Skogsfastigheter

Andel i väg

13 inlägg 2224 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Andel i väg

TJWJohnsson  
#586598 Vi har nu lyckats klyva en skogsfastighet efter många turer med lantmäteriet. Skiftet som jag då ska få i form av gåva/arv ligger längst in på en skogsbilväg som är en gemensam väg som alla betalar underhållet på. Allt uträknat i procent av areal samt avstånd. Funkat jättebra hittills. I sista brevet från lantmäteriet stod det att det inte gick att ansluta "nya" fastigheten pga att andelstalen är föråldrade. Är nu lite bekymrad att man i framtiden kan utestängas från att bruka vägen.
Vägen gjordes i början av 60 talet av markägarna tillsammans. Vi har möten om vägen ca var3 år Ang betalning o underhåll osv och detta funkar kanon. Hur ska man göra? Koppla in lantmäteriet igen känns inge vidare. Är våldsamt dyrt redan pga klyvningen.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Andel i väg

isteskog  
#586629 De vill väl att det ska bli en ny vägförrättning så att de kan ta rejält betalt igen ....
Funkar det i dagsläget med de andra markägarna så kör på som vanligt!

Användarvisningsbild

Re: Andel i väg

TJWJohnsson  
#586637 Ja. Det lutar åt det. Pratades om 100 till 150 tusen på mötet Ang vägen så alla tyckte nog det. Även jag.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Andel i väg

TJWJohnsson  
#586651 Man kan även undra vad de menar med att "andelstalen är föråldrade". Eftersom skiftet storlek är densamma så borde de kunna överföra procenttal till nya fastigheten.

   TS
Avatar Fallback

Re: Andel i väg

isteskog  
#586653 Lantmäteriet är affärsinriktade och har monopol på förrättningar. Skulle nog inte vara dumt med lite konkurrens i den branschen.
Har det inte hänt så mycket bland delägarna och ni är överens sinsemellan så är det bara att fortsätta enligt min mening. 👍

Användarvisningsbild

Re: Andel i väg

Rättselarn  
#586685 Om klyvningsfastigheten hade ett andelstal som går att koppla direkt till den ursprungliga vägförrättningen så ska det inte vara några bekymmer att fördela andelstalen vid en klyvning. Om så är fallet så bör du ifrågasätta beskedet från förrättningslantmätaren. Har klyvningsfastigheten däremot varit inblandad i förrättningar sedan 1960-talet och andelstalen inte hanterats korrekt så kan det vara knepigare.
Om man har en lite föråldrad vägförrättning med inaktuella andelstal så finns det en möjlighet att överenskomma om nya andelstal enligt 43§ Anläggningslagen. Ett av villkoren är att det ska gå att beräkna de nya andelstalen på samma sätt som för övriga delägare så att det blir rättvist grannar emellan. Det går att hitta mer information om 43§ AL på Lantmäteriets hemsida.

Avatar Fallback

Re: Andel i väg

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#586723 Är det inte att andelstalen skall göras om nuförtiden, och att gamla inte alltid gäller? Dvs de får inte lov att utgå från de gamla.

Användarvisningsbild

Re: Andel i väg

Rättselarn  
#586732 De gamla andelstalen gäller tills de ändras. Har väldigt lite hänt med fastighetsbildningar eller husbyggnationer så kan relativt gamla andelstal fungera.
Mindre ändringar som kan bero på ett nytt bostadshus kan man med fördel säkra upp genom att skriva en överenskommelse enligt 43 AL.
Om det är stora förändringar så kan man fortsätta och driva vägen så länge alla är tillräckligt överens. Om det blir en större konflikt eller att ni behöver göra en större investering, tex byta en bro eller lägga ny asfalt, så skulle jag begära en ny omprövningsförrättning. Problemet med att inte ha aktuella andelstal är att om det blir problem att betala fakturan så är det de gamla andelstalen som gäller om det kommer till indrivning. Är det då någon som saknar andelstal så klarar de sig helt undan.

Avatar Fallback

Re: Andel i väg

isteskog  
#586740 Om man gör en helt ny förrättning så uppstår väl inte problemet vid indrivning?

Användarvisningsbild

Re: Andel i väg

Rättselarn  
#586743 Det är riktigt. En ny förrättning då har kronofogden helt klara papper och kan driva in pengarna. Om du har en hyggligt fungerande andelslängd så kan man uppdatera den till att bli aktuell med hjälp av 43 AL. När överenskommelsen sedan skickats in till Lantmäteriet och registrerats så blir den lika säker som om det gjorts en ny förrättning. Det kan vara bra att veta för det sparar en hel del pengar.
Sedan finns det ändå en del personer som hellre satsar sina pengar på att bråka med sina grannar i en förrättning än att komma överens, men dessa är det inte så mycket att göra åt.

Användarvisningsbild

Re: Andel i väg

TJWJohnsson  
#586763 Alla som är inblandade i vägen är överens om de procenttal som nu är. Kan man då bara föra över dessa på nya papper/blankett o skicka in. O va kostar detta? Är nu ett 20 tal markägare.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Andel i väg

Rättselarn  
#586768 Det finns två sätt. Om den gamla förrättningen har redovisat kalkylmetoden (finns i vissa men långt ifrån alla) så bör man använda det sättet ifall det ger ett rimligt resultat.
Saknas kalkylunderlag så ska tonkm - metoden användas. Där beräknas tonnen efter vad som ska transporteras (skog, åker, permanentboende etc). Km är helt enkelt hur långt du behöver vägen för att nå din fastighet.
Andelstal bör alltid anges efter den modellen, sedan räknar man om till procent när man behöver. Låser man andelstalen i procent vid registreringen så måste man registrera om alla fastigheters andelstal om någon bygger ett hus efter vägen. Har man använt tonkm så räcker det med att kompletta med det nya.
Det finns en del att läsa om tonkm - metoden och regionala normer för detta på Lantmäteriets hemsida. Det är dock troligt att du får söka då det kanske inte är det som söks mest. De regionala rekommendationerna är viktiga för skogsbruket då de tar hänsyn till förväntad bonitet i den landsände du befinner dig i.
Kostnaden har jag inte koll på, men den rör sig om några få tusen för ändringar genom överenskommelse medan en förrättning är i en annan division.

Användarvisningsbild

Re: Andel i väg

Gräsmark  
#586793 Bifogad pdf ger bra information om tonkilometer.

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).