Skogsfastigheter

Biotopskydd och NVA i skog per län 2018

1 inlägg 1194 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Biotopskydd och NVA i skog per län 2018

Fredrik Reuter  
#549603 Idag släppte Skogsstyrelsen en nyhet om att de sammanställt data kring hur mycket och vart biotopskydd och naturvårdsavtal placerades per län förra året, 2018.

I tråden Biotopskydd i skog per län 2017 finns data för 2017 och där ser man att registreringen av biotopskydd och NVA sjönk 2017. 2018 var det istället tvärtom och arealen som nu är biotopskyddad är nu 29.507 hektar. en ökning med nästan 7% från föregående år.

Anledningen till ökningen är enligt Skogsstyrelsen att de fått budget för att förhandla fram dessa skydd med skogsägarna. Totalt betalade Skogsstyrelsen ut nästan 318 miljoner kronor under 2018 för skydd av skog genom biotopskydd eller naturvårdsavtal.

Majoriteten av budgeten gick till biotopskydden som är det starkare skyddet där marken löses in. NVA, Naturvårdsavtal är istället ett avtal mellan Skogsstyrelsen och skogsägaren där skogsägaren förbinder sig att sköta den del av skogen som blivit NVA enligt Skogsstyrelsens föreskrifter.

Eftersom jag gjorde en del diagram i tråden för 2017 ovan så drog jag ut lite statistik ur databasen även för 2018.

Kunskap är makt som du säkert vet och du som är skogsägare och kanske hamnar i en process under 2019 kan använda diagrammen nedan för att läsa in dig på ersättningar för BS eller NVA samt om din skog ligger i ett län där mycket eller lite skydd finns sedan tidigare.

Jag har försökt nå Skogsstyrelsen för några frågor gällande statistiken men de har inte svarat ännu.

Här kan du läsa om nyheten på deras sajt: https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslis ... skog-2018/

Vad är dina tankar om datan nedan, hittar du något som är värt att kommentera?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).