Skogsfastigheter

Elektronisk skogsbruksplan?

4 inlägg 1970 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Elektronisk skogsbruksplan?

fgh  
#547189 Förvånas över vilket dåligt utbud det är av tjänster/program för elektronisk skogsbruksplan. Har fått ut en XML-fil från Södra med skogsbruksplanen från fastigheten som tidigare ägare gjort, jag är inte medlem i Södra och har därmed inte tillgång till deras program.

Vad använder ni? Skogsägare kan väl inte vara 20år efter i utvecklingen?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Elektronisk skogsbruksplan?

Aleck  
#547193 Skogsägare är inte den mest uppkopplade kategorin företagare, det är bara fakta. Det är också den med högst medelålder.

Vill du inte ha med sågverk och skogsägarföreningars egna system att göra har du i princip bara valet mellan PcSkog och https://www.skogsportalen.com/ vad jag vet.

Tillägg: https://eskog.se/ missade jag tydligen!
Senast redigerad av Aleck fre 25 jan 2019, 00:08, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Elektronisk skogsbruksplan?

Tralsmo  
#547215 Hej!
Håller på att slutföra min egen plan i pc skog. Har inte så mycket erfarenhet av annat än pappersplan i pärm och kollat på grannens i södra plan. Ja är ochså medlem (numera) i södra, där min plan hamnar där om ett tag.

Inte så att jag tycker att ps skog är felfritt men jag tycker att en egen plan i ett eget program är helt överlägset pärmplan och digital plan hos tex södra .Att använda mobil eller padda i skogen tycker jag är helt meningslöst, kanske beroende på att jag känner alla mina bestånd väldigt bra ändå. Grejen är att ha översikt på åtgärder och volymer. Volymer för slutavverkning, gallringsmallar och åtgärder för gallring, volymer och åtgärd slutavverkning. Du uppdaterar kontinuerligt själv år för år (tilväxtberäkning och åldersuppdatering, tilväxtberäkning får ju tas med en nypa salt naturligtvis) dessutom har du tillgång till laserskanning på avd nivå, kanske inte så mycket värt just nu ( skanning gjord 2011 på min fastighet) men det är alla fall ett bra stöd till fältinventering. Programmet tillväxtberäknar tillväxten utifrån skanning fram till dags datum ( bör och så tas med en nypa salt).

Viktigt som jag ser det är åtgärderna som inte ja är så imponerad av när nån annan gör planer, lätt att korrigera själv i pc skog.

Naturligtvis är det inte gjort på en eftermiddag att sätta sig in i planläggning eller programmet skall man veta. Beror och så på storlek på innehav.

Mvh Anders

Avatar Fallback

Re: Elektronisk skogsbruksplan?

tannas  
#547298 Jag letade också runt efter ett alternativ till pcskog, som jag förstår är rätt krävande att komma in i och även kostar en del med all funktionalitet. Jag valde att prova eskog, som är ett helt webbaserat system. Har tidigare bara haft utskrifter på planerna och varit beroende av andra för att uppdatera, vilket inte alltid klaffat, så jag vill äga mina planer själv nu.

Har nyss börjat använda eskog men det var överskådligt och enkelt att komma igång för att skapa planer, bara att klicka sig in i avdelningar och menyer. Har vanliga rapporter, simuleringar med prislistor, kassaflöde, tillväxtberäkningar och ett kartverktyg. Ska även gå att skapa traktdirektiv men det har jag inte provat.

Det ingår en smidig app där man kan se var man är på kartan, visa olika typer av kartor och klicka på avdelningen för att få upp planen med alla uppgifter. Det var också lätt att göra markeringar i kartan samt att "spåra" in ett område som sedan laddas upp så att man kan sitta hemma vid datorn och planera. Har (tyvärr 😢 ) kommit till god användning nu efter Alfrida...vid inventeringen av stormskador.

Vet som sagt inte vad som finns i övriga system och appar men detta känns bra för mig och till en rimlig kostnad.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).