Skogsfastigheter

värdering av skogsfastighet vid arv,rättvis fördelning?

4 inlägg 2412 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

värdering av skogsfastighet vid arv,rättvis fördelning?

saita1962  
#567719 hej! Jag undrar hur man bör värdera skogsfastighet vid arv? Vi är tre syskon och det troligaste är att jag ärver skogsfastigheten när mamma dör. dessutom äger hon en bostadsrätt i Uppsala som ska delas lika. Så jag kommer att få 1/3 av värdet på lägenheten Samt skogsfastigheten, medan mina systrar vardera enbart får 1/3 av värdet på lägenheten. Nu undrar jag hur jag ska göra så att samtliga får lika mycket?

För att komplicera det hela ytterligare så äger min mor 50% av skogsfastigheten (50% äger min farbrors änka) och eventuellt kommer jag behöva köpa loss den andelen i ett senare skede för att slippa komplicerat samägande med 3 kusiner....   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: värdering av skogsfastighet vid arv,rättvis fördelning?

jannee  
#567725 Pengar, pengar är roten till allt ont.
Bara börja fundera över sitt eventuellt kommande arv innan personen i fråga är död kan man kanske göra men gå ut offentligt är ändå rätt magstarkt.
Tänk om tanten skänker bort allt till någon av dina syskon, då får du allt hjärnsläpp - ELLER.
Vänta och se tiden an, därefter är det nog bäst att diskutera allt med syskonen innan du gör något.
Framför dina synpunkter men låt även syskon få delge sina innan ni gör ett arvskifte.
Bra är att låta en värderingsman värdera allt innan bodelning (om ni är överens)
Annars är en offentlig budgivning egentligen det rätta, sedan får vem som helst av er då lösa ut de andra eller låta någon främmande överta.

Användarvisningsbild

Re: värdering av skogsfastighet vid arv,rättvis fördelning?

Mellberg  
#567727 Normalt är det marknadsvärde - beräknad reavinstskatt, vid en försäljning.

Se till att underlaget för fastighetstaxeringen är korrekt. Ofta är virkesförrådet alldeles för högt. Kan vara lämpligt att göra en ny skogsbruksplan. Sedan, varför vänta på att mor dör? Varför inte genomföra ett generationsskifte?

Användarvisningsbild

Re: värdering av skogsfastighet vid arv,rättvis fördelning?

Skogz  
#567732 Bara en snabb tanke, om en skogsfastighet delas upp mellan syskon genom marknadsvärde - alla skatter och ett syskon väljer att ta skogen, då blir egentligen den mest missgynnad pengamässigt jämfört med syskonen som vill bli utköpta och får pengar direkt?

Säg att skogen är värd 3 milj efter allting och ena syskonet tar skogen, då får den köpa ut sina syskon för 2 milj. Alla har nu fått 1 miljon i värde, men den som tog skogen har ju sin miljon inlåst i träd, och för att få fram den millen så krävs det stora utgifter och skatter.

Brukar man tänka någonting på detta vid arv? Typ överkompensera den som tar skogen lite?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar