 40 ha) skogsinnehav så att den inte blir en liten enskild skogsfastighet, men då måste de kanske ligga ihop för att kunna räknas som samma fastighet?

   TS
Avatar Fallback

Re: Köpa naturvårdsområde (LO-område)

Norrtälje  
#627038
marcus75 skrev:Hej,
jag äger en tomt med en sommarstuga och skulle vilja köpa en liten bit skogsmark i anslutning till denna.


Hör först med lantmäteriet gällande en avstyckning från säljarens lantbruksfastighet och hur du skulle kunna få lite av det inskrivet i din fritidsfastighet, det är sannolikt möjligt om jag inte missminner upp till 2 ha sen börjar en annan fastighetstaxering överlappa och ta vid, se skatteverket och lantbruksenheter. Den vägen att du skulle bilda en lantbruksenhet är tyvärr tvärkörd då skatteintäkterna går ner om de skulle tillåta folk nybilda små gårdar hur som helst.. Sen även kommunen kan komma med på ett hörn som intressent vid förrättningar då de ju beslutar om framtida bygglov.

Nuvarande skogsägare säger sig vara beredd att sälja. Problemet är att skogsmarken är LO-område (naturvård orört).


Om fackpampar från LO finns på marken kanske man stöter på oförutsedda problem men är det NO så inget problem för dig, det är bara ett hittepå för skogsägaren att kalla sig certifierad vid virkesförsäljning. Titta på skogsstyrelsens karttjänster där hittar du de eventuellt riktiga naturskydden/områdesskydden som finns liksom informella skydd som "nyckelbiotop".

Nu funderar jag över om det vore möjligt att låta svärföräldrarna som äger brukbar skog i ett annat landskap köpa detta lilla LO-område? Eller måste den brukbara skogen ligga i anslutning till naturvårdsområdet?


För en fastighet gäller att dess mark tillhör en och samma kommun, landskap är en icke definition här och "brukbar" resp "obrukbar" skog är mer i säljarens skötselintresse för dennes skog, ska han stycka av en del som är planlagd i hans skogsbruksplan som NO behöver han sannolikt betala för en ny certifierad uppdaterad skogsbruksplan med ett annat område på hans kvarvarande mark som NO/NS. Rätta mig om jag har fel här men kan han själv ändra stup i kvarten vartefter man avverkar är ju NO/NS helt verkningslöst och inte bara något verkningslöst som jag trott.

Användarvisningsbild

Re: Köpa naturvårdsområde (NO-område)

marcus75  
#627042 Tackar!
Givetvis ska det vara NO (inte LO).. 🙃
Då låter det som att enda (?) vägen är att hoppas på att Lantmäteriet (och nuvarande skogsägare) går med på att införliva NO-området i fritidsfastigheten.

   TS
Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).