Skogsfastigheter

Att hitta mark för att skapa ny skog...

10 inlägg 2870 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Att hitta mark för att skapa ny skog...

Neil  
#513650 Hej allihopa,
New runt här och verkligen hoppas att någon kan hjälpa. Jag vill hitta mark för att skapa ny skog, dvs öppen mark utan några träd som redan växer där. Jag har tittat runt en hel del på många internetkällor, men jag har inte hittat någon lämplig webbplats som innehåller mark av denna typ. Jag är medveten om webbplatsen www.lrfkonsult.se, vilket är ganska bra, men de flesta av fastigheterna är antingen redan skog och / eller inkludera byggnader, som jag är inte intresserad av och som bidrar till kostnaden för mark; andra fastigheter på www.lrfkonsult.se inkluderar åker- eller betesmark, som jag tror bör lämnas för dessa ändamål, och som ändå är dyra. Har någon en uppfattning om hur jag bättre kan ta itu med detta problem? Kanske borde jag överväga att köpa mark som inkluderar avverkade skog? Om så är fallet, hur är det möjligt att ta reda på när sådant mark är till salu? Helt tacksam för alla råd som erbjuds, Neil   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Att hitta mark för att skapa ny skog...

Vilsten  
#513657 Det enkla svaret är att den typ av mark du söker inte finns i Sverige.

De ytor som inte redan är skogsmark, är jordbruksmark, våtmark, sjöar, fjäll och bebyggelse ingen av dessa är speciellt lämpliga/lagliga att omvandla till skogsmark.

Avatar Fallback

Re: Att hitta mark för att skapa ny skog...

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#513683 Nja möjligen skulle det gå att hitta någon misslyckad jätteföryngring i norrland.

Som sagts innan, den öppna marken som inte är åker eller bete planterades igen för ca 100 år sedan. Ska man återbeskoga sverige så är man alltså 100 år för sent ute. Blicken bör istället vändas mot afrika och asien. Kina planterar mycket öken för tillfället.

Avatar Fallback

Re: Att hitta mark för att skapa ny skog...

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#513689 Jag vet inte hur ni har ett men här i gränsbygderns mellan skog och åker så finns det många gamla ängar som inte används till något mer än att kanske man putsar dom eller inte ens det. Sen sitter de ofta ihop med ett hus och massa skog, men i alla fall.

Användarvisningsbild

Re: Att hitta mark för att skapa ny skog...

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#513696 De åkrar och ängar som trots planteras igen, har idag för dålig lönsamhet som öppna ytor.

En fråga till trådstartaren. Varför vill du köpa just öppen mark och plantera igen den?
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Att hitta mark för att skapa ny skog...

Neil  
#513720 Hej,
Tack Vilsten, Busholle, Mangan & Niking för dina svar. Det är nedslående, Vilsten, att du säger att all tillgänglig mark i Sverige redan används av jordbruk, stadsbebyggelse eller skog, och det som finns kvar är helt enkelt inte lämpligt för skog. Jag har ingen anledning att tvivla på dig, å andra sidan är Sveriges område väldigt stort så jag försöker hoppas att det finns en lösning på detta. Niking, jag ber om ursäkt, jag borde ha gått mer i detalj i mitt ursprungliga inlägg och förklarade varför jag är intresserad av att plantera ny skog. Svaret (som jag hoppas inte låter galen) är att jag är mycket bekymrad över klimatförändringen, och just nu den enda åtgärd vi har för att bekämpa ökad atmosfärisk koldioxidnivå är att växa ny skog. Jag vill starta ett start-up företag för att göra detta, finansierat av personer eller organisationer som producerar överflödiga utsläpp av koldioxid.
Några ytterligare kommentarer om detta eller om det ursprungliga ämnet i tråden accepteras tacksamt ... Neil

   TS
Avatar Fallback

Re: Att hitta mark för att skapa ny skog...

Vilsten  
#513723 En sådan affärsidé fungerar mycket bättre utomlands (läs Afrika, Sydamerika, asien). Skogen växer snabbare där och binder mer co2. Dessutom finns det stora ytor som har skövlats på ett helt annat sätt än i Sverige, även om naturskyddsföreningen försöker sprida en annan bild.

Men frågan du bör ställa dig är varför företagen ska investera i dina trädplanteringar när det redan finns en uppsjö med bolag som erbjuder klimatkompensering genom trädplantering.

Avatar Fallback

Re: Att hitta mark för att skapa ny skog...

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#513732 Idén är lovvärd men tyvärr är du i fel land. När det gäller Sverige finns det en historia med många lärdomar. Det måste ses som framsynt att beskoga stora arealer även om syftet då inte var kolbindning.

Men du har fel på en punkt och det är att skog är det enda sättet. Hollistic management och de metoderna som finns för att binda kol i matjorden är en stor, viktig och lovande väg framåt.

Däremot finns det sätt att öka nettobindningen i skogen. Där kan nämnas ökad tillväxt, ökade rotvolymer i samtliga bestånd, begränsad markberedning och minskade körskador.

Användarvisningsbild

Re: Att hitta mark för att skapa ny skog...

Søren Fischer  
#513785 Hej Neil,

Jeg forstår bekymringen, men mit råd er: Tag i så fald årsagen til problemet og lav ikke en lappe løsning. Du/I bør investere i vedvarende energi fra vand- og vindmøller. Så slipper man for at indfange CO2 ineffektivt via skovtilvækst. X tons CO2 sparet er X tons CO2 der ikke skal indfanges igen. Mvh Søren

Användarvisningsbild

Re: Att hitta mark för att skapa ny skog...

Neil  
#514063 Hej igen!Tack alla för dina kommentarer, som jag skulle vilja svara på enligt följande...

Vilsten, jag är medveten om att det finns några fördelar med att utföra kolkompensiering i utvecklingsländerna, vilket händer i stor utsträckning redan och som är helt lovvärt. Kolkompensiering i utvecklingsländer inkluderar dock olika aktiviteter, inte bara trädplantering, och har också varit förknippade med olyckliga episoder, till exempel avskogning av regioner i Amazonian regnskog som tidigare garanterades med koldioxidkrediter. Jag vill inte förringa värdet av att investera i gröna projekt i utvecklingsländer, men användningen av skogar som kolsänkor måste kopplas till garantier för skogens livslängd. De sociala och ekonomiska strukturer som erbjuder sådana garantier finns i Sverige och andra europeiska länder. Dessutom har jag informerats av aktörer inom kolkompensationsbranschen att de ofta ställs av sina kunder om varför det inte går att kolkompensera här i Sverige. Jag tror därför att det finns människor här i Sverige som vill kompensera för koldioxid, men som är avskräckta eftersom kolkompensationen inte utförs lokalt.

Busshål, ja, jord representerar en mycket stor koloxa, och tekniker är säkert tillgängliga för att öka sekvestrering av denna pool. Jag tror att båda tillvägagångssätten är komplementära och har sin roll att spela.

Soren, tack för din kommentar, men jag håller inte med. Tyvärr har de atmosfäriska koldioxidnivåerna ökat med 45% sedan den industriella revolutionen, från 280 ppm till 407 ppm idag, med de nedströmseffekter som detta kommer att ha på globala temperaturer, havsnivåer, väderförhållanden etc. Naturligtvis är det grundläggande att utveckla alla typer av grön energi som vi kan, men detta minskar bara ökningstakten i koldioxidnivåerna. Vi behöver effektiva sätt att ta bort koldioxid från atmosfären, innan det är för sent (vilket det nästan är). Så skogsbruk plantage är verkligen inte en lapplösning, med andra tillvägagångssätt är det enda vägen framåt.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).