Skogsfastigheter

Effekter av bränderna 2018

5 inlägg 2732 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Effekter av bränderna 2018

Humlas  
#519172 Kommer bränderna sommaren 2018 får någon effekt på bankernas syn på skogsfastigheter? Tänker främst på skogsfastigheter som säkerhet för lån.

Skogsbruksplan är ofta ett krav för att få belåna en skogsfastighet. Men hur är det på kravet på brandförsäkring? Och hur väl kan en brandförsäkring täcka upp ett sänkt marknadsvärde efter en brand?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Effekter av bränderna 2018

Torbjörn Johnsen  
#519174 Intressant fråga @Humlas !
Om man lånar pengar till ett hus finns det ju oftast (alltid?) med som krav att man håller det försäkrat. Men det blir ju en viss skillnad i och med att en husförsäkring ombesörjer att värdet (huset) återupprättas om det skulle försvinna genom brand. Försäkringsbolaget står kostnaden för att bygga upp ett nytt hus och banken har fortfarande kvar sin säkerhet.

Det blir ju lite annorlunda vid en skogsbrand. Speciellt om hela fastigheten brinner upp. Försäkringsbolaget kan ju inte ”återuppbygga” skogen som den såg ut. I bästa fall kompensera ägaren för det förlorade (virkes)värdet inkl en del av den förlorade framtida tillväxten när det gäller yngre skog.

Marken och det direkta markvärdet (möjligheten till årlig tillväxt) finns ju kvar men hektarvärdet måste ju ha minskat dramatiskt. Hur banken ser på en sådan här situation vet jag inte men det blir ju tyvärr en viktig fråga för många drabbade.
Kommer bankerna att kräva att försäkringsersättningen används för att amortera ner lån för de som är högt belånade? I så fall dyker ju en hel del skattetekniska problem upp för den drabbade skogsägaren och utifrån det perspektivet kanske det krävs justeringar i skogsskattelagstiftningen?

Jag utgår från att det här blir viktiga frågor att diskutera så snart det mest akuta brandskedet är över men jag kan lyssna lite om hur bankerna tänker kring detta.

Fyll gärna på med information om det är någon som vet hur det fungerar hos både banker och försäkringsbolag.

Användarvisningsbild

Re: Effekter av bränderna 2018

sundelius  
#519268
Humlas skrev:Kommer bränderna sommaren 2018 får någon effekt på bankernas syn på skogsfastigheter? Tänker främst på skogsfastigheter som säkerhet för lån.

Skogsbruksplan är ofta ett krav för att få belåna en skogsfastighet. Men hur är det på kravet på brandförsäkring? Och hur väl kan en brandförsäkring täcka upp ett sänkt marknadsvärde efter en brand?

Landshypotek hade krav att jag skulle teckna brandförsäkring när jag ville låna på skogen.
Därmed slapp de det lånet :smile:

Användarvisningsbild

Re: Effekter av bränderna 2018

LAC  
#520303 De flesta banker kräver försäkring vid all typ av lån mot säkerhet i fastighet vilket och även skogsfastigheter. I de fall en skogsägare har lån på en skogsfastighet som har drabbats av brand så kan banken kräva att försäkringsersättningen används till amortering. Skattemässigt finns det redan mycket verktyg för att hantera försäkringsersättning vid t.ex. brand och storm som ersättningsfond och skogsskadekonto så jag tror inte det kommer ske någon översyn justering i skattelagstiftningen eftersom det inte blev någon justering efter branden i Västmanland eller efter de senaste stormarna.

Användarvisningsbild

Re: Effekter av bränderna 2018

Jonas1988  
#545256 Skulle också vilja veta mer om detta gällande vilka försäkringar som täcker och inte. Hittade en bra sida som jämför alla typer försäkringar ( bla husförsäkring och villaförsäkring ) men jag hitta inget just för detta fall, dela gärna med er om ni hittar någon rimlig försäkring tack!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).