Skogsfastigheter

Stycka av (reglera) del av fastighet

7 inlägg 2995 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Stycka av (reglera) del av fastighet

Gusten  
#565668 Vi har en granne som är intresserad av att utöka sin tomt och därför vill köpa en del av en åker av oss. Det handlar om ca 3000 m2. Jag har förstått att det då är enklast att göra en fastighetsreglering. Vi är överens om priset och hur gränsen ska ändras. Finns det något speciellt man behöver tänka på förutom det som står på Lantmäteriets hemsida? På hemsidan står dessutom ett prisexempel på 45 000:-. Är det där det brukar hamna? I det här fallet handlar det om att utöka tomten i en riktning så för mig känns det som en ganska enkel reglering.

Åkern ifråga har senaste åren bara använts som betesmark och ligger dåligt till. Finns det något som skulle kunna hindra att den blir tomtmark istället?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Stycka av (reglera) del av fastighet

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#565700 Lantmäteriet kan tycka att tomten blir för stor för stor för en vanlig villatomt, eller för liten för en gård. Hur stor fastighet har din granne nu, och vad är den klassad som (taxeringen)?

Avatar Fallback

Re: Stycka av (reglera) del av fastighet

blavattnet  
#565805 Glöm inte heller att begära fastpris av lm.
I köpekontraktet kan man ha en klausul rörande avivkelser mellan er skiss (antar ni har en sån) och slutlig avstyckning.

Avatar Fallback

Re: Stycka av (reglera) del av fastighet

Gusten  
#566112
Mangan skrev:Lantmäteriet kan tycka att tomten blir för stor för stor för en vanlig villatomt, eller för liten för en gård. Hur stor fastighet har din granne nu, och vad är den klassad som (taxeringen)?Tack för svaren! Grannen har nu en ganska liten tomt, kanske 500 m2. Vad tror du gränsen går för att det ska anses för stort för att räknas som villatomt?

   TS
Avatar Fallback

Re: Stycka av (reglera) del av fastighet

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#566116 Jadu, det är en bra fråga. Jag skulle tro att Lantmäteriet anser att 3000m2 till är för mycket, men det kan ju bero på läget och hur landet ligger. Det bästa är att ringa och fråga.

Avatar Fallback

Re: Stycka av (reglera) del av fastighet

källefall8  
#566117 Jag försökte få fastpris av LM men helt omöjligt! Dom hade en timtaxa men kunde inte alls svara på hur många timmar en enkel tomtavstyckning tar, dom borde ju göra såna dagligen...

Avatar Fallback

Re: Stycka av (reglera) del av fastighet

jannee  
#566123 Lantmäteriet ät ett AFFÄRSDRIVANDE företag/verk. M.a.o. ska bära sina egna kostnader + VINST.
Priset för en avstyckning varierar från fall till fall, allt avgörs på hur mycket arbete som läggs ned + en fast kostnad/objekt.
Priset är dock förhandlingsbart, gäller bara att få rätt kontakt med rätt person.
Följande ägde visserligen rum för knappt tio år sedan.
En släkting skulle stycka av/klyva sin jordbruksfastighet, dessutom stycka av en tomt på en grannfastighet.
Kostnaden för klyvningen blev 35 000 men även avstyckningen av tomten skulle kosta motsvarande belopp.
Min släkting tyckte det var horribelt och påpekade detta.
Efter "en del förhandlande" blev den totala kostnaden till slut 35 000 kr för båda avstyckningarna.
Mannen från lantmäteriet förklarade att de hade fasta kostnader/utgifter, skulle vara självfinansierade, men visst allt är förhandlingsbart.
Tyvärr har LM monopol och kan begära vad de vill, tidsåtgång beräknas troligtvis på samma vis som advokater gör, m.a.o. höftar till som det behagar.

Varför inte hägna in/ut området och skriv ett kontrakt där ni båda är överens om att denna markplätt ska grannen få nyttja bäst det passar honom i 49 år mot en årlig kostnad av XX antal kronor.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).