Skogsfastigheter

Ny i skogensvängen

6 inlägg 1669 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ny i skogensvängen

robine  
#605488 Min far gick hastigt bort i höstas och har efterlämnat lite skog. Med lite menar jag två skiften på ~6.1 + ~2.3 HA.

Far har varit aktiv i skogen fram till kanske 10 år sedan. Efter det orkade han fortfarande gallra ved för eget bruk i några år till för att de senaste 5 åren inte varit aktiv alls.

Har läst på lite och jag skulle kunna tänka mig att han jobbat efter trakthyggesbruk där han avverkat mindre bitar varje vinter och i en del fall även planterat nytt.

Tyvärr bor jag inte längre i närheten, men tänkte ändå försöka ge mig på att underhålla skogen själv på liknande sätt.

Hur går man vidare i första steg? Behöver ju försöka få något helhetsgrupp hur skogen ser ut. Det verkar mig veterligen inte finnas någon skogsbruksplan.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Ny i skogensvängen

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#605489 Ta kontakt med någon som känner till marken och som du litar på som kan visa dig skötselbehovet om det nu finns något sådant.
En skogsbruksplan är alltid bra att ha så skaffa en är mina råd.

Avatar Fallback

Re: Ny i skogensvängen

morco  
#605496 Beklagar din fars bortgång, jag skulle råda dig till att ta det lugnt, det fina med skogen är att den sällan har allt för bråttom. Det kanske finns någon granne eller bekant som jobbat eller hjälpt din far med skötseln och kan ge information.

Vill du uppge vart i landet du befinner dig kanske det tom finns en fikasugen forumist som är suget på en skogspromenad?

Användarvisningsbild

Re: Ny i skogensvängen

Vardon  
#605572 Var inte rädd att ta hjälp inköpare har ofta mycket kunskap men även ett syfte så låt dig inte stressas av dem man kan säga nej men gå med några olika kan vara intressant. Påstår de att det är bråttom säg nej är min erfarenhet.

Kom även ihåg redovisning och bokföring så det blir rätt. Rekommenderar att ta hjälp kan gå snabbare och bli billigare.

Men glöm inte bort dig själv, skogen klarar sig...

Användarvisningsbild

Re: Ny i skogensvängen

robine  
#605835 Tackar för omsorg och tips. Jag är helt med på att ett år till eller två inte kommer att påverka skogen i någon större utsträckning alls, men mentalt skulle det absolut känns bättre att pilla lite.

Det finns ett litet bestånd med självsådd björk som inte har varken röjts eller gallrats som ska få sig en omgång till sommaren sedan får vi se.

Bra tips att ta hjälp från forumet. Fastigheten ligger i södra delen av Värmland, och där finns ju forumet rätt bra representerat har jag förstått :)

Till sportlovet tänkte jag åtminstone gå runt skogen och se hur det ser ut med gränsmarkeringar. Det är en sak att se skiftet på en skärm mot att se det i verkligheten. Har ju varit i skogen hela livet, plockat svamp och liknande, men har ju aldrig reflekterat över just gränser.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Ny i skogensvängen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#605842 Ja att ha stenkoll på gränserna är ju absolut nödvändigt. Det är ju inte populärt om du råkar hugga på grannens mark...
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).