Lantbruksenhet Sälja/spara...

 Svara  7 inlägg  3130 visn.  0 följer
Avatar Fallback

Lantbruksenhet Sälja/spara...

 
#38117 Hej alla!

Hittade hit precis och tittat på forumet lite och det var ju massa bra info här för "nybörjare". Det är så att jag och min pappa/mamma äger en gård med 40har mark, med hus (bo färdigt lite små fix) stor lada och en halvstor bod. Huset i gården ligger 50-70m bort från ett fint å system som rinner ut till en sjö 400m bort ungefär. Vi är ensamma om fiskerättigheter upp till halva sjön och en lång bit av åsystemet, mycket bra kräftfiske också. Det är runt 4/5 ha betesmark, resten är skog som kan huggas. Vi har gallrat och huggt lite av skogen. Gården tycker jag är lite unik med vatten/åsystem.

Men nu har vi kommit till läget då vi ska sälja eller jag ska köpa ut pappa och själv bo där med min flickvän. Jag går i tankarna på att köpa ut min pappa ur gården och äga det med min mamma som dock bara har 17% av gården, för att senare kanske köpa ut det också.

Men jag själv kan inget om skog och allt vad det innebär och vill ju göra ett bra val här.. så man inte ångrar sig senare. När man är 25 år tycker jag det är rätt stora val.

Jag har lite val ångest om vad jag vill göra.. Får ta lån om jag ska köpa ut de andra. Har Ni lite råd om vad som är bäst för mig att göra ? Skulle kännas skönt med lite opartiska råd! Så man tänker på allt liksom. Går det att tjäna pengar på att hyra ut fiske av olika slag ? ska tillägga att det är bra fiske i vattnen vad gäller fisk/kräfta. Kanske det går att tjäna lite pengar på Jakt?
Sen ladan som är väldigt stor där det varit hö förvaring innan kanske det går att hyra ut lagringsplats av husvagnar etc under vintern? Tja undrar om det finns pengar förutom skogen att hämta för att betala lån lite husreperationer osv..

Gården har tax värde på 1,5 mil kr. Kanske öppen marknad ger runt 2,5/3 mil? Så man får en liten fingervisning av värdet?

Om ni har som sagt lite matnyttig info skulle det vara mycket uppskattat!

Tack på förhand.   TS
Enso Cat
Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#38126 Bara att du funderar, pekar på att du skall köpa! Det går ju sälja senare om man ångrar sig.
Att inte köpa blir nog svårare att ångra.

Tycker du det är roligt med skogsjobb, så kan du spara in avgifterna till gymmet. :lol:

Avatar Fallback
 
#38129
Ernst skrev:Bara att du funderar, pekar på att du skall köpa! Det går ju sälja senare om man ångrar sig.
Att inte köpa blir nog svårare att ångra.

Tycker du det är roligt med skogsjobb, så kan du spara in avgifterna till gymmet. :lol:


Jo hehe.. Jag jobbar på Hydroscand nu så kommer i kontakt med alla möjliga maskiner vid slangbyten på maskinerna. Är intresserad av att skaffa någon liten maskin och börja sköta skogen själv, om jag ska behålla det. Men hm jag har tänkt åt alla håll och kanter och svårt är det.

   TS
Användarvisningsbild
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#38135 Är det mellansverige eller var ligger gården?
Är det nära till stad eller är den helt på landsbygden?

Avatar Fallback
 
#38146
OAS-forests skrev:Är det mellansverige eller var ligger gården?
Är det nära till stad eller är den helt på landsbygden?


Den ligger 4 mil utanför Oskarshamn.

   TS
Användarvisningsbild
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#38150 Det verkar vara skogen och boninsgshuset som representerar de stora värdena. För att värdera skogen kontaktar ni lämpligen LRF-konsult eller Skogssällskapet. Boningshuset kanske ni redan vet värdet på i annat fall kan mäklare hjälpa er med värdering även där. Ett tips är att studera hur taxeringsvärdet är fördelade på skog/åker/tomt/ekonomibyggnader/bostad då får du en fingervisning av hur myndigheten ser på fördelningen av fastighetens värde. För att räkna hem ett köp på 3 000 000 kr krävs att det finns rejält med avverkningsmogen skog, skulle säga att om det endast var en skogsfastighet så borde merpareten av skogsmarken bestå av slutavverkningsskog om den skall betinga det värdet. Dock kan det ju vara så att boningshuset är i gott skick och därmed kan en del av köpeskillingen fördelas på boendet, man måste ju ha någonstans att bo hursomhellst. Tänk dock på att om skogsbruksvärdet endast är 2/3 av totala taxeringsvärdet så medför det att skogsavdraget ej kan utnyttjas fullt ut utan endast till 2/3, det blir därmed mindre fördelaktigt ur skattesynpunkt.

Avatar Fallback
 
#38160
OAS-forests skrev:Det verkar vara skogen och boninsgshuset som representerar de stora värdena. För att värdera skogen kontaktar ni lämpligen LRF-konsult eller Skogssällskapet. Boningshuset kanske ni redan vet värdet på i annat fall kan mäklare hjälpa er med värdering även där. Ett tips är att studera hur taxeringsvärdet är fördelade på skog/åker/tomt/ekonomibyggnader/bostad då får du en fingervisning av hur myndigheten ser på fördelningen av fastighetens värde. För att räkna hem ett köp på 3 000 000 kr krävs att det finns rejält med avverkningsmogen skog, skulle säga att om det endast var en skogsfastighet så borde merpareten av skogsmarken bestå av slutavverkningsskog om den skall betinga det värdet. Dock kan det ju vara så att boningshuset är i gott skick och därmed kan en del av köpeskillingen fördelas på boendet, man måste ju ha någonstans att bo hursomhellst. Tänk dock på att om skogsbruksvärdet endast är 2/3 av totala taxeringsvärdet så medför det att skogsavdraget ej kan utnyttjas fullt ut utan endast till 2/3, det blir därmed mindre fördelaktigt ur skattesynpunkt.


Okej men då har jag ju en humm om värde sättningen iaf. Det blir ju att snacka med banken och se vad som händer. Men säljer man så är det ju inte säkert man får råd att köpa något liknande senare.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Vi avser sälja 86855 m2 "Lantbruksenhet,obebyggd " av bengt1093 - sön 17 jul 2016, 10:04
i Skogsfastigheter
8 svar
2875 läst
av Göt     
sön 17 jul 2016, 18:29
mindre lantbruksenhet av bohus - tor 03 feb 2011, 18:00
i Skogsfastigheter
3 svar
4616 läst
av awes     
mån 07 feb 2011, 11:33
Fördelar med Lantbruksenhet? av Kirill - tis 26 jul 2011, 16:04
i Skogsfastigheter
8 svar
32007 läst
av Zalman     
tis 02 aug 2011, 14:09
Obebyggd lantbruksenhet som är bebyggd av SudCaravelle - mån 16 dec 2013, 15:29
i Skogsfastigheter
9 svar
6675 läst
av SudCaravelle     
tis 17 dec 2013, 01:48
Vägavgift lantbruksenhet med privatbostad av Pererik - sön 17 apr 2016, 12:30
i Skogsfastigheter
0 svar
1650 läst
av Pererik     
sön 17 apr 2016, 12:30
Annonser