Skogsfastigheter

För den lille skogsägaren del 2.

3 inlägg 1679 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

För den lille skogsägaren del 2.

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#567622 Nu har det gått 10 år och motor och röjsåg har använts en hel del så träd o sly faller åt rätt håll. Kurserna på domsamma var verkligen bra med tanke på säkerhet och teknik.
Ungarna är utflugna så mer tid finnes.
Två slutavverkningar har genomförts som gett ett netto på en halv mille och en stor del av dom pengarna gick till underhåll och reparation av inventarier och ekonomibyggnad.
Skogsfastigheten har köpts till stor del med lånade pengar och delvis betalats med inkomst av förvärvsarbete.
Underskottet i deklarationen är ganska stort så att det går att få inkomst på avverkning upp till den summan utan att betala skatt, enbart moms.
Det är inte tanken hos denne utan hen skaffar sig en 4-kutterhyvel med massor av olika stål som finns på blocket för 50 000kr.
Köper in 1*4" virke för 5kr/m och hyvlar upp det till 22*95 råplan och dubbelfas och säljer det för dubbla priset. Mycket bra timförtjänst. Hyveln är snart intjänad och snart ligger där ett eget lager av virke av olika sorter som behövs för egen användning för underhållet på fastigheten behövs det virke till nästan årligen.

Vedförsäljningen har också tagit fart och efterfrågan på björkved är stort. Ska jag verkligen kosta på markberedning och plant med detta tråkiga jobb när hygget snart är sommargrönt av björk?
Nej, jag sparar björken och röjer 7 år senare och får upp ett fint björkbestånd gratis. Några år till så är det fin vedskog, inte så grov men duger till egen ved. Några år till blir 1-a gallring gjord med förtjänst.

Nu har det gått 25 år sedan köpet och avverkningar och arbetsinkomst har betalat köpet, underskottet är nästan borta så frågan är då; ska man njuta av innehavet eller ska man köpa mer skog för nu är ekonomin stabil och vetskapen om skog och ekonomi är bra.
Mycket jobb har det varit men en nöjd skogsägare har det förhoppningsvis blivit.

En del är påhittat en del är självupplevt.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: För den lille skogsägaren del 2.

uffejohan  
#567624 Det var ju en fantastisk berättelse, en del kan jag själv skriva under på. Om det efter 25 år ser ut som du skriver får du inte glömma bort att bara njuta av livet. Jag kan faktiskt nån gång ta med en termos med kaffe och ett par av sambons nybakade bullar, sätta mej på en stubbe en stund, lyssna på fåglarna och tycka att det är en stor förmån att få vara med om allt detta. Se naturens skiftningar, se hur allt växer och att få skapa något som har ett långsiktigt värde. Att dessutom känna att detta är MIN torva på jorden gör inte saken sämre.....

Avatar Fallback

Re: För den lille skogsägaren del 2.

surjämten  
#567638 Njut!!
Så viktigt att njuta av sin skog.
Vi glömmer bort det ibland.
Är själv 66 år och man ska väl aldrig säga aldrig, men vet inte vad som skulle få mig att köpa mera skog?
Å björken, inte bara vacker, ett underskattat träd värt att satsa på!!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).