Skogsfastigheter

Varför ska man gå med i Skogsägarföreningen?

137 inlägg 121666 visningar 29 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Varför ska man gå med i Skogsägarföreningen?

Perjons  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#2055 Har varit skogsägare några år nu, men har inte gått in som medlem i skogsägarföreningen och har egentligen inte funderat så mycket på det hela.
Har konstaterat att skogsägarföreningen långt ifrån är konkurrenskraftig (om de ens försöker) när de bjuder på leveransrotköp, vilket i sig är märkligt eftersom skogsägarföreningarna bör sträva efter att hålla uppe priserna.
Men ändå är många skogsägare (de flesta?) medlemmar. Vilka förmåner har man som medlem? Vilka argument finns för att bli medlem? Vad kostar det?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Varför ska man gå med i Skogsägarföreningen?

Skogshuggarn  
#2058
Perjons skrev:Har varit skogsägare några år nu, men har inte gått in som medlem i skogsägarföreningen och har egentligen inte funderat så mycket på det hela.
Har konstaterat att skogsägarföreningen långt ifrån är konkurrenskraftig (om de ens försöker) när de bjuder på leveransrotköp, vilket i sig är märkligt eftersom skogsägarföreningarna bör sträva efter att hålla uppe priserna.
Men ändå är många skogsägare (de flesta?) medlemmar. Vilka förmåner har man som medlem? Vilka argument finns för att bli medlem? Vad kostar det?


Väntade bara att frågan skulle poppa upp förr eller senare, men det tog bra länge innan den kom.
Ja, jag säger samma sak, varför ska man vara medlem i någon skogsägarförening?.
Lägg fram lite hållbara argument go vänner.

Avatar Fallback
L-A  
#2068 Finns det någon som läser detta som är med nån SÄF??

Själv har jag "ärvt" ett medlemskap... Men valt och skicka till andra aktörer på sistone. För det har jag mina anledningar, men det var ju inte frågan...

Men om det där att de inte bjuder på levrotköp gav min inspektor anledningen att det vore orättvist mot andra skogsägare, som säljer på löpande räkning, att kosta på att räkna på en huggning, som de inte säkert fick hugga...

Tur att inte de synsättet delas av så många hantverkare i andra brancher!

Sen tycker jag för övrigt att de näringspolitiska frågorna är viktiga, men de kan man supporta enskilt genom LRF om man vill. SÄF är faktiskt oxå med i LRF av den anledning...

Annars så är det väll inte så att de flesta skogsägare är med i någon SÄF. Tror att ägargenomsnittet i Sverige ligger på 50% +-20%, volymen mindre antar jag. Men likt andra fackliga organistioner vill de gärna ha med (verka vara...) fler.

Egentligen är argumenten ganska förutsägbara morot/piska argument både på de privatekonomiska planet o i de näringspolitiska. Hade jag inte en panel som ska snickras klart hade jag skrivit mer...

Men hursomhelst kan man väll ändå påstå att det var ordentligare tag mot oss svartfötter i början på 1900-talet. Då fick de som skicka mjölken till de privata mejerierna sin mjölk omkullvält vid pallarna... Man kanske ska va glad att välterna får vara ifred trots allt...

Avatar Fallback
Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#2121 Jag är medlem i Södra!
Har ärvt mitt medlemskap av min far. Anledningen till att jag är kvar
är att utan SÄF så skulle priserna vara betydligt lägre, det är bara
att jämföra prislistor i de områden där SCA Enso m.fl är dominerande.
Min far berättade skräckhistorier hur det var att sälja massaved när Södra inte fanns, stå med mössan i näven för en bolagsgubbe passar inte
mig!
Vilka priser tror ni hade gällt efter stormen Gudrun om inte Södra funnits?
Flera skogsägare ville bli medlemmar efter stormen, vad tror ni det berodde på?
Räknar man in efterlikvider i betalningen så får man inte sämre betalt
av Södra jämfört med andra aktörer på marknaden.

Avatar Fallback
Perjons  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#2124 Vad är efterlikvider?
Hur fungerar det?
Hur mycket pengar handlar det om?
Hur beskattas efterlikvider?

