Skogsfastigheter

Norra

3 inlägg 1881 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Norra

michaels  
#35569 Det finns givetvis en poäng med föreningarna, precis som med Konsum en gång i tiden.

Tanken är god, men idag är världen annorlunda än den var för 10, 25 och 100 år sedan.

Min egen erfarenhet av Norra är att de är ett gäng lycksökare som gömmer sig bakom en fasad av seriösitet och långsiktighet.

Ett av standardargumenten är hur hade det varit utan skogsägarna?
Kanske mycket bättre, en del av svaret är varför de många skogsägarföreningarna numera bara är 4.

Gillar man Mona Sahlin och den falangen gillar man förmodligen skogsägarnas solidaritetstänk, det ska vara lika dåligt för alla.

Tror man på marknadsekonomi och mångfald ska man nog överväga att försöka satsa på mindre aktörer istället.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#35570 Är du en sådan där som inte handlar på Konsum av politiska skäl? ;-)

Avatar Fallback

Re: Norra

Ernst  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#35655
michaels skrev:Gillar man Mona Sahlin och den falangen gillar man förmodligen skogsägarnas solidaritetstänk, det ska vara lika dåligt för alla.


Det där är väl inte riktigt samma sak, men vill man blunda med båda ögonen så ser man bara den egna fantasin.

Alla uppköpare av skogsråvara vill ha virket till lägsta möjliga pris. De kan i allmänhet betala lite bättre för en viss post, men det förutsätter att de kan köpa in en viss kvantitet till ett lägre pris från ett annat håll. Detta är i princip orsaken till att skogsägarföreningarna startades en gång i tiden. Det var i allmänhet de mindre skogsägarna som fick det låga priset.

Alla skogsbolag går med vinst (åtminstone utslaget på ett antal år) och den vinsten går tillbaks till ägarna. Aktiebolagens vinst går till aktieägarna och föreningarnas vinst går till skogsägarna/leverantörerna.

Oavsett vart jag sålt mitt virke de senaste decenierna så hade jag inte kunnat få det pris jag fått av södra om jag räknar in efterlikviden. Sen kan ju hända att det finns de som är bättre förhandlare än jag.

Problemet med föreningarna är de mer eller mindre färdigregiserade stämmorna. Där är det inte lätt att ställa sig upp och begära X % avkastning och efterlikvid, och om det inte uppfylls efter en viss tid, så avsätter stämman styrelsen. Det är i praktiken omöjligt - tyvärr.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).