Skogsfastigheter

Köpa fastighet på en ö

5 inlägg 2573 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Köpa fastighet på en ö

Energiteknik  
#512859 Jag funderar på att köpa en fastighet på cirka 80 ha på en ö i hembyn. Allt är mycket välskött. Just nu röjs det vilket var det enda som jag kan se som eftersatt. Nuvarande ägare är en god vän som byggt en storstuga i gammal stil samt en modern mindre stuga lite längre bort. Det finns en hel del bodar och stugor intill storstugan. Det är egentligen en gammal bondgård från början med bofasta fram till 70-talet. Tyvärr finns inga vägar, färjor elnät eller annat. Min gode vän som är virkesköpare avråder mig starkt från denna affär eftersom det är mycket kostsamt att få virket till fastlandet. Jag lyssnar på honom men känner att det ändå bör finnas lite värde i skogen. Hur ska jag tänka? Alla tips och råd mottages tacksamt.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Köpa fastighet på en ö

Hema  
#512861 Om ön ligger nära fastlandet och det inte är ovanligt att vattnet fryser sig tillräckligt tjockt för biltransport, så kan det gå. Dock krävs det yta att lägga timret på fastlandet.

Förutom skogen, lockar byggnaderna också? Om inte är risken stor att de isf kommer stå och förfalla. Tråkigt/synd.

Användarvisningsbild

Re: Köpa fastighet på en ö

Energiteknik  
#512863 Tyvärr är det pråm och bogserbåt som gäller för att få virket i land. Jag tänker eventuellt hyra ut husen som sommarstuga. Den ena kan säljas utan att det trasar sönder några gränser även om man styckar av den. Det andra får bli arrendetomt tror jag om man säljer. Själv har jag bara nytta av det som jaktstuga. Det är väldigt opraktiskt som sommarstuga när vi har andra stugor på fastlandet att vara i.

   TS
Avatar Fallback

Re: Köpa fastighet på en ö

lfq  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#512866 Hade ön legat i havet skulle det gått som man gjorde när man avverkade 60 ha på Stora Bornö i Gullmarsfjorden. Det finns fina bilder från den avverkningen på nätet.

Användarvisningsbild

Re: Köpa fastighet på en ö

Vardon  
#512869 Vad är ditt syfte med köpet vad vill du göra? Den frågan ska du nog svara på själv först tycker jag.

Rent skogsbruksmässigt skulle jag avråda från det, om du tänker dig trakthyggesbruk, maskinell gallring etc. Jag tror körningen till väg om du inte kan räkna med isväg blir alldels för dyrt för att det ska vara lönsamt.

Tänker du mer skog, mark turism, sälja tomter framställa egna skogsprodukter etc tror jag det kan vara en liten pärla, då jag tror att du kan få tillgång till skog billigare än på fastlandet. Sånt kan säkert bli väl så lönsamt men kräver kanske annan strategi och tänk.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).