Skogsfastigheter

Rågångar

7 inlägg 2166 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Rågångar

Knekt  
#538894 Hej!
Hoppas på respons från panelen ang en gränstvist som seglat upp gentemot en av mina rågrannar. Det är så att kartan och verkligheten inte stämmer överens med varandra. Dom hävdar att gränsen går inne på min mark vilket den oxå gör fast på kartan. Rösen finns i den verkliga gränsen, men dom vill få det till att dom hittat rösen inne på min mark. Till saken hör att dom (eller om det va deras far) köpte fastigheten på 40-talet, dom har satt upp rågångsstolpar och avverkat sin skog och skött den som man ska efter den verkliga gränsen i snart 70 år.
Det jag ställer mig frågande till är varför dom inte sagt nåt tidigare? Enligt min mening har har dom accepterat den verkliga gränsen då dom skött skogen och hållit sig till den verkliga gränsen i alla år och inte sagt något om det.
Vill helst undvika Lantmäteriet i det längsta då det inte är gratis att nyttja dom.

Förslag och kommentarer mottages tacksamt.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Rågångar

The Boxer  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#538899 I kampen mellan kartan och verkligheten, så gäller verkligheten. :-b Div. Kartmaterial har ingen är inte trumf över rösen m.m.

Avatar Fallback

Re: Rågångar

bengt.a  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#538901 Rösena gäller

Avatar Fallback

Re: Rågångar

Flisaren  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#538906 Min far berättade att min farfar kommit på grannen att flytta stenrösen till hans fördel, som tur var så kunde han tala grannen tillrätta och flytta tillbaka dom igen annars hade nog halvt hektar försvunnit.

Avatar Fallback

Re: Rågångar

Knekt  
#538911 Ja, visst ä d så att rösena gäller...
Dom borde inte ha nåt att komma med i detta fallet. Kan man inte åberopa gammal hävd oxå?
Att vi båda har skött fastigheterna efter gränsen i verkligheten och båda har accepterat detta...

   TS
Avatar Fallback

Re: Rågångar

eqlazer  
#539050 Instämmer i kören om att det är verkligheten (rösen) som gäller. Karta är bara en fingervisning.
Det kan väl vara lämpligt att du fotograferar de rösen som delar gränsen, gärna ihop med ungefärlig koordinat (får man på köpet i moderna telefoner) ifall nu något skulle börja vandra iväg eller ifrågasättas.
Dras Lantmäteriet in i leken så får ni dela på kostnaden, alltid avskräcker (eller motiverar?) det någon om man påpekar det.

Användarvisningsbild

Re: Rågångar

Mellberg  
#539167 Viktigt att lösa en gränskonflikt och inte låta den ligga och gro. Finns all anledning att plocka fram förrättningskartor och se om dessa stämmer med gränsmarkeringar. Förutom rösen finns även annan märkning som kan vara till hjälp. Rester av stängsling, märken på träd och beståndsskillnader, trädslag, skötsel osv.

Om gränsen ligger fel på ekonomiska kartan bör du underrätta lantmäteriet om detta, så gränsen kan korrigeras.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar