Skogsfastigheter

Uppdaterad plan måste för certifering?

4 inlägg 2099 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Uppdaterad plan måste för certifering?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#517626 Min gröna plan från Södra (som jag fick med på köpet av fastigheten) är nu 10 år gammal. Med den som underlag är jag gruppcertiferad genom Södra.

Jag har överfört min plan själv till datorn, och uppdaterar där. Räcker det för certifieringens skull, eller måste någon utomstående komma och uppdatera den?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Uppdaterad plan måste för certifering?

Tåndemåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#517630 Det bör räcka men man måsta kolla var som ska finns med i en plan. Varför inte ett rakt svar är att frågan just är aktuell i en avikelse just nu. Det som gällt än så länge är att du ska hålla södras planstandard och det gör inte en 10 år gammal plan då nya delar tillkommit. Om planen ska vara aktuell ska inte bara åtgärder skivas in utan även nya åtäder skrivas in även om det inte finns någon åtgärd inom planperioden. Och om en r1,g1 och s1blir en r2,g2 och s2 osv.

Avatar Fallback

Re: Uppdaterad plan måste för certifering?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#517638 Jag har väl varit lite dålig på att uppdatera där inget har hänt, men om jag gör det och behåller de naturvård/avsättnignar som fanns från början?

Är inte jättesugen på att betala 20 kkr just nu.

   TS
Avatar Fallback

Re: Uppdaterad plan måste för certifering?

Aleck  
#517760 Just södra är rätt strikta med att de gruppcertifierade skapar en ny plan när förra går ut! Det utesluts säkert även ett antal MÄ av den anledningen. Det enda som egentligen sparas från förra planen är dina naturvårdsavsättningar.

Nya delar som tillkommit är bland annat "Blå målklassning" och "Framtida lövdominans" varav lövdominansen är ett krav från båda cert org vid upprättande av ny planperiod. Ett krav att uppfylla är även åtgärdsförslag för kommande tioårsperiod, och att huggningsklasserna stämmer.
Sedan har garanterat tillväxten ökat på tio år! Speciellt om du avverkat och planterat nytt förädlat material, men man kan även se en viss ökning över tid generellt, vilket de flesta gillar att se i sina planer!

En annan grej är också de hjälpmedel som vi planläggare har idag i form av laserdata och bra gps-system som ger en betydligt exaktare plan där bestånden är mer korrekt utritade i karta vilket också ger en betydligt bättre volymuppskattning.

När jag plockar fram den 10 år gamla södraplanen i systemet och lägger laserbilden på linjerna så stämmer gamla indelningen oftast bara 50%, det är alltså bara att rita om hela planen på nytt!

Det är ingen tvekan på att någon ska komma ut och upprätta ny plan när förra går ut så som det ser ut idag.
Lycka till!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).