Skogsfastigheter

Råd för förstagångsköpare

12 inlägg 3058 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Råd för förstagångsköpare

Jonas80  
#622717 Jag är på väg att köpa en liten obebyggd skogsfastighet, efter ett par år av sug efter det. Jag bor i Partille strax utanför Göteborg, så det är svårt att hitta en fastighet i min omedelbara närhet, helst en som är så pass liten att jag har råd också. Har inget behov att räkna på allt som ett företag, utan ser det som rekreation också.

- Är en timmes körning enkel väg rimligt, eller bör man hellre ge sig till tåls lite längre?
- Ni som har en bit till er skog, har ni en ekonomibyggnad närmare för t.ex. ATV och vagn?
- Vad är rimligt att man klarar i gallring med bara handkraft om man har en 500 m till väg?
- Sedan undrar jag om det finns någon nedre gräns i hektar, där det blir en stor försämring i ekonomi med tanke på ställkostnader när man behöver ta in hjälp?
- Och kanske en övre gräns, när man ändå inte rår på att röja på egen hand trots ett pannben från Dalarna?

Tacksam för alla tankar! :)   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Råd för förstagångsköpare

Lajodi  
#622733 Många frågor och kul, du har en spännande tid framför dig! Själv har jag lite spridda skiften och de längst bort från gården är ca en timme med bil. Gården är i mitt fall sommarhus, så jag är ändå inte där till vardags. Ska man vara självverksam tycker jag nog att en timmes resa är max, -då får man vara dedikerad och sätta av tiden disciplinerat vintertid och fara iväg i mörker för att komma hem i mörker. Jag har låtit maskin (Vimek Minimaster) stå i skogen säsongsvis på utskogsskiftena när jag arbetat där och den har fått vara ifred hitills- kanske bara tur- men tar hem maskin över natten när skiftena är närmare. Med ca 100 ha nu så lejer jag bort en hel del jobb inklusive röjning då man ju aldrig blir klar annars... Så nej, jag har ingen ekonomibyggnad utanför gården.

När du säger gallring med handkraft antar jag att du menar manuell fällning och utkörning med ATV och vagn eller liknande. Själv gallrar jag ett par hektar per vintersäsong under (många) helger och någon veckas ledighet. Uttaget blir något i storleken 30-60 mfub/år. 500 m till väg är max vad jag skotar med Vimeken, -och då bara undantagsvis. Helst mycket mindre än det. 200-300m jobbar jag med mest.

Undre gräns är inte så stort, du kan utan vidare leja bort en röjning på ett par hektar eller en ordna en gallring på samma yta då köparen tar det i samband med ett annat uppdrag i närheten.

Övre gränsen har jag själv nått med ca 100 ha nu. Första fastigheten var 20 ha och då kände jag till varenda stubbe, numera är jag lika verksam som tidigare men lejer bort mer och mer jobb så det blir gjort! Lycka till!

Avatar Fallback

Re: Råd för förstagångsköpare

jannee  
#622745 Du kan komma att få fullt schå med att bara sköta 5 ha optimalt, allt beror alldeles på hur mycket tid du får över.
Desto längre resväg du får till ditt skifte desto större är risken att det missköts, p.g.a. just tidsbrist och bekvämlighetsskäl.
Allt går visserligen att leja bort men bara plantering och röjning tar sin "lilla" tid :smile:
Detta är dessutom där man kan spara in mest med pengar + ta fram JUST den skog man själv eftersträvar.

Användarvisningsbild

Re: Råd för förstagångsköpare

Jonas80  
#622760 Tack för tankarna! Det är synd tycker jag att produktionskraven finns för nybildandet av en fastighet. Annars hade det varit enklare att både komma närmre och skaffa en mindre fastighet.

Tycker Lantmäteriet borde kunna underhålla sin databas på de nätta 1.250.000.000 kr vi betalar i stämpelskatt varje år ändå.

