Skogsfastigheter

Köp av skog. Handpenning

9 inlägg 7074 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Köp av skog. Handpenning

bul  
#521116 Hej, jag är sugen på att bjuda på en skogsfastighet(endast mark, inget hus eller liknande) och pratade med min bank(Handelsbanken). De sa att handpenningen vid köp av skog är 25%, är detta något generellt eller är det bara handelsbanken som har detta? Har googlat lite snabbt men hittade inte så mycket, och nu är det ju helg så kan inte höra av mig till någon annan bank. Jag blev för nyfiken för att kunna vänta till imorgon :shock: Tacksam för svar   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Köp av skog. Handpenning

Arvid0  
#521120
bul skrev:Hej, jag är sugen på att bjuda på en skogsfastighet(endast mark, inget hus eller liknande) och pratade med min bank(Handelsbanken). De sa att handpenningen vid köp av skog är 25%, är detta något generellt eller är det bara handelsbanken som har detta? Har googlat lite snabbt men hittade inte så mycket, och nu är det ju helg så kan inte höra av mig till någon annan bank. Jag blev för nyfiken för att kunna vänta till imorgon :shock: Tacksam för svar
läste nog frågan för snabbt...
Du bör höra med mäklaren/säljaren hur mycket handpenningen är. Och egentligen är det ju lite sak samma så länge ni inte ska skriva imorgon?
Banken har (normalt) inte att göra med hur stor handpenningen ska vara.
Senast redigerad av Arvid0 sön 12 aug 2018, 15:48, redigerad totalt 2 gånger.

Avatar Fallback

Re: Köp av skog. Handpenning

jannee  
#521132 Som "handpenning" kan du sätta annan egendom i pant.

Avatar Fallback

Re: Köp av skog. Handpenning

Håkan A  
#521147 Om du med handpenning menar den likvid som köparen ska erlägga vid kontraktstecknande i samband med köp av skogsfastighet så är min erfarenhet att det vanligen är 10 % av köpeskillingen som skall erläggas vid kontraktstecknandet. Denna uppgift brukar normalt sett anges i mäklarens prospekt eller på budblanketten.

Avatar Fallback

Re: Köp av skog. Handpenning

Vilsten  
#521148 Och om du istället för handpenning menar den summa som banken inte vill belåna och normalt brukar kallas kontantinsats, så är 25% ganska normalt för nya kunder/ägare och dessutom brukar banker inte vilja belåna avverkningbar skog.

Användarvisningsbild

Re: Köp av skog. Handpenning

bul  
#521152 Förlåt, det är kontantinsatsen gentemot banken jag menar. Som någon skrev tidigare så ska 10% erläggas vid kontaktskrivning. Så med andra ord kanske 25% inte är ovanligt då jag i dagsläget inte äger någon skog?

   TS
Avatar Fallback

Re: Köp av skog. Handpenning

Håkan A  
#521189 Jag missförstod den första frågeställningen, så nu blev frågan tydligare. Som flera skribenter redan konstaterat är kontantinsatsen/egen insats ofta 25 %. Ibland vet jag att banker också räknat de 25 % mot taxeringsvärdet. Det beror troligen på köpeskillingen och låntagarens egen ekonomiska situation. Till sist brukar det vara låntagarens förmåga att långsiktigt betala räntor och amortering som avgör vilken lånenivå som är möjlig.
Lycka till!

Användarvisningsbild

Re: Köp av skog. Handpenning

Vardon  
#521198 Var inte rädd att prata med flera banker

Användarvisningsbild

Re: Köp av skog. Handpenning

bul  
#521286 Jag som var trött och otydlig :) Jo, ska pratas med fler banker men blev som ont om tid till sista dagen för intresseanmälan så man vill ju ha något lönelöfte att visa upp i alla fall. Tack för alla svar för övrigt! Är skiftet som ligger skifte mot skifte med farfars skog som blivit till salu, så riktigt sugen är man ju i alla fall :)

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).