Skogsfastigheter

Rekordpriser på skogsmark men LRF Konsult varnar

4 inlägg 2242 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Rekordpriser på skogsmark men LRF Konsult varnar

Torbjörn Johnsen  
#584338 LRF Konsult redovisar senaste tidens prisstatistik för skogsmark i ett pressmeddelande. Snittpriset på skogsmark är det högsta som LRF Konsult någonsin uppmätt i Sverige, 443 kr/m3sk, men prisuppgången var nu bara 0,4% det senaste halvåret. Det är södra Sverige som drar upp prisstatistiken. Här har priset gått upp med 7,5% till 707 kr/m3sk. I mellersta och norra Sverige har priserna gått ner med 5,4 resp 2,4%. I Norrland är snittpriset för skogsfastigheter 265 kr/m3sk och i mellersta Sverige 435 kr/m3sk.

LRF Konsult lyfter dock ett varningens finger för den som tänker köpa skog i södra Sverige:

- Intresset för att köpa skog i södra Sverige är fortsatt mycket stort och en lågt belånad befintlig skogsägare som köper mer skog när grannfastigheten blir till salu kan fortfarande göra en fin totalaffär. Men, vi uppmanar till försiktighet för den som planerar att köpa skog med tanke på senaste tidens konjunkturutveckling och prisuppgång på skogsfastigheter. Det är alltid viktigt att undersöka fastigheten samt säkerställa att det finns ett säkerhetsutrymme i kalkylen, säger Markus Helin, Chefsmäklare på LRF Konsult.


En sak som ju är ganska intressant är att titta på prisförändringen över en 10-årsperiod. Den visar att det priset i norra Sverige sjunkit med 12% och endast ökat med 3% i Mellansverige. Klippläge?

LRF Konsults prisstatistik grundar sig på de förmedlingar som LRF Konsult gjort det senaste halvåret.

Läs hela pressmeddelandet om priser på skogsmark i Sverige här.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Rekordpriser på skogsmark men LRF Konsult varnar

boksson  
#584347 Frågan är om det, i vart fall i södraland, är om det inte är de vanliga excesserna man ser i slutet av högkonjunkturerna, när priset blir frikopplat från värdet och avkastningskravet går ner. Men det är förstås en ny verklighet nu....

Avatar Fallback

Re: Rekordpriser på skogsmark men LRF Konsult varnar

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#584351 Ja, det är ju ganska roligt detta. För 14 år sedan skrev jag mitt första inlägg, i en tråd om fastighetspriser som då skenat över 300:-/m3sk.

Fredrik - Höga priser på skogsfastigheter

Avatar Fallback

Re: Rekordpriser på skogsmark men LRF Konsult varnar

boksson  
#584433 Ok Mangan tänker väldigt långsiktigt. Då blir det fortsatt uppgång framöver 🙂. Tro dock att skogspriserna följer konjunkturen ganska väl i ett kortare perspektiv, 1-5 år.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).