   TS
Avatar Fallback
Matte  
#3008 Mycket intressant tråd det här. Finns det verkligen inga fler medlemmar som vill försöka "övertyga" oss som inte är med. Har funderat ett tag på medlemskap i Södra men har inte förstått ev. fördelar än förutom då kanske att man garanterat har köpare och hjälp av skördare när nya Gudrunstormar kommer. Har fastighetens storlek och skogsinnehav stor betydelse för om det är fördelaktigt att vara med? Hur fungerar avgifterna för medlemsskapet? Känns det Ok för er som är med?

Avatar Fallback
Krille  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#3049 Vi är med i Södra men leverar mycket lite dit då vi har dåliga erfarenheter av deras personal. Om man har bra skog brukar det bli bättre betalt från andra då de kan betala bättre än Södra som t.ex inte köper rotposter etc. Södra policy att betala lika mycket för allt kanske kan vara bra för vissa men inte alltid...

Södra hugger mycket massaved och skötte sig riktigt dåligt på våra fastigheter i stormen. Fick ägna en månad efteråt att hugga upp träden de lämnade vid upparbetningen på bestående som vi anlitade dem till. Södra tog riktigt bra betalt för sina tjänster 1500sek/h för skördaren. En annan vi anlitade tog 950, högg bättre och mer fast det var sämre förutsättningar.

Södra gillar inte heller när man skotar själv, de vill göra allt arbete.

Avatar Fallback
Ernst  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#3050 Jag är med i Södra och har så varit sedan 1974. En avverkning som Södra skötte om en gång på 70-talet tyckte jag gav något dåligt netto, i övrigt är jag nöjd. Jag avverkar själv det mesta och levererar virket till Södra.

Några medlemsavgifter finns inte men från likviden dras en medlemsinsats. Denna insats får man tillbaks då man upphör med verksamheten, dessutom får man rejäl ränta på insatskapitalet (om jag inte minns fel har räntan legat på 8-10 %).

Eftersom Södras industrier har byggt upp ett stort kapital så har man de senaste åren gett ut extra insatser, sk. emissionsinsatser, till ägarna (det är vi medlemmar som är ägarna). Vi får ränta även på det kapitalet.

Efterlikvid delas ut på virkesleveranser då bokslutet är klart och Södra ser hur mycket som blivit över. Det kan röra sig om några tior per meter; efter Gudrun lär vi få ca 70 sek / meter timmer.

Efter över 30 år har jag betalt insatser för ca 14000 på mina 35 hektar. Emissionsinsatserna ligger på över 30000 sek.

Jag kan rekomendera alla att gå med i Södra. Det är Södra som förhandlar om virkespriserna med de privata industrierna. När förhandlingarna är klara, så lägger de privata i allmänhet sig något över i pris annars blir de utan virke.

Skogsägare i samverkan....

Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#3062 Hörsägen, om än från initierat håll:
SÄF betalar relativt bra även för mindre objekt, sämre skog, illa till,små poster leveransvirke o dyl.
De tar igen detta genom att inte betala så mycket extra för större objekt, bättre skog osv.
Man gör alltså sas "rättning mittåt".

Personligen tror jag SÄF har betytt en hel del för skogsägarna. Men att i stor skala långsiktigt driva kooperativ verksamhet är jag tveksam till.
Blir nog lätt lite skyddad verkstad och ineffektivt.
Häromkring lyckades tex Coop sänka priserna först när de fick konkurrens från lågpriskedjor.

