Skogsfastigheter

Spännande prisutveckling på skogsfastigheter 2018

1 inlägg 1725 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Spännande prisutveckling på skogsfastigheter 2018

Fredrik Reuter  
#526718 Norra skogsbyrån släppte i slutet av augusti 2018 uppdaterad prisstatistik för skogsfastigheter för Sverige. De har i samarbete med TOP Skogliga beräkningssystem tagit fram riktigt intressant statistik som troligtvis kan avhandlas här på Skogsforum.

Vi missade helt enkelt att skriva om detta när nyheten kom och ATL har skrivit om det idag i en nyhet (låst).

Priserna för skogsfastigheter stiger i södra delarna av Sverige men ligger mer eller mindre still i norra Sverige. Detta gör att skillnaderna ökar mellan landsändarna. Skog som säljs nära våra tre storstäder har allra högst pris och studerar man kartan på bilden nedan så ser man att det högre skogspriset smittar av sig runt om storstäderna. Det är höga priser ända till Västerås, Vänersborg, Varberg och i Malmös region har det smittat av sig i hela Skåne län.

Men det är också spännande att se denna statistik då man kan se skillnader mellan de olika landsdelarna. Intressant är att det inte är långt mellan (cirka) Nyköping och Åtvidaberg. Ändå skiljer det två priszoner.

Intressant också norröver att Gävleområdet (som ligger i Norrland per definition) har samma prisnivå som ex Växjö (och högre än Kalmar), det är ny information, i alla fall för undertecknad.

Tittar man på Värmland så glider Karlstad och Kristinehamnsregionen nu in i den zon som kategoriskt tillhört Götaland (alltså andra högsta skogspriser). Det gäller alltså även för Gävleområdet.

Ska man tro denna statistik och är skogsköpartagen i södra Sverige så är det Dalsland och Kalmar man ska handla i.

Härnösand hamnar också i Zon 3 (likt Dalsland), frågan är om denna zon varit så högt tidigare?

Vad tror du om detta?

Läs mer: https://mailchi.mp/norra/72ktvhjawp-1379673?e=[UNIQID]   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).