Skogsfastigheter

Köp/Övetagande av föräldrargård

6 inlägg 1713 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Köp/Övetagande av föräldrargård

Broddan  
#535699 Jag och min fru har fått förfrågan om att överta/köpa hennes föräldragård i Kronoberg, Småland.
Gården består av 40hk produktiv skog samt ca 20hk åker/betesmark.
De har skött skogen själva utan att blanda in stora maskiner för avverkning utan skött allt med motorsåg, traktor och vagn. Sålt virket och låtit naturen ha sin gång gällande återplanteringen.
Skogen är av varierande ålder men där finns på vissa områden behov av både röjning och gallring.
På fastigheten finns det totalt 11 byggnader varav en är boningshuset., som är i behov av en totalrenovering.
Vår tanke kring fastigheten, som ligger ca 30minter ifrån vår nuvarande bostad, är att ha det som ett helg/semesterboende. Samt då arbeta med fastigheten under helgerna.

Det kommer kräva arbete och jag har varit med och arbetat i skogen och känner inte mig främmande för att lära mig.
Vi båda har "vanliga" arbeten privat.

Men till mina frågeställningar:
1. Är det lämpligt att springa i skogen och plocka de träd som "behövs" (tänker då allt från stora träd till gallring och röjning) där enda syftet är att få ut så mycket kapital som krävs för att täcka kostnaderna?
Bolaget skall helt enkelt gå så nära +/- 0 det är möjligt.

2. Vad kan vara vettig kostnadsnivå för för att driva gården enligt fråga 1?

3. Är det finansiellt möjligt/tillåtet att använda kapitalet från skogen, efter kostnaderna, och använda det för att köpa in renoveringsmaterial till boningshuset? Allt för att kunna dra momsen?
Får man använda kapitalet som kommer in från skogen till att köpa tjänster, snickare eller rörmokare, för att renovera boningshuset?

4. Hur mycket tid, erfarenhetsmässigt, skulle ni säga att det tar att ta hand om den mängden skog? Är det rimligt att tänka att det räcker med 20 dagar á 8h i skogen?

5. Under ett normalförhållande och normalt uttag ur skogen, vad skulle ni se det ekonomiska uttaget bli ur skogen/år, mellan tummen och pekfingret. Jag har räknat på ca 100.000:- ut ur skogen innan kostnaderna.

Allt arbete är tänkt att skötas med motorsåg förutsatt att det inte är farliga arbeten.

Fler frågor kommer säkerligen med tiden.

Tack på förhand   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Köp/Övetagande av föräldrargård

bengt.a  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#535704 Inget avdrag för renovering av bostadshus, men för ekonomibyggnader.
20×8 för att göra det nödvändigaste motormanuellt skogen, det kan du dubbla med en gång anser jag.
100000 per år låter tufft, men kör på 💪

Användarvisningsbild

Re: Köp/Övetagande av föräldrargård

Vardon  
#535706 Du får inte ta inkomster från skogen och renovera boningshuset för. Sen finns det alltid en gråzon beroende på hur mycket samvete man har och hur rädd man är för koll. Där får han ha lite skissa / gissa.

Du får ju däremot ta pengar från skogen till en ekonomibyggnad. Sen kan det ju vara svårt att avgöra hur mycket skruv som sitter i uthusväggarna och hur mycket i köket. Troligen blir det aldrig en koll men det är även lite "famous last words" över det uttalandet. Det kanske är dumt att köpa in takplåt och att det sedan ligger nytt tak på boningshuset medan övriga ser ut att vara 100 år gamla. Men verktyg etc behöver du för att kunna underhålla uthusen.

Lika om du tex har en grävare där kan ju dikesrensningen vara ett hästjobb medan dräneringen på boningshuset gick som en dans. No what i mean, say no moore :)

Något vi gjorde i min familj vid renovering var att jag, min far och min bror fick en procent var i fastigheten och min mor har 97% men det är tillräckligt för att dra ROT-avdrag 4 gånger. Sen får vi iofs en räkning från vägföreningen på 65 kr och 100 kr från besparingsskogen etc men men, än så länge har vi tjänat mer på det upplägget. Detta är inte ens olagligt så beroende på inkomster hos föräldrarna kanske de ska stå kvar på 1 % var. Och renoverar du för 150 kkr så tar tex din far den fakturan och så får han en gåva på 150 kkr från dig. Men det beror även på vilket tempo och hur mycket hantverkar du tänkt använda dig av.

Övriga frågar kan jag inte så väl besvara mer än det, att räkna inte med att du hinner sköta jobb, familj och skog. Var inte rädd för att leja bort saker. Personligen tycker jag att man lejer bort det man tycker är tråkigt, farligt eller där tidsvinsten är störst.

Avatar Fallback

Re: Köp/Övetagande av föräldrargård

Hugin  
#535712 Du har ett projekt! Det skall du absolut inte skall låta dig/er gå ur händerna!

Ekonomiskt, beträffande bostadshuset, bör du suga på @vardon :s råd och möjligheterna med "skruv" i ekonomibyggnad kontra bostadshus.

Sedan är det ju så, att boendesituation mm. förändras allt eftersom barnen flyger ut, pensionstiden närmar sig mm.

Då är det bra med ett handlingsalternativ som man tidigare i livet inte valt att ta bort ... .

Avatar Fallback

Re: Köp/Övetagande av föräldrargård

jannee  
#535736 Helrenovera att boningshus = minst lika dyrt som att bygga ett helt nytt, om det ska bli lika bra.
Satsa din tid på att röja och skötsel av allt övrigt som har med en gård att göra och lej för gallring och slutavverkning.
Jag har lagt ned mer än 500 timmar/år på gårdskötsel och mina 100 ha och ändå lejt för all slutavverkning- och ändå har jag blivit efter, främst med gallringar.
Sedan kan man förstås sköta sin gård på många olika sätt, man kan t.ex bli så hemmablind att man inte märker förfallet eller hur eftersatt allt blivit.

Användarvisningsbild

Re: Köp/Övetagande av föräldrargård

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#535752 Slå till!
Det är en livsstil som du svårligen får nån annanstans ifrån, alltså ganska svårt att jämföra med nåt annat.
Om det känns lämpligt att byta livsstil igen efter tio år så får du tibax pengarna++ och kan hitta på nåt annat.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).