   TS
Avatar Fallback

Re: Råd för förstagångsköpare

jl  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#622769 Om det tar mer än 20-25 min att köra kan du nog lika bra titta efter "rätt" fastighet 1 timme bort .
För har du mer än max en halvtimmes körning, tror jag motståndet att bara köra dit ett par timmar är lika stort som om du har lite längre körsträcka.
Lycka till med skogs köpet, hittar du rätt fastighet tror jag du kommer ha mycket nöje framför dig.

Avatar Fallback

Re: Råd för förstagångsköpare

Norrtälje  
#622782 Jag instämmer med jl här, max en halvtimme bort för att det ska bli dagsutflykter och röja lite då och då när solen tittar fram samtidigt som du får rekreation. Eller åka förbi efter jobbet. En timme innebär i princip övernattning så tänk ett varv till, är det mest rekreation och få lära dig lite så kan du kolla kartor på större fastigheter nära dig, dessa fastighetsägare sköter ju sin skog på något sätt och kanske kan du få in en fot och hjälpa till där. Röjning, gallring, skotning med maskin, del i jaktlag osv, allt finns ju egentligen nära du bor om du kan släppa kravet eller iaf vänta på egen fastighet. Egen skog en timme bort är kanske inte värt då du fortfarande betalar en hel del för närheten till stan. Bättre då att titta på Dalarna om du nu har anknytning där.

Jag kan inte låta bli att undra, -kan det vara så att du kanske har en lite allt för optimistisk ekonomisk förväntning på skogen? När du verkar ung och säger att du tittar på att köpa nära Göteborg dvs höga priser i syfte att engagera dig i skogsbruk ringer en varningsklocka. Jag vill inte låta alltför pessimistisk för det är kul med skog men har du gjort några kalkyler? Har du frågat dig själv vad avkastningen rimligen blir och vad du därmed betalar för rekreationsvärdet?

Användarvisningsbild

Re: Råd för förstagångsköpare

Jonas80  
#622810 Jag tror jag har realistiska förväntningar, och är någorlunda att räkna. Tar till mig av tankarna angående 20-30 minuter, jag tror faktiskt det gör en stor skillnad. Jag vill ju gärna ta hand om det på egen hand med gallring, plantering och röjning. Ev man behöver ta hjälp i start om det är eftersatt.

Att få en fot in är nog inget för mig. Precis som jag inte byter golv i en hyresrätt... Jag räknar eg. bara kostnader ett par år. Och eventuella handfullen tusenlappar in på årsbasis senare. ATV och vinschvagn hade kanske iaf varit varit ett decenium på 12,5 ha, 1200 m3 och spridd åldersfördelning. Glädjekalkyl?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Råd för förstagångsköpare

Brozzlaren  
#622814 Vad blir priset för dessa 12,5 ha?

Användarvisningsbild

Re: Råd för förstagångsköpare

Jonas80  
#622824 Möjligt jag har en glädjekalkyl när det gäller tidsåtgång dock? Tänker ca 15 dagsverken per år...

   TS
Användarvisningsbild

Re: Råd för förstagångsköpare

Jonas80  
#622826
Brozzlaren skrev:Vad blir priset för dessa 12,5 ha?


Vad tänker du priset påverkar? Räntabiliteten? Snittpriserna i området är strax över 700 kr / m3sk. Kanske tom är lite högre på en liten fastighet.

   TS
Avatar Fallback

Re: Råd för förstagångsköpare

Norrtälje  
#622832 Spridd åldersfördelning är en förutsättning för att du ska jobba med alla åtgärder inklusive se lite intäkter men 12 ha är en liten skog, det går inte att komma ifrån.

Antal dagsverken har du höftat till så svårt att säga något om, för att beräkna tid och resurser så titta på beståndsnivå och rangordna prioritering för kommande skogsåtgärder.

Användarvisningsbild

Re: Råd för förstagångsköpare

Ninja  
#680656 @Jonas80: hur har det gått?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).