/Nisse

Avatar Fallback
T24X4  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#3072 Jag har svårt att tro på att det skulle löna sig att vara med i Norra
skogsägarföreningen. Alla som jag har pratat med säger att dom ligger
högre i avverkningskostnad men betalar inte mer för skogen än dom andra.
Det borde innebära att jag får mindre i näven efter deras avverkning.
Jag har sålt en gallringpost till ett sågverk istället. Kan vi få lite mer
försvarstal om varför det är förmånligare att vara med i föreningen
än att vara utanför. Att föreningen kämpar för att skogsägaren ska få ut så
mycket pengar som möjligt av avverkningen tror jag inte på.
Visst kan dom fungera som motpart till övriga bolag jag tror att bara vissa
kommer att tjäna på att vara medlem i föreningen.
Insatsskyldigheten är 10 procent av fastighetens taxerade skogsbruksvärde.
Minimiinsats är 2 000 kr och maximal insats är 50 000 kr.
Minimiinsatsen ska vara erlagd inom tre år.
Varför ska man lägga 50 000:- där? Hur fort har jag tjänat igen dom pengarna? Det är ju det som det handlar om i slutändan.
Varför betala för något som jag inte får någon avkastning på?

Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#3081 Visst betalar SÄF ränta på insatskapital. Brukar väl ligga ett snäpp över bästa bankränta.

Hur vet man vem som betalar bäst? Om man ,som jag, inte är en hejare på att bedöma utfall av sortiment o kvalite är ju prislistor ett väldigt trubbigt verktyg.

I finland sköter SÄF det mycket av den privata virkesförsäljningen genom fullmakt. De tar rutinmässigt in anbud från 7-8 köpare på alla avverkningar. Här i sverige räknas det visst som "ofint" att sälja på anbud. Åtminstone SÄF knorrade en del när jag ville ha ett fast pris på en avverkningsrätt. Att lägga ned tid på att räkna o värdera var inte rättvist mot de medlemmar som s.a.s ställde sitt virke fritt till förfogande, vilket jag faktiskt kan förstå.


/Nisse

Avatar Fallback

Tjäna på medlemsskap

Åke Carlson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#3083 det skiljer nog mycket mellan föreningarna. SÖDRA gårmycket bra, är välskött och ger bra ränta på insatskapitalet. Massabruken tjänar grova pengar. Orsaken till att inte massapriset är högre beror på att SÖDRA inte vill gynna ickedelägarna. Genom att hålla det pris på massaveden som ger bruken rätt mängd råvara skapas vinst i förädlingen, som kommer delägarna till godo. Betalar man för lite får man ingen ved, betalar man för mycket får man mer än man kan svälja. Logiskt va! Vinsten från industrin delas sedan ut till ägarna. Dels som efterlikvid i förhållande till vad man levererat dels som ränta på insatskapitalet. efterlikviden ger samma effekt för skogsägaren som ett högre pris - men bara för delägarna. Räntan motsvarar aktieutdelningen i ett bolag. Södra har delat ut en del av det egna kapitalet till ägarna genom insatsemission men fortfarande är Södra värt mycket mer än ägarnas sammanlagda insatser. Därför är vi som varit med länge inte särskillt intressereade av fler medlemar. Södra tar mot nya medlemar men jagar inte aktivt nya utom i området mellan bruken i Norge och Halland. Det ligger tom ett stadgeförslag om att kunna utesluta medlemmar som inte är aktiva leverantörer. De kostar ju bara pengar och använder bara föreningen som en försäkring.

Användarvisningsbild
Tornedalen  
#3084 Här i Norr är det framförallt SveaSkog och SCA som gäller. NSA har ett mycket "märkligt" sätt att göra affärer i dessa trakter. De som jag känner här som har haft kontakt med NSA vittnar om mycket kryptiska affärsförslag! Har själv en erfarenhet från en mycket trevlig och kompetent person på NSA, men när affärsförlaget kom upp så var det som en helt annan person som talade, kryptiskt i överkant!

Avatar Fallback
Perjons  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#3085 Tack Ernst och Åke Carlson för bra inlägg. Det låter ju faktiskt riktigt bra för er i Södra!
Kanske inte lika förmånligt i andra SÄF...
Hur deklareras efterlikviderna? Är det att jämställa med virkeslikvid, eller?

   TS
Avatar Fallback

Beskattning av efterlikvid

Åke Carlson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#3087 Efterlikviden beskattas som leveransen, dvs som leveransvirke eller avverkningsuppdrag. Det har ju betydelse för skogskonto b.la.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).