Skogsfastigheter

Skogsmarksprisernas rekord

5 inlägg 1608 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsmarksprisernas rekord

Torbjörn Johnsen  
#547346 Redigerat 2019-01-25
LRF-Konsult presenterade intressant prisstatistik för skogsmark i Sverige i dagarna. Uppgifterna gäller affärer som slutförts under 2018.

Precis som SVEFA tidigare meddelat så har priserna stigit för skogsmark i Sverige under 2018 och LRF-Konsult har i sitt pressmeddelande gått ut med "rekordhögt pris för skogsmark". Informationen om "rekordpriser för skog" har efter dessa två rapporter spridits brett i media i såväl skogspress, dagspress som i ekonomimedia.

Enligt LRF-Konsult har priset för en skogsfastighet i Sverige (riksgenomsnitt) stigit med 12% på fem år men bara 10% på 10 år. Prisökningen redovisas i reala termer. D v s att man tagit hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen (inflation/KPI).

Stark prisökning i söder
Skogsmarkspriserna skiljer stort mellan olika landsdelar och det gör även prisutvecklingen. Mest har priserna ökat i södra Sverige (Götaland exkl. Dalsland & Bohuslän enligt LRF-Konsult) där priset 2018 är 32% högre än för 10 år sedan eller 18% högre än för fem år sedan.

Om vi tittar på Mellersta Sverige (Svealand + Bohuslän, Dalsland, Dalarna & Gävleborg enligt LRF-konsult) så följer prisutvecklingen riksgenomsnittet. D v s +10% de senaste 10 åren eller +18% de senaste fem åren.

Rea på skogsmark i norr
Däremot har det gått baklänges i Norra Sverige (Jämtland, Västernorrland, Västerbotten & Norrbotten enl LRF-Konsult). Här har priserna dippat med 13% den senaste 10-årsperioden så här har skogsmark blivit billigare att köpa både i kronor och ören och i reella tal.

Om man tittar på skogsmarkspriserna angivna som pris per m3sk stående skog så anger LRF-konsult ett lägre rikssnitt än SVEFA. Enligt LRF-Konsult så låg m3sk-priset på 435 kr medan SVEFA anger 492 kr. Vad denna skillnad består i vet jag inte men det måste finnas en skillnad i urvalet på något sätt. Det kanske finns någon här som vet mer? Det går inte att jämföra priserna länsvis mellan SVEFA och LRF-Konsult då de inte använder samma regionindelning men generellt ser det ut som om LRF-Konsult redovisar högre priser i södra Sverige men lägre priser från Mellansverige och uppåt.

Priserna per landsdel ser i alla fall ut så här enligt LRF-Konsult

Norra Sverige: 269 kr/m3sk
Mellansverige: 453 kr/m3sk
Södra Sverige: 649 kr/m3sk
Riksgenomsnitt: 435 kr/m3sk

LRF-Konsults rapport innehåller intressanta diagram och tabeller som visar bl a prisspann och prisutveckling i olika regioner. Här finns även intressant info om vem som köper och vem som säljer i termer av kön, ålder och typ av skogsägare (utbo/åbo m fl). Rapporten går att ladda ner från LRF-Konsults sajt via den här länken.


Senast redigerad av Torbjörn Johnsen fre 25 jan 2019, 16:29, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Skogsmarksprisernas rekord överdrivs - följer KPI

Fenrir  
#547356 Är inte priserna i rapporterna justerade för inflation? I diagrammet på bilden står det "reala värden" vilket innebär att de justerats för försämringar av penningvärdet. I och för sig behöver inte inflation och KPI vara exakt lika, men de borde väl åtminstone gå åt samma håll?

Avatar Fallback

Re: Skogsmarksprisernas rekord överdrivs - följer KPI

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#547367 LRF konsults rapporter är väl bara beräknade på egna försäljningar? Visserligen är de störst men alla objekt kommer inte med.

Avatar Fallback

Re: Skogsmarksprisernas rekord överdrivs - följer KPI

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#547371 Här är deras statistik för 2006:
http://news.cision.com/se/lrf-konsult/r ... et,c254736

Som ni ser så ha hela Sverige i nominella värden gått upp från 285 till 435 kr på 12 år. Det är 53%. KPI har ändrats ca 15% på samma tid. Real höjning på 12 år är 435/(285*1.15) = 33%, dvs 2,4% real ökning per år.


Om jag räknat rätt.

Användarvisningsbild

Re: Skogsmarksprisernas rekord överdrivs - följer KPI

Torbjörn Johnsen  
#547374
Fenrir skrev:Är inte priserna i rapporterna justerade för inflation? I diagrammet på bilden står det "reala värden" vilket innebär att de justerats för försämringar av penningvärdet. I och för sig behöver inte inflation och KPI vara exakt lika, men de borde väl åtminstone gå åt samma håll?


Du har helt rätt! Jag får göra en pudel här och skylla på dålig syn som inte såg det finstilta i själva bilden :d

När det gäller urvalet för LRF-konsults siffror så beskrivs det så här:

1548429893_skärmavbild_2019-01-25_kl._16.24.36.png

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).